Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Να δείξει ευελιξία για την Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ



Παρέμβαση προς το ΔΝΤ υπέρ της Ελλάδας, έκανε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα ελληνική κρίση, η οποία θα είχε συνέπειες και για τον υπόλοιπο κόσμο και κάλεσε το ΔΝΤ να δείξει ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς -το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», είπε ο κ. Λιου μιλώντας στο London School of Economics.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «έτσι, αν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που πρέπει κάνουν, θα βρουν ένα μονοπάτι που θα λύσει το θέμα χωρίς να υπάρξει μια κρίση που δεν χρειάζεται». Παράλληλα, σημείωσε ότι «ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε, επίσης, ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.

Επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσινγκτον, ο κ. Λιου είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά την οποία του επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.
Ο κ. Λιου φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την Ελλάδα, τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη, παρότρυνε όλες τις πλευρές να βρεθεί κοινό έδαφος και συμφωνία, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, θα έφερνε άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα και συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Τέλος, ο κ. Λιου φέρεται να ανέφερε ακόμη στον κ. Τσίπρα πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr