Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ο έρωτας στα χρόνια των social media

Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του ψυχιάτρου Στάθη Μπαρτζώκα
Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) μπήκαν στην καθημερινότητά μας, πολλά άλλαξαν. Αυτό που κάποτε λογιζόταν ως ιδιωτικό έγινε δημόσιο. Πλέον, ξεδιπλώνουμε τους χαρακτήρες μας μέσα από τα ψηφιακά προφίλ μας, μοιραζόμαστε τις στιγμές και τις αναμνήσεις μας, κερδίζουμε ή και χάνουμε διαδικτυακούς φίλους, ανάλογα με τις δραστηριότητές και τις τοποθετήσεις μας. Όλη αυτή η έκθεση είναι πρωτόγνωρη. Και επειδή ακόμη δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτές τις αλλαγές, είναι φυσικό να υπάρχει απειρία στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, ούτε οι νέοι, πόσο μάλλον οι μεγαλύτεροι, δεν διδαχτήκαμε κάτι τέτοιο…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα social media μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουμε καινούριους φίλους, να βρούμε δουλειά, ακόμη και το άλλο μας μισό. Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, βέβαια, υπάρχει μια προϋπόθεση: η σωστή χρήση. Διαφορετικά οι παγίδες είναι πολλές. Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα.
GettyImages-495592152
Η φωτεινή πλευρά
Μέχρι πρότινος, το φλερτ ανάμεσα στα δύο φύλα γινόταν κυρίως σε μπαρ και καφέ. Πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης και του φόρτου εργασίας, οι έξοδοι έχουν μειωθεί κατά πολύ. Σε πτώση βρίσκεται και η κοινωνικότητά του σύγχρονου ανθρώπου. Συνεπώς μειώνονται οι πιθανότητες να βρει τον επόμενο εραστή ή και το άλλο μισό. Αυτό το κενό φαίνεται ότι ήρθαν να καλύψουν τα social media.Πλέον, μπορούν όλοι να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εύκολα, με λίγα κλικ. 
Αυτοί που έχουν βοηθηθεί πιο πολύ από τα social media είναι οι μοναχικοί άνθρωποι, οι ντροπαλοί, οι αναβλητικοί, όλοι αυτοί και αυτές που δεν θα έκαναν ποτέ το πρώτο βήμα αν είχαν απέναντί τους τον άλλον.
Είναι σίγουρο ότι με την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όλοι πλέον μπορούν να αναζητήσουν τον ερωτικό τους σύντροφο, το άλλο τους μισό εν τέλει, διαδικτυακά. Ό,τι θα λεγόταν παλιότερα κατά την προσωπική επαφή, λέγεται σήμερα- ακόμη και πιο τολμηρά- μέσω των social media.
Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι που, λόγω της προσωπικότητας τους ή των συνθηκών, δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν άλλους ανθρώπους, τώρα με την χρήση των μέσων, αναζητούν ευκαιρίες ως προς το άλλο φύλο και την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.
Είναι, όμως, όλα τόσο ρόδινα στον κόσμο των social media; Σίγουρα όχι. Υπάρχει και το «σκοτεινό» του πρόσωπο.
social media freak
Οι παγίδες
Η αναζήτηση συντρόφου μέσα από τα social media κρύβει και παγίδες. Η μεγαλύτερη από αυτές έχει να κάνει με την ανωνυμία. Κάποιος ενδέχεται να έχει ψεύτικο προφίλ ή και πολλά προφίλ, να λέει αθώα ή και μεγάλα ψέματα....Πολλές φορές, χαρακτήρες που μπορεί να είναι αντικοινωνικοί ακόμη και οριακοί κρύβονται πίσω από την ψηφιακή τους ταυτότητα.
Η σωστή χρήση του διαδικτύου είναι κάτι που τώρα μαθαίνεται και πολλές φορές οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται αρχικά.Πολλά ζευγάρια στις ημέρες μας λένε ότι γνωρίστηκαν μέσω των social media και οδηγήθηκαν στην εκκλησία, αλλά ακόμα πιο πολύ έχουν να μας πουν μια πονεμένη ιστορία για την αναζήτηση του άλλου τους μισού με αυτόν τον τρόπο. Άρα, ο έρωτας στην εποχή των social media έχει αλλάξει πολύ, είναι πιθανών πιο εύκολη η προσέγγιση αλλά και πιο πολλές οι παγίδες. Η σεξουαλική ζωή μέσω του διαδικτύου έχει επηρεάσει πάρα πολύ τα ζευγάρια και ειδικά τους νέους ανθρώπους. Είναι διαφορετική η σεξουαλική δραστηριότητα στην πραγματική ζωή από ό,τι μέσα από οθόνες του υπολογιστή. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι απευθύνονται σε ειδικούς για σεξουαλικά προβλήματα, γιατί η ερωτική προσέγγιση, άρα και το σεξ έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι το διαδίκτυο κάνει πιο εύκολη την ερωτική προσέγγιση αλλά κρύβει παγίδες και σίγουρα επηρεάζει την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων.
2
Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τον ίδιο, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.