Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τι λάδι να προτιμήσετε για το μαγείρεμα


Τα διάφορα μαγειρικά έλαια αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού μαγειρέματος. Μία εύλογη απορία που πολλές φορές προκύπτει είναι «Με τι λάδι να τηγανίζω ή πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιώ το ίδιο λάδι για τηγάνισμα».
Γενικότερα, όλα τα λάδια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ακόρεστα λιπαρά, όταν υφίστανται θερμική επεξεργασία οξειδώνονται με αποτέλεσμα την αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας.
Ωστόσο, η παρουσία αντιοξειδωτικών συστατικών σε ένα λάδι το προστατεύει περισσότερο, καθώς έχει ως συνέπεια την προστασία των λιπαρών του οξέων από την οξείδωση και τη μετατροπή τους σε «κακά λιπαρά οξέα», διατηρώντας τη δομή τους και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές τους. Παράλληλα, όσο περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά έχει ένα λάδι τόσο πιο ευαίσθητο είναι.
Κατά συνέπεια το ελαιόλαδο κατά πρώτο λόγο και το σησαμέλαιο, που έχουν πολλά μονοακόρεστα και λιγότερα πολυακόρεστα λιπαρά είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα σε σχέση με άλλα φυτικά σπορέλαια.
 Ωστόσο, αν θέλετε να προσλαμβάνεται αναλλοίωτα και στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα τα ωφέλιμα συστατικά του, είναι καλύτερα να προστίθεται ωμό είτε στη σαλάτα είτε κατά το μαγείρεμα να μπαίνει προς το τέλος, ώστε να μην υφίσταται για πολύ ώρα τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Επίσης, αποφεύγεται να χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι για πάνω από 2 το πολύ 3 τηγανίσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr