Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τα πιθανά ευρήματα στην Αμφίπολη στον νεκρικό θάλαμο

Κοντά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο Τάφος στην Αμφίπολη. Τα σενάρια που «βγαίνουν» δια στόματος ειδικών δίνουν και να παίρνουν μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα


Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη αναζητούν τον νεκρικό θάλαμο που ίσως βρεθεί η σαρκοφάγος ή ενδεχομένως η λήκυθος με τα οστά του νεκρού, κάποια κτερίσματα που πρέπει να τον συνοδεύουν: όπλα, αγγεία συμποσίου και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα θα μπορούσε να βρεθεί νεκρική κλίνη, ένα ανάκλιντρο ή έναν θρόνο, όπως συμβαίνει σε πολλούς μακεδονικούς τάφους. Ωστόσο η κλίση που παρουσιάζει το δάπεδο αυτού του θαλάμου, κάτι που δείχνει ύπαρξη σκάλας ή ράμπας, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για ανεύρεση τουλάχιστον κι άλλου ψηφιδωτού δαπέδου. Αν υπάρχει διακόσμηση, αυτή θα πρέπει να είναι ζωγραφική ή ανάγλυφη στους τοίχους. 

Την πεποίθηση ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον ταφικό θάλαμο στην Αμφίπολη που φιλοδοξείται να βρεθούν έστω και μερικά από τα παραπάνω ευρήματα, εξέφρασε ο καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Παναγιώτης Φάκλαρης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο χώρο ίσως υπάρχει ένα ακόμη ψηφιδωτό.

Ο κ. Φάκλαρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των εντυπωσιακών ευρημάτων από την αρχή του ταφικού μνημείου έως το τέλος, επισημαίνοντας πως είναι χαρακτηριστικό της εποχής που χρονολογείται ο τάφος.

Μάλιστα, τόνισε πως στον τέταρτο και τελευταίο, όπως υποστήριξε θάλαμο, περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις.

Με τις προηγουμενες ανακοινώσεις που σχετίζονται με την αποκάλυψη όλόκληρου του ψηφιδωτού οι υπεύθυνοι διέψευσαν ότι υπάρχουν δεδομένα από την πορεία της ανασκαφικής έρευνας που δεν ανακοινώνονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ευρήματα τα οποία δεν κρίνονται άξια να συμπεριληφθούν στα δελτία Τύπου που εκδίδει τακτικά το υπουργείο Πολιτισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα τον σκελετό ενός κύκνου. Τα υπολείμματα του πτηνού βρέθηκαν στην επίχωση του πρώτου θαλάμου, κάπου ανάμεσα στις Σφίγγες της εισόδου και τις Καρυάτιδες. Για το πώς ερμηνεύεται η παρουσία του κύκνου μέσα στο μνημείο, σε ποια περίοδο ανήκει, αν βρήκε κατά τύχη καταφύγιο στο εσωτερικό του τάφου ή οδηγήθηκε εκεί προκειμένου ενδεχομένως να θυσιαστεί, ουδείς γνωρίζει. Τα οστά του κύκνου, όπως και οποιοδήποτε από τα λεγόμενα κινητά ευρήματα, κανονικά μεταφέρονται στο Μουσείο της Αμφίπολης όπου φυλάσσονται και συντηρούνται. Η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, υπό την ιδιότητά της ως διευθύντριας του μουσείου, διαβεβαιώνει ότι οι εγκαταστάσεις του είναι υπερσύγχρονες και ότι τα ανευρισκόμενα αντικείμενα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Εστω και έτσι όμως, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το τι βρίσκεται μέσα στον τύμβο Καστά, τι επιτρέπεται να γίνει γνωστό γύρω από αυτά τα «ανώνυμα» ευρήματα και τι όχι. «Εχουμε βρει πολλά κινητά αντικείμενα», παραδέχεται η κυρία Περιστέρη, εξηγώντας ότι «πρόκειται για κεραμικά, καρφιά κ.λπ. - αλλά αυτά δεν είναι για δελτίο Τύπου. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο θα δώσεις ένα ωραίο ψηφιδωτό, ένα ωραίο άγαλμα, μια ωραία παράσταση κ.λπ., όχι δυο-τρία οστρακάκια που θα βρεις κάπου, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν, να κολληθούν μεταξύ τους κ.ο.κ., όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Και πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η ανασκαφή ώστε να έχεις όλα τα κομμάτια, να τα κολλήσεις, να δεις τι είναι. Αυτή είναι η σωστή επιστημονική, αρχαιολογική δουλειά».

Κανείς, εκτός από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές, δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και το είδος των κινητών ευρημάτων και βέβαια είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση για τη σημασία τους.


Πηγή: dikaiologitika.gr