Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Σαν Δήμαρχος Παλαμά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο Αγοραστό και την Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων Κα Χρυσοβελώνη για την άμεση κινητοποίηση τους για την καταγραφή των ζημιών στις υποδομές του Δήμου. Είναι από τις λίγες φορές που παρακάμπτεται η δυσλειτουργία της κεντρικής διοίκησης και ανταποκρίνεται άμεσα σε καλέσματα και προβλήματα φορέων.
Όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε ο Δήμος με την υπ΄αριθμ. 371/27-5-2016 απόφαση της Περιφέρειας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές του από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν στις 21-22/05. Η ευαισθητοποίηση του Περιφερειάρχη ήταν άμεση και σε συνεννόηση με την Κα Χρυσοβελώνη από την Δευτέρα 30/05 κλιμάκιο της ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ από τη Λάρισα άρχισε την καταγραφή των προβλημάτων σε Δήμους της Θεσσαλίας με ανάλογα προβλήματα. Στον Δήμο Παλαμά το κλιμάκιο της ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ στελεχωμένο με το κατάλληλο προσωπικό επισκέφτηκε τον Παλαμά την Τρίτη 31/05 και την Τετάρτη 01/06. Για δύο μέρες έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων, μιας και σαν Δήμος ήμασταν έτοιμοι αφού είχαμε κωδικοποιήσει λεπτομερώς τις ζημιές που είχαν γίνει. Στο προσωπικό του Υπουργείου παραδόθηκε πίνακας με επιμετρήσεις για τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον Δήμο αλλά και για όσα χρειάζονται για να αποκατασταθούν αυτές και να δοθούν για άμεση χρήση στους δημότες. Το κόστος των ζημιών και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ. Τώρα απομένει να γίνει άμεσα και η χρηματοδότηση προς τον Δήμο γιατί όπως είναι λογικό είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα από ίδιους πόρους. Παράλληλα δόθηκε στο κλιμάκιο και χάρτης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου όπως επίσης και πίνακας με τις παρεμβάσεις που χρειάζονται και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην είναι στο μέλλον τόσο έντονα, ανάλογα προβλήματα.
Παράλληλα με τις ευχαριστίες όμως κάνω έκκληση και στους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. για αναστολή της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει και την άμεση ενεργοποίηση τους για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, αλλά και την παροχή διευκρινήσεων σε πλείστα θέματα. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, μιας και δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το τι θα πρέπει να κάνουν. Στις 06/05 τελειώνει η περίοδος επανασποράς και πολλά χωράφια ακόμα και σήμερα έχουν μέσα αρκετό νερό που αποτρέπει την πρόσβαση σ αυτά για οποιαδήποτε γεωργική εργασία.
Ο Δήμαρχος Παλαμά
Γιώργος Σακελλαρίου