Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του ΣΔΕ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου και στο Μουσείο Καραϊσκάκη (Μαυρομμάτι)



Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 20-5-2016 οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του ΣΔΕ Καρδίτσας.

Πρώτος σταθμός τους ήταν το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Αρχικά, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά και για το ιδιαίτερο έργο που προσφέρει στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γενικά στους πολίτες μέσα από διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες. Η ενημέρωση για το δάσος και τη διατροφή καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τους εκπαιδευόμενους, αφού και οι ίδιοι στο χώρο του σχολείου και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Project είχαν ασχοληθεί με ανάλογα θέματα. Συγκεκριμένα, διερεύνησαν τα εξής θέματα: «Το δάσος ως παράγοντας διατήρησης της βιοποικιλότητας και αέναης προσφοράς στο οικοσύστημα» και «Η αμφίδρομη σχέση Διατροφής και περιβάλλοντος» με σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση και την οικολογική ευαισθητοποίησή τους. Τέλος, ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΚΠΕ και είδαν από κοντά τον εξοπλισμό και τα εκθέματά του. Για όλα τα παραπάνω ευχαριστούμε από καρδιάς τα στελέχη του ΚΠΕ Μουζακίου κ. Γραμμένο Κώστα, κ. Ντάνη Αντώνη και κα. Καλαμπαλίκη Χαρούλα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μαυρομμάτι, όπου γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο ο αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης. Εκεί, στο μουσείο του χωριού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά προσωπικά αντικείμενα του ήρωα (όπως τα όπλα του), να πληροφορηθούν για διάφορα γεγονότα και στιγμές της ζωής του που δεν είναι ευρέως γνωστά και να μάθουν περισσότερα για την προσφορά του στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου κ. Γιώτη Δημήτρη (τον οποίο και ευχαριστούμε). Τέλος, θαύμασαν τον έφιππο ανδριάντα του, ο οποίος δεσπόζει από το έτος 1990 στην πλατεία του χωριού.


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.



Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ