Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Την Παρασκευή 27-3-2015, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον και τη Βεργίνα.

Την Παρασκευή 27-3-2015, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον και τη Βεργίνα.
Φθάσαμε στο ΔΙΟΝ στις 12:00. Το Δίον είναι μια περιοχή στους πρόποδες του Ολύμπου. Σήμερα είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο γιατί οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια πολύ σπουδαία μακεδονική πόλη. Οι αρχαίοι βασιλιάδες της Μακεδονίας είχαν διαλέξει το Δίον για θερινή τους κατοικία. Εκεί δημιούργησαν, αιώνες πριν, έναν οικισμό στα ερείπια του οποίου είναι εμφανή τα στοιχεία του αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού. Επισκεφθήκαμε ομώνυμη την αρχαιότατη πόλη που ήταν στρατηγικής σημασίας, αφιερωμένη στο θεό Δία, και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Το Δίον ήταν εκπολιτιστικό κέντρο στα χρόνια του προοδευτικού βασιλιά Αρχέλαου της Μακεδονίας, εφάμιλλο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το Δίον ξεκίνησε ο στρατηλάτης την εκστρατεία του για την Ασία. Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή, έφεραν στο φως έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό. Απομεινάρια αρχαίου θεάτρου, αγοράς, λουτρών και ανακτόρων. Αξιόλογα επίσης είναι και τα ευρήματα των τάφων που βρέθηκαν στην περιοχή του Δίου. Οι περισσότεροι τάφοι, βασιλικοί, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού. Θαυμάσουμε τα ερείπια αυτού του πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1983 και στεγάζει ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το Δίον αλλά και από τον Όλυμπο και άλλες περιοχές της Πιερίας. Έχει τρεις ορόφους κατά ενότητες, ανάλογα με τις περιοχές ή τους χώρους της ανασκαφής. Η έκθεση περιλαμβάνει αγάλματα, αναθηματικά και επιτύμβια μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία αποκαλύφθηκαν στα ιερά, στις μεγάλες θέρμες και στη νεκρόπολη του Δίου, καθώς και ευρήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου.

Αναχωρήσαμε από το ΔΙΟΝ στις 13:30 και φθάσαμε στη ΒΕΡΓΙΝΑ στις 14:30. Στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Στην περιήγησή μας επισκεφθήκαμε τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και τους Βασιλικούς Τάφους. Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με τα στέγαστρά του, είναι ιδιαίτερα επιβλητικός για τον επισκέπτη. Στη συνέχεια μπήκαμε στο Αρχαιολογικό  Μουσείο της Βεργίνας που είναι ένα μοναδικό μουσείο, καθώς έχει χτιστεί εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι. Εκτός από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, εκτίθενται ευρήματα ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής τέχνης, όπως η χρυσή λάρνακα με τον πασίγνωστο δεκαεξάκτινο ήλιο που βρέθηκε στο νεκρικό δωμάτιο του τάφου του Φιλίππου του Β΄, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, τη χρυσελεφάντινη ασπίδα, την περικεφαλαία, το μεγάλο σπαθί,  την πανοπλία, τις λόγχες, τις χάλκινες περικνημίδες και το επίχρυσο κολλάρο, τα οποία βρέθηκαν στον τάφο του Φίλιππου του Β’. Τα ευρήματα αυτά απέδειξαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, του αρχαιολόγου που έφερε στο φως τους θησαυρούς και είχε τη γνώση και την πνευματική εγρήγορση να τους αναγνωρίσει. Στο τέλος της πορείας μας, σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούν τον ίδιο τον ανασκαφέα να τους ξεναγεί στα μνημεία.

Θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα τόσο από το χώρο, όσο από την πληρέστατη ξενάγηση και από την προσοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ