Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σύριος πρόσφυγας Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν που μένει, εργάζεται και γυμνάζεται στην Αθήνα, συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών


Την επίσημη πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως δύο πρόσφυγες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου). Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, είναι ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν, ο Σύριος αθλητής που μένει και γυμνάζεται στην Αθήνα και ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο είχε παραδώσει την φλόγα κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας στην Αθήνα, στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο.

«Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής, προτείναμε στην IPC τη δημιουργία μιας ομάδας προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το αίτημά μας, από την πρώτη στιγμή έτυχε θερμής αντιμετώπισης και μόλις σήμερα η IPC ανακοίνωσε πως δύο αθλητές θα συμμετέχουν στους Αγώνες, μεταξύ αυτών και ο Αλ Χουσείν που ζει, εργάζεται και γυμνάζεται στην Ελλάδα. Νοιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που η πρότασή μας θα πάρει σάρκα και οστά στο Ρίο. Όπως νοιώθουμε τεράστια ικανοποίηση που ένα δικό μας παιδί, ο Αλ Χουσείν, θα μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης. «Μάλιστα η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή από το φθινόπωρο θα τρέξει πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης προσφύγων με αναπηρία ώστε να συμμετάσχουν σε Παραολυμπιακά Αθλήματα». 

Ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν, θα συμμετάσχει στα 50 και 100μ. ελεύθερο κατηγορίας S10. Στα ίδια αγωνίσματα είχε «πέσει» και πριν από μερικούς μήνες, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Αθλητών με Αναπηρία, όπου συμμετείχε εκτός συναγωνισμού. Ο Σύριος πρόσφυγας, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Ρίο μαζί με την προπονήτριά του, Ελένη Κοκκίνου, το 2012 έχασε το πόδι του - ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο- όταν βομβαρδίστηκε η γειτονιά του στην πόλη όπου διέμενε με την οικογένειά του. Μετά από νοσηλεία περίπου ενός έτους στην Τουρκία, πέρασε στην Σάμο, όπου ζήτησε άσυλο το 2014. Πλέον ζει στην Κυψέλη, ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση συμμετέχει στις προπονήσεις του συλλόγου «Πρωτοπόροι», στο άθλημα της κολύμβησης, ενώ τον τελευταίο μήνα προπονείται δίπλα στην Παραολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης στο ΟΑΚΑ. Επίσης  συμμετείχε και στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αμαρουσίου. 

Εκτός του Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν, στους Αγώνες του Ρίο θα συμμετέχει και η Σαχράντ Νασαγπούρ, που κατάγεται από το Ιράν και μένει στις ΗΠΑ. Θα λάβει μέρος στη δισκοβολία F37.

Να θυμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα συμμετάσχει «η ομάδα των προσφύγων» με την ένδειξη Ανεξάρτητοι Παραολυμπιακοί Αθλητές (IPA). Η ομάδα θ` αγωνιστεί υπό την Παραολυμπιακή σημαία, ενώ θα παρελάσουν πρώτοι στην τελετή έναρξης που θα γίνει την 7η Σεπτεμβρίου. Και οι δύο αθλητές θα μείνουν κανονικά στο Παραολυμπιακό Χωριό μαζί με τους 4.300 αθλητές από 160 χώρες.