Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τα σχολεία για τα παιδιά άνοιξαν, για τους ενήλικους πότε;

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Έχουν περάσει πάνω από έξη μήνες από τότε που τα δημοτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σταμάτησαν την, μόλις 2 ½ ετών, λειτουργία τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στερούνται τα δεκάδες δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα- τόσο απαραίτητα στην εποχή μας- ενώ χιλιάδες στελέχη και εκπαιδευτές έχουν χάσει την απασχόλησή τους.
Λίγο πριν το κλείσιμό τους, η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) είχε υποσχεθεί προς όλους ότι τα Κ.Δ.Β.Μ. θα επαναλειτουργούσαν απ’ το Σεπτέμβριο του 2016, μετά από αλλαγές στο σχεδιασμό τους. Η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.) είχε εκτιμήσει από τότε ότι το χρονικό διάστημα της διακοπής θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο, γι’ αυτό και είχε ζητήσει την παράταση του Έργου μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Που βρισκόμαστε σήμερα; Το Έργο δεν έχει ακόμη ενταχθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και αυτό σημαίνει ότι η διακοπή θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη.
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Έργου υπό το νέο σχεδιασμό, η ηγεσία της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. επιμένει ότι το ποσοστό των ωφελούμενων δημοτών θα εκτοξευθεί απ’ το 1,8%, κατά την προηγούμενη φάση του, στο 5% μέχρι το 2020. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2013-2015 δαπανήθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την περίοδο 2016-2021 ο προϋπολογισμός είναι μόλις 28 εκατομμύρια. Η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. αμφισβητεί εύλογα και την πρόβλεψη αυτή της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. και διακηρύσσει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος του 10% για συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων είναι να αυξηθεί σημαντικά η σχετική χρηματοδότηση (και με την αξιοποίηση εθνικών πόρων), που προς το παρόν είναι καθηλωμένη σε εξευτελιστικά επίπεδα. Διαφορετικά η δραματική συρρίκνωση της εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας είναι προ των πυλών.
Για τους παραπάνω λόγους η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. κάνει έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, Υπουργείο Παιδείας, Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, δημότες, πρώην στελέχη και εκπαιδευτές να συμβάλλουν, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, στην, κατά το δυνατό, συντομότερη επαναλειτουργία των δημοτικών Κ.Δ.Β.Μ. και στην εξασφάλιση αυξημένης χρηματοδότησης για τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας.
Το Δ.Σ. της

Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων