Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Thai massage: Η yoga του… τεμπέλη

thaimassagenposidonia.jpg
Το Thai massage ή nuad thai είναι μία πανάρχαιη θεραπευτική τέχνη της Άπω Ανατολής. Σε αντίθεση με το κλασσικό σουηδικό μασάζ δεν πραγματοποιείται σε κρεβάτι αλλά στο έδαφος, δεν χρησιμοποιείται λάδι και ο δέκτης πρέπει πάντα να φοράει ελαφρύ και άνετο ρουχισμό.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του thai massage είναι οι διατάσεις και οι πιέσεις του που θυμίζουν παθητική yoga. Στόχος είναι η ελαστικότητα, η τόνωση και η χάλαρωση του σώματος που οδηγούν με τη σειρά τους στη διεύρυνση του νου.

Το Thai massage έχεις ως στόχο να διατείνει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Το thai massage εξισορροπεί τους μύες, αποκαθιστώντας τον φυσιολογικό μυϊκό τόνο. Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα να διαταθούν οι μύες περισσότερο από όσο αν κάναμε yoga ή στρέτσινγκ. Πάντως, το συγκεκριμένο είδος μασάζ μπορεί να εστιάζει στο μυϊκό επίπεδο αλλά παράλληλα συμβάλλει στην εξισορρόπηση και των βαθύτερων επιπέδων του ανθρώπινου οργανισμού και ψυχισμού.

Το Thai massage απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν ανάγκη το άγγιγμα για να ηρεμήσουν. Όπως αναφέρει το περιοδικό vita (όπου και διαβάσαμε το σχετικό άρθρο) η συνεδρία ξεκινά με αργές και ήπιες κινήσεις προκειμένου να χαλαρώσει ο δέκτης και να αποκτήσει επαφή με τον θεραπευτή. Στη συνέχεια εφαρμόζονται διατάσεις, οι οποίες έχουν σταθερή λαβή. Σημαντικό στοιχείο είναι η σωστή ένταση πίεσης. Ενδεχομένως να υπάρξει ένας μικρός βαθμός πόνου, ειδικά σε ορισμένες διατάσεις ή σε σημεία όπου εμφανίζεται μυϊκός σπασμός. Ωστόσο, ο πόνος αυτός θα πρέπει να προκαλεί ανακούφιση και όχι δυσφορία. Στο Thai massage, όπως και στο Shiatsu, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί επίσης το βάρος του σώματός του, οπότε μην τρομάξετε όταν π.χ. αρχίσει να σας πιέζει με το πόδι του!

Η συνεδρία ξεκινάει με πιέσεις στις πατούσες και ανεβαίνει προς τον κορμό, ενώ ο δέκτης αλλάζει θέσεις (ύπτια, πλάγια, οκλαδόν) και ολοκληρώνεται με μασάζ στο κεφάλι.


Σε ποιους απευθύνεται

Το Thai massage θεωρείται ιδανικό για ανθρώπους με μυϊκούς πόνους ή προβλήματα στο έντερο, αλλά και για άτομα με έντονο στρες που υποφέρουν από αϋπνίες ή πονοκεφάλους.

Δεν ενδείκνυται όμως για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και για καρκινοπαθείς. Επίσης, πρέπει να το αποφεύγουν οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, τα άτομα με κιρσούς ή κατάγματα που δεν έχουν επουλωθεί ακόμη καθώς και οι άνθρωποι που έχουν πυρετό.
Πηγή: Περιοδικό Vita