Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ:Της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41

Του Δομήνικου Βερίλλη
Αυτές τις μέρες εκτός από τον καθιερωμένο εορτασμό για την της απόκρουσης της φασιστικής επίθεσης στις 28 0κτωβρίου του 1940 γιορτάζεται, στις 26 Οκτωβρίου, και η επέτειος της απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τους Τούρκους. Και στις δύο περιπτώσεις αφενός οι αγώνες ήταν πολύ σκληροί και αφετέρου πρωτοστάτησαν τα στρατιωτικά τμήματα της περιοχής μας, της Δυτικής Θεσσαλίας.


Συγκεκριμένα :
ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ήταν το 9ο Τάγμα Ευζώνων του 1/38 Συντάγματος το οποίο νίκησε τους Τούρκους στην τελευταία μάχη πριν την Θεσσαλονίκη και άνοιξε το δρόμο για την παράδοση του Τουρκικού στρατού.
Επίσης η επίσημη είσοδος στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά την παράδοση του Τουρκικού στρατού έγινε με επικεφαλής το δυτικοθεσσαλικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού της 1ης Θεσσαλικής Μεραρχίας.


ΠΙΝΔΟΣ 1940
Το ίδιο έγινε και στην Πίνδο στις 28 Οκτωβρίου του 1940 όπου το δυτικοθεσσαλικό 51ο Σύνταγμα Πεζικού μόνο του αντιμετώπισε την Ιταλική Επίθεση.
Γιαυτό στους εορτασμούς που γίνονται αυτές τις μέρες για τον πόλεμο του 1940-141 δεν θα ήταν κακό αν οι Καρδιτσιώτες μαθητές μάθαιναν ότι οι νίκες στην Πίνδο δεν ήταν μία εύκολη περίπτωση αλλά ένα μεγάλο κατόρθωμα, κυρίως, των δυτικοθεσσαλών στρατιωτών, με πολλές θυσίες.. Όπως έγινε και στο ύψωμα 731 λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 1941. με πρωταγωνιστές τους δυτικοθεσσαλούς στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού.
Τέλος το ίδιο ισχύει και για τα σχολικά βιβλία, όπου καλό θα ήταν να γίνουν οι σχετικές αναφορές