Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΦΕΡΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

altΤου Γιώργου Θεοχάρη
Το πρόσφατο ταξίδι του Πατριάρχη Μόσχας και  πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου στο Άγιο όρος αποτέλεσε την αφορμή να έρθουν πιο κοντά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ρωσίας.
Το  φανάρι απέστειλε ως εκπρόσωπο του τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο ο οποίος συνόδευε τον Ρώσο Πατριάρχη καθ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος  του στην Αθωνική Πολιτεία.

Με ιδιαίτερη διακριτικότητα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Μιλήτου ακολουθούσε τις επισκέψεις του σε διάφορες Μονές και σε σκήτες του Άγιου  όρους . Ο κ. Απόστολος υποδέχτηκε τον Πατριάρχη μέσα στον  Ιερό  Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια τον προσφώνησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας,  εκεί τον καλωσόρισε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην πνευματική εποπτεία του  οποίου  ανήκει το Άγιο όρος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αντιφωνώντας εξέφρασε τη συμπαράσταση προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. . Βαρθολομαίο σε σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα στην γειτονική Τουρκία.
Από πλευράς ελληνικής πολιτείας ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου,μερίμνησε απόλυτα για να καλυφθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, στην Αθήνα ο Ρώσος Πατριάρχης δεν έτυχε της εκπροσώπησης που θα έπρεπε. Τόσο στην υποδοχή στο αερόδρομιο όσο και στην υπόλοιπη περιοδεία του στην πρωτεύουσα, από την Κυβέρνηση παρέστη μόνο υφυπουργός. Στην υποδοχή ήταν ο  υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας.


Ο κ. Κύριλλος είχε επισκεφτεί στο παρελθόν αρκετές φόρες  το  Άγιο Όρος και  το είχε γνωρίσει  πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης των Μονών και των Σκητών.
Μάλιστα, ο κ. κ. Κύριλλος, εξέφρασε τη χαρά του επισκεπτόμενος τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές  για την ανακαίνιση της  που έγινε πρόσφατα.
Επιπλέον,  ο Ρώσος Πατριάρχης, επαίνεσε τους μαθητές της Αθωνιάδος οι οποίοι συνέψαλαν με τους μοναχούς της Σκήτης. Και ευχήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών σε αυτή την ιστορική σχολή, όπως είπε, η οποία στεγάζεται σε κτίρια της σκήτης του Αγίου Ανδρέα και ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η όλη παρουσία του και οι λόγοι  που εκφώνησε  ο Πατριάρχης Κύρλλος στην Ιερά Κοινότητα, στις  Μονές   και στις Σκήτες  ήταν σεμνή και οι αναφορές του ήταν κυρίως ιστορικές.
Από τους  λόγους αυτούς που εκφωνήθηκαν διαφάνηκε η μεγάλη αγάπη των ρώσων πιστών προς του Αγιορείτες μονάχους οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν τον  Αγιορείτικο μοναχισμό στην αχανή χώρα της Ρωσίας. Αναγνώρισε την ελληνική καταγωγή του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου και υπογράμμισε ότι την Ορθόδοξη  πίστη την έλαβαν από το Ορθόδοξο Βυζάντιο.

Το Άγιο όρος για τον Πατριάρχη είναι ένας  τόπος κατάθεσης των προβλημάτων της ψυχής των πιστών που έρχονται από τα πέρατα της Οικουμένης για να εναποθέσουν τις αγωνίες,  και τις θλίψεις  τους μπροστά στα ευλαβή σεβάσματα , τις θαυματουργές εικόνας( όπως η Παναγία η Πορταίτισσα)  τα τίμια λείψανα που φυλάσσονται στις Μονές και στα Ιερά καθιδρύματα του Αγίου όρους  και την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους.
Με αλλά λόγια είναι ένας τόπος αγιασμού και άντλησης δυνάμεων για να ξεπεράσουν τα διάφορα προβλήματα επανερχόμενοι στις  οικίες τους και στους χώρους εργασίας τους.
Δεν είναι τυχαίο το ,ότι οι μεγάλοι στάρετς της Ρωσίας όπως ο Άγιος Σεραφείμ  του Σάρωφ είχαν παντα ως  πρότυπο ζωής το Άγιο Όρος .Ο Άγιος Αντώνιος ο Εσφιγμενίτης ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα και τη μοναχική έμπνευση σε χιλιάδες Ρώσους πιστούς και οργάνωσε τα κοινοβιακά μοναστήρια στη Ρωσία.
Ο Άγιος Παϊσιος ο Βελιτσκόφσκι αφού είχε ασκητέψει σε πολλά καθιδρύματα του Αγίου Όρους δίδαξε επανερχόμενος στην πατρίδα του την νηπτική προσευχή.

Όλα αυτά τα μετέφερε ο μακαριότατος Πατριάρχης στις ομιλίες του με πολλή συγκίνηση και είπε επίσης ότι ο Ρωσικός λαός δεν ξεχνά την πνευματική βοήθεια που προσέφεραν οι Έλληνες Αγιορείτες πατέρες  κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας στον Ρωσικό λαό.
Εντύπωση προκάλεσε που ζήτησε από τους Αγιορείτες να  προσεύχονται για τους πιστούς της  Ρωσικής Εκκλησίας για να ξαναπεράσουν τους πειρασμούς που πέρασαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Καθώς όπως φάνηκε από την ομιλία του Πατριάρχη Μόσχας, η σημερινή ρωσική εκκλησία αντιμετωπίζει δυσκολίες που δεν θέλησε να αποκαλύψει. Και αυτό ήταν  το μήνυμα και η παράκληση του της επίσκεψης του προς τους Αγιορείτες μοναχούς.

http://www.agioritikovima.gr/