Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ♥

Δημήτρης Γιολδάσης - Θέρος 1963
Ο Νομός Καρδίτσας έχει αναδείξει πολλές προσωπικότητες στο χώρο της ζωγραφικής τέχνης.
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους είναι ο Γιώργος Βαλταδώρος (1897-1930), ο οποίος ήταν οπαδός της τεχνοτροπίας που λέγεται «κυβισμός». Το έργα του δωρήθηκαν από τους κληρονόμους του στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Ο Βαλταδώρος υπήρξε επίσης ποιητής και διηγηματογράφος. Θεωρείται πρωτοπόρος καλλιτέχνης στη χώρα μας.
Άλλος πολύ μεγάλος ζωγράφος, γνωστός στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, είναι ο Δημήτρης Γιολδάσης (1897 – 1993), ο οποίος απαθανάτισε με το χρωστήρα του την Καρδιτσιώτικη φύση και τη ζωή των ξωμάχων. Πάρα πολλοί πίνακές του βρίσκονται στη δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας (δωρήθηκαν από την κληρονόμο του κ. Στέλλα Γιολδάση) και σε ιδιωτικές συλλογές.
Τρίτος σπουδαίος Καρδιτσιώτης ζωγράφος είναι ο Κώστας Παύλου ή Πωλ (1914-1962), του οποίου οι πίνακες κοσμούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ιδιωτικές συλλογές. Ο Παύλου, αν και πέθανε νέος, σε ηλικία 48 ετών, άφησε σημαντικό έργο, κυρίως στην απεικόνιση τοπίων.
Τέταρτος στη σειρά των Καρδιτσιωτών ζωγράφων είναι ο Γιώργος Γούλας. Ασχολήθηκε πολύ νέος με τη ζωγραφική και διακρίθηκε στη ρεαλιστική απεικόνιση Θεσσαλικών τοπίων, με αγροτικά θέματα, σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του μόχθου, παζάρια κ.α. Μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο σε θέματα από την κατοχή (1941-44).
Ο Βαλταδώρος, ο Γιολδάσης, ο Παύλου και ο Γούλας – κυρίως οι τρεις τελευταίοι – είναι οι ζωγράφοι που απαθανάτισαν στους πίνακές τους την Καρδιτσιώτικη φύση και τους ανθρώπους του μόχθου, ιστόρισαν ναούς της Καρδίτσας και άνοιξαν το δρόμο σε και πλειάδα νεότερων ζωγράφων, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται στον «Εικαστικό νεότερων ζωγράφων, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται στον «Εικαστικό Όμιλο Καρδίτσας».

πηγη: (Εγχειρίδιο τοπικής Ιστορίας)
πηγη:http://www.karditsanews.gr/