Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Αναγέννηση Καρδίτσας ετών 112 (pics & vid)

Τα 112 χρόνια ζωής από την ίδρυση της, συμπληρώνει σήμερα η Αναγέννηση Καρδίτσας, με την ΠΑΕ, να κάνει ένα αφιέρωμα στις πιο σημαντικές στιγμές της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας.

Αφιέρωμα μέσω του οποίου τιμά τα 112 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας, τα οποία συμπληρώνονται σήμερα, πραγματοποίησε η διοίκηση της Αναγέννησης Καρδίτσας.


«Η οδός 18η Αυγούστου της Καρδίτσας που βρίσκεται ανατολικά του 14ου Δημοτικού Σχολείου (πρώην παλιό Γυμνάσιο) δεν υπάρχει τυχαία ούτε αναφέρεται σε μια απλή επέτειο...
Σηματοδοτεί μια σπουδαία μέρα για τους Καρδιτσιώτες καθώς στις 18 Αυγούστου του 1881 απελευθερώθηκε η πόλη από τον Τουρκικό ζυγό. Η λέξη “Αναγέννηση”, λοιπόν εκείνο το λαμπερό πρωινό στο οποίο επισημοποιήθηκε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο Δήμαρχο Καχριμάν Βέη στον επικεφαλής της 3ης φάλαγγας του ελληνικού στρατού Σκαρλάτο Σούτσο, κυριαρχούσε στη σκέψη και λαμπάδιαζε τις ψυχές χιλιάδων Καρδιτσιωτών...
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι φωτιές που έβαλαν εκδικητικά οι Τούρκοι σε σπίτια και μαγαζιά συμπολιτών φεύγοντας ήταν η τελευταία... πράξη βίας... Ο δρόμος της ανάτασης είχε ανοίξει και ήταν νομοτελειακό η λέξη “Αναγέννηση” να βρει έκφραση στη δράση των πολιτών της Καρδίτσας...
Το 1886 αναβίωσαν για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την πρώτη διοργάνωση να γίνεται στην Αθήνα. Τότε ακριβώς ήταν που δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος «Αθηνά» στην περιοχή μας που πέραν όλων των άλλων είχε σκοπό να καλλιεργήσει και τον αθλητισμό...
Ηταν ο προάγγελος για το μεγάλο το ωραίο και το αξεπέραστο που θ' ακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα... Κάτι που ούτε οι ανήσυχοι και γεμάτοι διάθεση για ζωή και δημιουργία Καρδιτσιώτες που το εμπνεύστηκαν, φαντάζονταν ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη και διαδρομή...
Στις 16 Οκτωβρίου του 1904 ιδρύεται λοιπόν ο Γυμναστικός Σύλλογος «η Αναγέννησις» που έμελλε να στεγάσει τους καημούς, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τα μοναδικά συναισθήματα γενεών και γενεών Καρδιτσιωτών... Δικαίως οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Αναγέννηση κατέκτησαν την αθανασία, διότι οραματίστηκαν και δημιούργησαν κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία, αλλά για όλη την Ελλάδα! Μόνον στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, υπήρχαν σωματεία αθλητικά εκείνη την εποχή...
Ο,τι συνέβη στην Ελλάδα στο αθλητικό κίνημα συνέβη ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ της ίδρυσης της Αναγέννησης Καρδίτσας! Της ΠΡΩΤΗΣ αθλητικής ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ της Ελλάδας...
Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ... ΠΑΝΤΩΝ
Εκεί θα σταθούμε, λοιπόν, στο σημερινό αφιέρωμα.
Δεν θα αναλύσουμε την φοβερή διαδρομή του συλλόγου αλλά θα μιλήσουμε για την “ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ”... Στους ανθρώπους που δημιούργησαν την Αναγέννηση και στα χαρακτηριστικά τους.
Θα διαπιστώσετε, ότι αυτό που έγινε στην αρχή “σηματοδότησε” όλη την πορεία και τον χαρακτήρα του συλλόγου...
Οπως έγραφε ο αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος στο οδοιπορικό του:
“Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης, επιστήμονες, εργάτες, δάσκαλοι και μαθητάδες, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, έχουν θέση σε σε μια συνεργασία ΑΡΜΟΝΙΚΗ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ για μια προσπάθεια ν' αγωνιστούν ομαδικά… Στις αλάνες, έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι για μία έστω ευχάριστη στιγμή της ζωής μας. Εκεί, στον απέραντο χώρο της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει το στοιχείο του...”
Αυτό είναι αθλητισμός!
Αυτό είναι ζωή, αυτό είναι η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.
Μ' αυτά τα ιδεώδη δημιουργήθηκε, μ' αυτά πορεύτηκε, μ' αυτά συνεχίζει...
ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ
Ποιοί ήταν όμως αυτοί που δημιούργησαν την Αναγέννηση; Τα ονόματά τους τα γνωρίζουμε.
Ας δούμε σήμερα μέσα απ' αυτό το αφιέρωμα και τα πορτραίτα τους.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου μας.
Φαρμακοποιός και έμπορος.
Με το παρατσούκλι “Αφεντούλης” ασχολούνταν με αντιπροσωπείες και άλλα συναφη είδη φαρμακείου. Το φαρμακείο του ήταν στην Λαρίσης – πεζόδρομος.
Το 1944 το φαρμακείο του κάηκε ολοσχερώς και μετά απο μικρό χρονικό διάστημα ο Καραθάνος αναχώρησε για τη Λάρισα. Αριστος έμπορος της εποχής, είχε την εκτίμηση της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας. Στις συναλλαγές του ήταν “σφιχτός” και απόλυτος αλλά και καθαρός όπως και στις εξηγήσεις του.
Απειρες όμως ήταν οι φορές που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες και χρήματα για φιλανθρωπικούς και αθλητικούς σκοπούς και ιδιαίτερα στη νεολαία.
Ο γιός του Δημήτρης Καραθάνος έγινε Δήμαρχος Λάρισας επι σειρά ετών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
Καπνέμπορας. Ενα επίλεκτο και φιλοπρόοδο μέλος της κοινωνίας της Καρδίτσας, “τρελός” με τον αθλητισμό. Ανήκει στην οικογένεια των Παλαμιωτών που πρόσφεραν τόσα πολλά στο χώρο του αθλητισμού της Καρδίτσας και στην Αναγέννηση
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ
Γεννήθηκε πριν την απελευθέρωση. Το 1872. Σπούδασε νομικά και διατέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ το 1928 εκλέχθηκε βουλευτής της επαρχίας της Καρδίτσας. Ηταν απο τα ιδρυτικά μέλη και του Σκοπευτικού Συλλόγου Καρδίτσας το 1915.
ΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ
Σφαιροβόλος αθλητής, είχε στην ιδιοκτησία του ατμόμυλο. Γόνος αθλητικής οικογένειας απο την οποία προήλθε και ο Πέτρος Παρθένης με τον γνωστό αλευρόμυλο που λειτουργούσε για πολλά χρόνια κοντά στο Δημοτικό Στάδιο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Οικονομικός παράγοντας της πόλης. Τραπεζίτης, διατηρούσε την γνωστή τράπεζα “Κόφφα” της εποχής. Παθιασμένος φίλαθλος με τον αθλητισμό και με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά για την ανασυγκρότηση της Καρδίτσας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Δάσκαλος και αργότερα επιθεωρητής. Θείος του διεθνούς φήμης λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος επισκέφθηκε την Καρδίτσα το 1924 και έμεινε επτά μήνες στο Βαρούσι (που ήταν η πιο παλιά οδός της πόλης μας).
Στην ενεργό δύναμη της Αναγέννησης ήταν και ο Αποστόλης Σαμαράκης, ποδοσφαιριστής την περίοδο του 1930.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γενικός Γραμματέας του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου. Γέννημα θρέμα της αγροτιάς και του κάμπου.
Νέος ξεκίνησε ως γραμματέας του συλλόγου και αφοσιώθηκε στο κίνημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αργότερα έγινε δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του “Αγροτικού Ζητήματος”, αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή και με άλλους για την απαλλοτρίωση και το ξεσκλάβωμα του αγρότη. Πύρινα άρθρα ξεσήκωναν τους “κολλήγους” και συνέβαλαν στην επανάσταση.
Ο πατέρας του Απόστολος Σαμαρόπουλος, γνωστός κι αυτός για τα φίλαθλα συναισθήματά του, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτης”.
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Το πρώτο καταστατικό της Αναγέννησης κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου του 1904 και εγκρίθηκε από τη δημόσια διοίκηση με υπογραφή του Αντιβασιλέα Κωνσταντίνου και του υπουργού Εσωτερικών Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου του 1904.
Περιελάμβανε 25 άρθρα και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ 1904/16.10.1904, στις 21 Οκτωβρίου του 1904.
Η σημερινή διοίκηση με έρευνα που έκανε στα αρχεία του κράτους με τη βοήθεια του Νομικού μας εκπροσώπου και μέλος της ομάδας Λάμπρο Μπίρδα, βρήκε το ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντο με την δημοσίευση του καταστατικού της Αναγέννησης στο ΦΕΚ και το παρουσιάζουμε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του τύπου της Καρδίτσας!
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ - ΜΝΗΜΕΙΟ

Η πρώτη ουσιαστική πράξη από τους ιδρυτές της Αναγέννησης ήταν η ανέγερση του γυμναστηρίου του συλλόγου για το οποίο έχουμε μέσα από το asa1904.gr την τεκμηριωμένη πλέον ιστορική έρευνα για την περιουσία και πως αυτή χάθηκε το 1949.
Το 1905, λοιπόν, ιδρύεται το Γυμναστήριο πίσω από το Παυσίλυπο που θα φιλοξενήσει τη δράση των αθλητών της Αναγέννησης για τις επόμενες δεκαετίες.
Παρουσιάζουμε σήμερα επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του τύπου το δημοσίευμα – ντοκουμέντο με την ανακοίνωση για την ανέγερση του Γυμναστηρίου της Αναγέννησης!
Ηταν τόσο μπροστά μάλιστα η σκέψη των ιδρυτών που φρόντισαν στο καταστατικό να διασφαλίσουν την περιουσία της Αναγέννησης με μια διάταξη - μνημείο που έλεγε ότι το γυμναστήριο θα χαθεί μόνον εφόσον πάψει να υφίσταται ο σύλλογος μ' αυτή την ονομασία!
Δυστυχώς, τα συμφέροντα της εποχής για την Καρδίτσα που άρχισε να ανοικοδομείται δημιούργησαν τετελεσμένα και βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν το εμπόδιο και τη διάταξη και να δρομολογήσουν μια συνέλευση της Αναγέννησης για αλλαγή του ονόματος από “Γυμναστικός” σε “Αθλητικός Σύλλογος”!
Ετσι χάθηκε η περιουσία που με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν ανεκτίμητη.
Το “Αναγέννηση” όμως ήταν τόσο βαρύ όνομα που ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ούτε αυτοί, ούτε κανένας άλλος σ' αυτά τα εκατόν έντεκα χρόνια αδιάκοπης και ανόθευτης διαδρομής να το αγγίξουν.
Οπως δεν θα το αγγίξει κανένας στο μέλλον διότι πλέον είναι ποτισμένο στην ψυχή χιλιάδων ανθρώπων...
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ
Το όμορφο logo για τα 112 χρόνια, είναι του φιλάθλου της Αναγέννησης Γιάννη Νάκα»
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:



ΠΗΓΕΣ:
http://www.anagenisi-karditsas.gr/en/

http://www.sdna.gr/