Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

«στο ποδάρι» σχεδιάστηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Σοφάδων για το 2017

Όπως συνηθίζει, συνοπτική ήταν η διαδικασία που εφάρμοσε για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή για να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 15/11/2016 δύο από τα σπουδαιότερα θέματα του Δ. Σοφάδων για 2017: το τεχνικό πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τον προϋπολογισμό του Δήμου της επόμενης χρονιάς. Φέτος όμως εκτός από συνοπτική, η διαδικασία ήταν σχεδιασμένη «στο ποδάρι»...!!!
  1. Εφαρμόζοντας το δόγμα του «ενός ανδρός αρχή», σχεδιάστηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς προηγουμένως να ζητηθούν αποφάσεις από τα τοπικά συμβούλια όπως προβλέπει ο νόμος (αρ. 86 παρ. 4 Ν. 3852/2010).
  2. Πιθανότατα αυτή η υποχρέωση ξεχάστηκε, όπως ξεχάστηκε και η υποχρέωση να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για να συντάξει τον Προϋπολογισμό και να τον εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως προβλέπει ο νόμος (άρ. 72 παρ. 1α Ν. 3852/2010)
  3. Κι όταν τελικά άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή διαπίστωσε ότι από τον προϋπολογισμό έλειπαν πιστώσεις συνολικού ύψους 750.000 ευρώ περίπου και την τελευταία ώρα έκανε διορθώσεις και συμπληρώσεις!!!!!
Αυτό το μπάχαλο η δημοτική αρχή μπορεί να το ονομάζει οργάνωση και σχεδιασμό και να το υπερψηφίζει. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι ότι και πάλι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μετριότητα των δυνατοτήτων της και να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα των περιστάσεων.
Οι θλιβερές συνέπειες αυτής της κακοδιοίκησης βαλτώνουν το δήμο και περιθωριοποιούν τους δημότες καθημερινά. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι μέσα στο 2016 η δημοτική αρχή δεν κατόρθωσε να δημοπρατήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο που είχε γραμμένο στον προϋπολογισμό. Και μέσα στα δυόμιση χρόνια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου δημοπρατήθηκαν ΜΟΝΟ 5 έργα. Αυτό το αποτέλεσμα η δημοτική αρχή το θεωρεί επιτυχία και κατηγορεί την Πολιτεία για τα λίγα χρήματα που δίνει στο Δ. Σοφάδων.
Το ερώτημα όμως προς τη δημοτική αρχή είναι «τι να τα κάνει τα περισσότερα χρήματα όταν είναι ανίκανη να διαχειριστεί ακόμα και τα ελάχιστα που της δίνουν»;
Δικαιούται να κατηγορεί τους άλλους όταν η ίδια μένει άπραγη κι ακίνητη;
Με ποιον συγκρίνει τον εαυτό της και πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα όταν για ίση χρονική περίοδο της δικής μας θητείας στο Δήμο, απ’ το 2012 μέχρι τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, δημοπρατήσαμε 32 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ;


ΕΤΟΣ
Πλήθος έργων που δημοπρατήθηκαν
Συνολικός προϋπολογισμός
2012
19
4 εκατ. ευρώ
2013
9
680 χιλ. ευρώ
2014
4
615 χιλ. ευρώ
2015
5
1,6 εκ. ευρώ
2016
0
0 ευρώ

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους αλλά και για πολλούς άλλους, που δεν είναι του παρόντος, οδηγηθήκαμε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή.
Πιστεύουμε ότι η κοινωνία του Δ. Σοφάδων απαιτεί και περιμένει επαρκείς εξηγήσεις.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
της Μείζονος Μειοψηφίας του Δ. Σοφάδων
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Κώστας Αλεξόπουλος
Φώτης Κάιας
Δημήτρης Καρπούζας
Παναγιώτης Κεφαλάς
Δημήτρης Κλιάρης
Ηλίας Τρίγκας
Φώτης Τσέλιος
Βασίλης Φαλούτσος

Αποστόλης Χαντζηγιάννης