Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ + ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. Άλλες είναι σαν τσουρέκι, άλλες σαν κέικ και άλλες είναι σαν τσουρεκοκέικ.
Η δική μας βασιλόπιτα είναι η πολίτικη βασιλόπιτα. Είναι φανταστική και δεν μένει ούτε ψίχουλο.......
Την συνταγή αυτή, την έστειλε η φίλη μου η Σοφία και αποφάσισα φέτος να την δοκιμάσω.
Βέβαια μοιάζει πολύ με την δική μου συνταγή, που φτιάχνω χρόνια, αλλά είναι όνειρο!!

Δοκιμάστε την κι εσείς!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
60 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη)
250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γραμ. μαργαρίνη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα γλυκάνισου
300 γραμ. ζάχαρη
5 μεσαία αυγά
200 γραμ. γάλα
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
ελάχιστο γάλα

Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην μας κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας κι αν αντέχουμε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά καλά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 γεμάτες κουταλιές απο το αλεύρι μας.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους απο τα τσόφλια τους.
Φτιάχνουμε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνουμε να σκουρύνει αρκετά.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και την μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν).
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα αυγά. Τ' αφήνουμε να χτυπηθούν καλά.
Κατόπιν, προσθέτουμε την γλυκάνισο και τα μυρωδικά μας μαζί με τις βανίλιες.
Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.
Μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ' ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε.
Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας κολλάει αρκετά, ρίχνουμε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι μας και το ανακατεύουμε απαλά έως ότου μπορέσουμε να το βγάλουμε απο τον κάδο του μίξερ.
Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.
Το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγουμε μερικές φορές.
Κατόπιν το βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.

Στην συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνουμε ελαφρά.
Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας φουσκωμένο, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και το πατάμε με το χέρι μας να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα.
Το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα.
Κατόπιν, απαλά το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.
Έχουμε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζουμε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα.
Το ψήνουμε για 30' μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15'- 20' με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζουμε πάνω κάτω αντιστάσεις απο την αρχή.)

Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί.
Την βάζουμε στην πιατέλα και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Συμβουλές:

- Το φούσκωμα και στα 3 στάδια, εγώ το κάνω ως εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, κλείνω τον φούρνο και τοποθετώ την ζύμη μου. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία, πριν απο κάθε φούσκωμα.
- Με την δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να την μοιράσετε την ζύμη σε 2 μικρότερες.
- Αν επιθυμείτε να στολίσετε την βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε την χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε την στιγμή που την περνάτε με το αυγό.
- Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως.
- Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς.

Καλή επιτυχία και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!!!!!

http://koukfamily-cook.blogspot

Για νοικοκυρές,δύο συνταγές για την παραδοσιακη βασιλόπιτα
1 . Περιγραφή
Μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα, σαν κέικ.
Συστατικά:
600 γρ. ζάχαρη
600 γρ. αλεύρι
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. γάλα κρύο
6 αβγά
3/4 κ.σ. κρεμόριο
3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού
Οδηγίες

Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν ένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό γάλα και μετά όλο το αλεύρι.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το κρεμόριο και τα ασπράδια των αβγών, χτυπημένα μαρέγκα.
Τελευταία προσθέτουμε τη σόδα με το κονιάκ.
Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200°.

2.Περιγραφη
Συστατικά:
μέχρι και 12 άτομα
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο ή ένα πακέτο βιτάμ
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
4 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινη φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού και ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Αφήνετε το βούτυρο έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει και το μετράτε με κανονικό φλιτζάνι τσαγιού. Το χτυπάτε με το κουτάλι ή στο μίξερ και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη.
Συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά και ρίχνετε ένα ένα τα αυγά. Χτυπάτε το μίγμα μέχρις ότου γίνει αφράτο. Κατόπιν ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και αλληλοδιαδόχως τη φαρίνα με το γάλα, ενώ ανακατεύετε το μίγμα ελαφρά.
Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα ταψί Νο 32. βάζετε μέσα το μίγμα. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια, αν θέλετε, αμύγδαλα ασπρισμένα.
Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε μέτριο φούρνο επί 45-50 λεπτά. Αφήνετε να μείνει πέντε λεπτά και τη βγάζετε από το ταψί, σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζετε πάνω ζάχαρη άχνη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
http://orthodox-world.pblogs.gr/

ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:http://www.sintagespareas.gr/