Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΓΝΩΜΕΣ: Ενσωμάτωση ελαστικών τέλους κύκλου ζωής σε προϊόντα τσιμέντου

Παγκοσμίως γίνονται προσπάθειες διαφύλαξης των φυσικών πόρων, μέσω της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα της αξιοποίησης διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων σε έργα Πολιτικού Μηχανικού. Τα στερεά αυτά απόβλητα μπορούν είτε να αντικαταστήσουν αδρανή σε μίγματα με βάση τσιμέντο, άσφαλτο ή εδαφικό υλικό, είτε να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα υλικά. Στην πρώτη περίπτωση η δράση είναι εναλλακτική των φυσικών αδρανών και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται ολοκληρωτικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επιτυγχάνεται βελτίωση ιδιοτήτων των μιγμάτων με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμων υλικών.


Διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων ή βιομηχανικών παρα-προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως και σε σημαντικά ποσοστά σε εφαρμογές Πολιτικού Μηχανικού είναι τα ελαστικά μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους (ETKZ), η ιπτάμενη τέφρα, καθώς και τα Απόβλητα από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Η αναγκαιότητα για εναλλακτική, της απόθεσης σε χωματερές ή της ανεξέλεγκτης- τις περισσότερες φορές- απόθεσης, διαχείριση αυτών προέκυψε έπειτα από τη θέσπιση της σχετικής, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της χώρας μας, νομοθεσίας και ειδικότερα των ποσοτικών στόχων που τίθενται από αυτήν. Να τονισθεί πως το ποσοστό αξιοποίησης και το ποσοστό ανακύκλωσης αυτών των αποβλήτων σύμφωνα με την Ecoelastika (http://www.ecoelastika.gr), τον μοναδικό εγκεκριμένο φορέα εναλλακτικής διαχείρισης των ΕΤΚΖ στην Ελλάδα, ανέρχεται σε ~67 και 33% αντίστοιχα, καλύπτοντας και με το παραπάνω τους στόχους της νομοθεσίας!!!

Στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με διάφορα άλλα εργαστήρια (ιδιωτικά και δημόσια) ερευνάται τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων και παραπροϊόντων- λαμβάνοντας υπόψη και επεκτείνοντας καλές πρακτικές από αντίστοιχες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέρος του ερευνητικού αυτού πεδίου, και συγκεκριμένα η αξιοποίηση των φθαρμένων ελαστικών (απόθεση περίπου 50.000 τόνων ετησίως στη χώρα μας) σε εφαρμογές Πολιτικού Μηχανικού και συγκεκριμένα σε προϊόντα τσιμέντου, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας. 

Συγκεκριμένα πραγματοποιείται μελέτη αξιοποίησης φθαρμένων ελαστικών αυτοκινήτων, σε μορφή πούδρας ή χονδρόκοκκου αδρανούς σε μίγματα με βάση το τσιμέντο τόσο εργαστηριακής όσο και βιομηχανικής παρασκευής. Τα φθαρμένα ελαστικά προστίθενται είτε ως αντικατάστατο φυσικών αδρανών είτε ως πρόσθετο υλικό σε τσιμεντόπαστες, κονιάματα και σκυροδέματα και μελετώνται βασικά χαρακτηριστικά τους (φυσικομηχανικές ιδιότητες και ανθεκτικότητα). 

Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι η πιστοποίηση της χρήσης φθαρμένων ελαστικών αυτοκινήτων σε έργα Πολιτικού Μηχανικού, η οποία θα διευρύνει τις εφαρμογές όπου μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το στερεό απόβλητα και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ποσοτικούς στόχους της νομοθεσίας (ΠΔ109/2004) που έχει τεθεί σε ισχύ και στη χώρα μας από το 2006 και η οποία επιτάσσει την άμεση εναλλακτική διαχείριση αυτών των αποβλήτων σε ποσοστό 65% και ανακύκλωση σε ποσοστό 10%.

Πηγή: ERGON blog