Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ !!!


Λαχταριστές συνταγές για τη Σαρακοστή

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:

8 καλαμάρια μέτρια
1 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανός
½ φλιτζάνι ρύζι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά τα καλαμάρια. Κρατάτε τα πλοκάμια και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό λάδι ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε. Προσθέτετε τα πλοκάμια, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ρύζι. Συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι νερό και το αλατοπίπερο, ψήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε την ψιλοκομμένη πιπεριά και ανακατεύετε. Με ένα κουτάλι γεμίζετε ένα-ένα τα καλαμάρια και τα τοποθετείται σε ένα ταψάκι τα περιχύνεται με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου










Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά:

1 κιλό γαρίδες
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
½ κουτάλι της σούπας πελτέ
(Κομματάκια φέτα)

Εκτέλεση:

Βάζετε της γαρίδες σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνετε να βράσουν. Όταν βράσουν τις καθαρίζετε από το κέλυφος, βάζετε σε ένα μικρό τηγανάκι το λάδι να καεί και προσθέτετε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί, στη συνέχεια ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά μόλις πάρει βράση. Προσθέτετε τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε. Τις αφήνετε 5 περίπου λεπτά ακόμα στη φωτιά και σερβίρετε.   










Ταραμοσαλάτα

Υλικά:

250 γραμ. πατάτες βρασμένες
250 γραμ. ταραμά
1 ½ φλιτζάνι λάδι
1 ½ φλιτζάνι λεμόνι
Κρεμμύδι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Βράζετε τις πατάτες και τις κάνετε πουρέ. Βάζετε τον ταραμά στο μίξερ και ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε διαρκώς. Στην συνέχεια ρίχνετε τον πουρέ κι συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προαιρετικά προσθέτετε και λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τέλος βάζετε τον ταραμά σε μία πιατέλα και τον γαρνίρετε με ελιές, αγγουράκι τουρσί και κάπαρη. 





Πατάτες με μύδια, καλαμαράκια και ντομάτα

500 γραμ. πατάτες
500 γραμ. καλαμαράκια καθαρισμένα ή σουπιές
500 γραμ. μύδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
2 ξερά κρεμμύδια
4 ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο σαφράν σκόνη
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε σε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κόβουμε τα καλαμαράκια ή τις σουπιές σε μικρότερα κομμάτια και τα προσθέτουμε μαζί με το σαφράν στο σοταρισμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά 20 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα θαλασσινά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο φαγητό τα μύδια και βράζουμε άλλα 3-4 λεπτά. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.


Ριζότο με μύδια

1 κιλό μύδια με το κέλυφος
1 κουταλάκι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Για το ριζότο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γρ. ρύζι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
Ξεπλένετε τα μύδια με άφθονο νερό. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε. Προσθέτετε το λευκό κρασί και τα μύδια. Δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι ν΄ ανοίξουν τα μύδια. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι. Αφαιρείτε το κέλυφος από τα μύδια. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε όσα μύδια έχουν παραμείνει κλειστά, πετάξετε τα. Ετοιμάζετε το ριζότο. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε του χυμούς που έχετε κρατήσει από τα μύδια καθώς και το ζωμό, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι. Βράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και στη συνέχεια το ρίχνετε στα καθαρισμένα μύδια και ανακατεύετε.

Φροντίστε να κρατήσετε λίγα μύδια με κέλυφος για το γαρνίρισμα και αρκετό ζωμό, ώστε να το προσθέσετε στο τέλος, αν χρειαστεί για να μην γίνει το ριζότο σας πολύ στεγνό.


Σαλάτα με καλαμαράκια και πολύχρωμες πιπεριές

1 κιλό καλαμάρια
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ξίδι
2 λεμόνια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κλωναράκια μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αφαιρείτε το κόκαλο και τη σακούλα με τη μελάνη. Τα πλένετε καλά και τα βράζετε σε άφθονο νερό για 1 ώρα περίπου. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε φέτες. Τα βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε αλατοπίπερο, ξίδι, λάδι, σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις τέλος τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες. Σκεπάζετε καλά το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.


Χταποδόρυζο με πράσα και μπακαλιάρο

1 χταπόδι καθαρισμένο
2 κουτ. της σούπας ξίδι
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
½ φιλέτο μπακαλιάρου (προαιρετικά)
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια ρύζι τύπου Καρολίνα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι σε νερό μαζί με το ξίδι και το κρασί για 1 ώρα. Κρατάμε το ζωμό και ψιλοκόβουμε το χταπόδι. Βράζουμε το ψάρι για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό, κρατάμε το νερό και ψιλοκόβουμε το ψάρι.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε τους ζωμούς και κρατάμε 6 φλιτζάνια. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε εκεί το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό. Προσθέτουμε το χταπόδι (και το ψάρι), ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μίγμα των ψημένων κρεμμυδιών και πράσων.




Σαλάτα από γαρίδες και φακές
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
2 φλιτζάνια κόκκινες φακές
2 φύλλα μαρουλιού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
2 φύλλα ραντίτσιο (ιταλικό χορταρικό) κομμένα σε λεπτές λωρίδες
ελαιόλαδο
ξίδι με γεύση εστραγκόν
αλατοπίπερο
250 γρ. μικρές γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
125 γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος & ζεματισμένος
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
Βράζουμε τις φακές για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τρυφερές χωρίς να λασπώσουν. Στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε τις φακές, το σκόρδο και τα χορταρικά. Ρίχνουμε λάδι και ξίδι, όσο θέλουμε, και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε. Τρίβουμε τον μπακαλιάρο να γίνει πολύ μικρά κομμάτια. Στην επιφάνεια της σαλάτας ρίχνουμε τις γαρίδες, τον μπακαλιάρο και τις ντομάτες και ανακατεύουμε πριν να σερβίρουμε.


Σουπιές με σέσκουλα

1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ κιλό σέσκουλα καθαρισμένα και κομμένα
¼ του φλιτζανιού μαϊντανός
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
νερό
αλάτι & πιπέρι
χυμός λεμονιού
Κόβουμε την πλυμένη σουπιά σε ροδέλες των 5 εκ. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τη σουπιά και γυρίζουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε τα σέσκουλα και το μαϊντανό και γυρίζουμε μέχρι να χάσουν αρκετό από τον όγκο τους. Σβήνουμε με το κρασί.
Αλατίζουμε, πιπερωνούμε και προσθέτουμε αρκετό νερό για να μισοσκεπάσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1-1 ½ ώρα, μέχρι να πιει τα ζουμιά του. Περιχύνουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε είτε κρύο είτε σε θερμοκρασία δωματίου.


Σουπιές με σπανάκι και σταφίδες

1 ½ κιλό σουπιές (φιλέτο)
200 ml κόκκινο κρασί, της αρεσκείας μας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος)
100 γρ. σταφίδα μαύρη και ξανθιά
50 γρ. κουκουνάρια
2 ντομάτες
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Βάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια. Κόβουμε τα φιλέτα σουπιάς σε μακριές λωρίδες. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι. Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε τα φιλέτα σουπιάς. Αλατοπιπερώνουμε και, όταν μαλακώσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι. Ντεγκλασάρουμε το τηγάνι με το κρασί, προσθέτουμε τη σταφίδα στραγγισμένη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο τη σος να πήξει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε το τηγάνι.
Σ’ ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαλακώσει το σπανάκι με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις τομάτες (ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες) κομμένες σε κυβάκια και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τραγανά.
Τελική φάση
Σερβίρουμε τα φιλετάκια σουπιάς με τα σοταρισμένα λαχανικά, περιχύνουμε με τη σος κρασιού και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Στολίζουμε με άφθονο άνηθο, ψιλοκομμένο.
Γιατί, όταν ρίχνουμε το κρασί στη σος, δεν πρέπει να σκεπάσουμε το σκεύος; Για να δώσουμε στο κρασί το χρόνο να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Αν σκεπάσουμε αμέσως, η σος θα έχει μια γεύση κρασιού δυνατή, χωρίς φινέτσα, που θα σκεπάζει όλα τ’ άλλα αρώματα.


Αγγινάρες με γαρίδες και ματζουράνα

12 αγγινάρες
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
500 γρ γαρίδες Νο3
500 γρ πατάτες
ελαιόλαδο
2 κ. σούπας φρέσκη ματζουράνα ή 1 κ. σούπας ξερή
½ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις αγγινάρες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις αφήνουμε σε νερό με λεμόνι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες ή σε μικρές μπαλίτσες με το ειδικό κουταλάκι παριζιέν.
Σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πατάτες και τις αγγινάρες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσουμε τα λαχανικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 30–40 λεπτά περίπου.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο με την ματζουράνα. Αλατοπιπερώνουμε και τις προσθέτουμε στις μαγειρεμένες αγγινάρες και αφήνουμε 2-3 λεπτά στη φωτιά για να δέσουν οι γεύσεις. Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.


Σουπιές στιφάδο

2 μεγάλες σουπιές (1 κιλό περίπου)
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κόκκοι μπαχάρι
Kόβετε τις σουπιές με το ψαλίδι της κουζίνας σε λεπτές λουρίδες. Tρίβετε τα κρεμμύδια στον τρίφτη. Bάζετε σε κατσαρόλα τις σουπιές με το κρεμμύδι και τα σοτάρετε με το λάδι. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 3 φλιτζάνια νερό και τον προσθέτετε στο φαγητό. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι και αφήνετε το φαγητό να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό.


Αβοκάντο με θαλασσινά

2 τεμάχια αβοκάντο (ώριμα μεγάλα)
100 γρ γαρίδες Νο 2
100 γρ μύδια ψίχα
70 γρ καβούρι ψίχα
Για το μαρινάρισμα
ταμπάσκο
μπράντυ
σάλτσα αγγλική
αλάτι
Για τη σάλτσα κοκτέιλ
200 γρ μαγιονέζα σφιχτή
κέτσαπ
κονιάκ
ταμπάσκο
σάλτσα αγγλική
πιπέρι καγιέν
ουίσκι
Ντεκόρ
4 τεμάχια γαρίδες βρασμένες
Πλένουμε καλά τα οστρακοειδή. Τα βράζουμε σε κουρ-μπουγιόν (γρήγορος ζωμός με βάση λαχανικά, αρωματικά και ψάρι ή πουλερικό που χρησιμοποιείται για ποσάρισμα, μπραιζάρισμα ή βράσιμο οστρακοειδών, ψαριών, κ.ά.).
Κόβουμε σε φέτες τις γαρίδες, στη μέση τα μύδια και θρυμματίζουμε το καβούρι ή το κόβουμε σε φέτες αν έχουμε δαγκάνες. Μαρινάρουμε με αλάτι, αγγλική σάλτσα, ταμπάσκο και μπράντι.
Πλένουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και το κοτσάνι και τα γεμίζουμε με τα θαλασσινά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κοκτέιλ, ενσωματώνοντας τη μαγιονέζα, το κέτσαπ, το κονιάκ, το ταμπάσκο, το ουίσκι, το καγιέν, την αγγλική σάλτσα και ελέγχοντας τα καρυκεύματα.
Καλύπτουμε το αβοκάντο με τα θαλασσινά και τη σάλτσα κοκτέιλ. Ντεκοράρουμε με βρασμένη και καθαρισμένη γαρίδα και σερβίρουμε.
Υπενθύμιση
Μετά το καθάρισμα του αβοκάντο το περνάμε με μισό λεμόνι για να μην μαυρίσει.
Παρατηρήσεις
* Μπορούμε να μαρινάρουμε τα θαλασσινά με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
* Μπορούμε να αφαιρέσουμε το φλοιό του αβοκάντο και να το σερβίρουμε καθαρισμένο ή κομμένο σε βεντάλια


Καλαμαράκια κρασάτα με κουκουνάρια και σταφίδες

1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσο, το άσπρο μέρος του
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί
1 ώριμη ντομάτα
1 ποτηράκι του κρασιού μαύρες σταφίδες
1 ποτηράκι του κρασιού κουκουνάρι
1 ποτήρι λάδι
λίγη κανέλλα και 2-3 γαρουφαλλάκια
θυμάρι και ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σκέτα, χωρίς νερό, σε πολύ χαμηλή φωτιά, να μαλακώσουν και να βγάλουν τα νερά τους.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το κουκουνάρι, για να ξανθύνουν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια. Τα στριφογυρίζουμε 2-3 φορές μαζί με το κρεμμύδι και τα κουκουνάρια και τα σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε την ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, και τις σταφίδες, τις οποίες έχουμε μουλιάσει σε χλιαρό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά, μέχρι να βράσει και να ενσωματωθεί τελείως η ντομάτα.


Χταπόδι με μάραθο και πράσινες ελιές

1 ½ κιλό χταπόδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άγριο μάραθο (εφόσον υπάρχει) χοντροκομμένο ή μια ρίζα μάραθου ψιλοκομμένη
1 λουβί σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
2/3 φλιτζάνι Ναυπλιώτικες, πράσινες, τσακιστές ελιές – πλυμένες και χωρίς κουκούτσι
αλάτι, όσο θέλουμε
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι. Πιέζουμε για να βγει το λεγόμενο "μάτι" (στο κέντρο του χταποδιού όπου βρίσκεται το μελάνι) και το πετάμε. Τοποθετούμε το χταπόδι σε χύτρα ή κανονική κατσαρόλα (αναλόγως τι διαθέτουμε).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε το φαγητό μας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 30-40 λεπτά, έως ότου το χταπόδι μαλακώσει και γίνει ροζ. Κατά το βράσιμο το χταπόδι θα "βγάλει" αρκετά νερά από μόνο του. Εάν χρειαστεί όμως προσθέτουμε λίγο νεράκι για να μην κολλήσει.
Βγάζουμε το χταπόδι μαζί με το ζουμί του από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει. Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο στην κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε έως ότου μαλακώσουν και γίνουν διάφανα.

Εν τω μεταξύ, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε κομματάκια ύψους 2-3 εκ. και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το σκόρδο, το χταπόδι και τον άγριο μάραθο (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ρίζα μάραθου τη σοτάρουμε μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια). Ρίχνουμε το κρασί και το τριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Το χταπόδι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει μαλακώσει πολύ. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί.


Κεμπάπ από ρεβίθια και κους κους

300 γρ ρεβύθια βρασμένα
125 γρ κους κους
3 ντομάτες
3 κρεμμύδια ξερά
½ φλ. κόκκινο κρασί
2 κ. σούπας σόγια σος
2 κ. σούπας μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
δενδρολίβανο, θυμάρι
πίτες για σουβλάκια
Μουσκεύουμε το κους κους σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε την μία ντομάτα και κόβουμε σε χοντρές φέτες το ένα κρεμμύδι. Τα βάζουμε στο πολυμίξερ με το κους κους, τα ρεβύθια, το κρασί, τη σόγια σος, την μουστάρδα, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε όσο δενδρολίβανο και θυμάρι θέλουμε, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε το μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα για να σφίξει.
Πλάθουμε το μείγμα σε κροκέτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C 10-15 λεπτά περίπου. Κόβουμε τις πίτες σε μικρότερα κομμάτια, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 C.
Πολτοποιούμε τις υπόλοιπες ντομάτες στο μίξερ με τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό, και σερβίρουμε με τα κεμπάπ και τις ψημένες πίτες. Μπορούμε ακόμη να τα συνοδέψουμε με δροσερή σάλτσα απο γιαούρτι που θα την προετοιμάσουμε ως εξής: Ανακατεύουμε 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό με 4 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη, 1 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο τριμμένη και απο 1 πρέζα κίμινο και κόλιανδρο σκόνη.


Ψητά καλαμαράκια με κους κους και κόκκινη πιπεριά

1 κιλό καλαμάρια
300 γρ. κους κους
500 γρ. νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Βράζετε το κους κους ανακατεύοντας συχνά για να μην σβολιάσει και φροντίζοντας όταν βράσει να είναι τελείως στεγνό. Καθαρίζετε προσεχτικά τα καλαμαράκια, τα ξεπλένετε με άφθονο νερό, τα αλατίζετε και ταλαδώνετε καλά από όλες τις πλευρές.

Ψήνετε τα καλαμαράκια στο γκριλ για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και να έχουν ψηθεί. Κόβετε τις πιπεριές σε ροδέλες και τις προσθέτετε μαζί με το μαϊντανό που τον έχετε ψιλοκόψει στο κους κους.

Σερβίρετε σε κάθε πιάτο μερικές κουταλιές κους κους και 2 καλαμαράκια ψητά.Αν δεν καταναλωθεί αμέσως διατηρείστε το ζεστό.


Ταμπουλέ

30 γρ. πλιγούρι
600 γρ. ντομάτες
50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
3 ματσάκια μαϊντανός
70 γρ. δυόσμος
1/4 κτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κτ. γλυκού μπαχάρι
1/4 κτ. γλυκού πιπέρι
αλάτι
χυμός από 1 λεμόνι
150 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
Ξεπλένουμε το πλιγούρι 2-3 φορές και το βάζουμε στο μπολ στο οποίο θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους. Περιχύνουμε με τις κομμένες ντομάτες και το χυμό τους το πλιγούρι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε πάνω από τις ντομάτες.

Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε και το δυόσμο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά πάνω από τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε το μείγμα, χωρίς να το ανακατεύουμε, για περίπου μισή ώρα, για να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα ζουμιά.

Καρυκεύουμε με την κανέλα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Πιλάφι από πλιγούρι

2 κουτ. σούπας λάδι (ελαιόλαδο, καρυδέλαιο ή ηλιέλαιο)
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο 25 γρ. φιδές
250 γρ. πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι)
1 ½ ποτήρια (300ml) ζωμός κοτόπουλου
αλάτι και μαύρο πιπέρι
εστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά χωρίς να ροδίσει.
Προσθέστε ανακατεύοντας το φιδέ, σπάζοντάς τον με τα χέρια. Συνεχίστε το τηγάνισμα με το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να ξεκινήσει να απορροφά το λάδι.
Ξεπλύνετε το πλιγούρι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και προσθέστε το στην κατσαρόλα.
Προσθέστε το ζωμό και τα μπαχαρικά. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
Αφήστε το πιλάφι να κάτσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.


Κρητική τοματόσουπα με πλιγούρι και γιαούρτι

Κρητική τοματόσουπα με πλιγούρι και γιαούρτι
2 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι πλιγούρι χοντρό
3 φλιτζάνια αλεσμένη τομάτα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
φρέσκος δυόσμος
αλάτι και πιπέρι
Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαζεύει. Προσθέτετε την τομάτα και τα αφήνετε να βράσουν. Βάζετε και το πλιγούρι με το νερό και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σούπα και να μαλακώσει το πλιγούρι. Ρίχνετε, τέλος, όσο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη χρειάζεται.
Σερβίρετε σε ξεχωριστά πιάτα με μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι στη μέση και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.


Σαλάτα σταριού με αρακά, ρόκα και τομάτες

6 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια σιτάρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 ½ κουταλιές της σούπας ξίδι (από κόκκινο κρασί)
1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκιας ρόκας, κομμένα στη μέση
3 τομάτες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες
φύλλα ρόκας
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους χύνετε τα 6 φλιτζάνια νερού και προσθέτετε το στάρι. Μόλις βράσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά στη μεσαία ένδειξη. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε το στάρι να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 45 λεπτά). Εν συνεχεία, στραγγίζετε το στάρι και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και προσθέτετε το αλάτι. Χύνετε το μείγμα πάνω στο στάρι και τοποθετείτε το μπολ με το στάρι στο ψυγείο.
Βράζετε τον αρακά μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε και τον τοποθετείτε σε ένα μπολ με κρύο νερό για ένα λεπτό. Στραγγίζετε ξανά τον αρακά. Προσθέτετε τον αρακά στο στάρι, το καλύπτετε και το βάζετε στο ψυγείο.
Προσθέτετε τη ρόκα και τις τομάτες στο μείγμα σταριού και αρακά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε αρκετό αλάτι και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ για σαλάτα. Γαρνίρετε με φύλλα ρόκας.


Πίτα με καλαμποκάλευρο

1 κιλό φρέσκο καλαμποκάλευρο
1 ½ κιλό φρέσκο σπανάκι
½ κιλό τυρί φέτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
200 γρ ελαιόλαδο και
1-2 κουταλιές λάδι για το ταψί
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 5-6 δάχτυλα νερό που βράζει να πάρει μια δυο βράσεις. Το στραγγίζουμε καλά.
Σ’ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με 2-3 ποτήρια καυτό νερό ρίχνοντάς το λίγο-λίγο, για να σχηματιστεί χυλός. Φροντίζουμε να μη γίνει πολύ υδαρής.
Προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο, τη σόδα, το τυρί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μαλακά να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το μίγμα. Ψήνουμε στους 180° C για 1 ώρα.


http://paradosiakimageiriki.blogspot.