Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

ΉΘΗ & ΕΘΙΜΑ:ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ ή ΜΠΟΥΜΠΑΡΑ-ΣΥΝΤΑΓΗ

ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ ή ΜΠΟΥΜΠΑΡΑ

Τα παχύ έντερο(παχιάντερο) του γουρουνιού, αφού το ζεματίζανε, το πλένανε καλά, του ρίχνανε και ξύδι για να μην μυρίζει και το γεμίζανε με τα εντόσθια ψιλοκομμένα, με κρέας, με ρύζι ή μπλουγούρι, μυρωδικά, αλατοπίπερο και το δένανε από τις δύο άκρες για να μην ανοίξει. Το τρυπάγανε για να μην σκάσει και το ψήνανε. Αυτό ήταν το μπουμπάρι.

ΥΛΙΚΑ :
1 Παχύ έντερο
1 Μικρή συκωταριά
2 Κρεμμύδια ξερά μεγάλα
300 Γραμμάρια κιμά χοιρινό
400 Γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 Κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλουγούρι(πλιγούρι)
1 Ποτήρι νερό
1 Κούπα λάδι ελιάς
Αλάτι-πιπέρι
1 Ματσάκι άνηθο

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:
Πλένουμε το έντερο καλά και από μέσα γυρίζοντάς το με ένα καλαμάκι.
Ζεματάμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά.
Βάζουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα και αφού κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι που το έχουμε ψιλοκόψει,την συκωταριά και τον κιμά.
Προσθέτουμε και την ντομάτα.Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον άνηθο,το ρύζι,το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε πολύ καλά...
Δένουμε το έντερο από τη μία πλευρά και αρχίζουμε να το γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας.
*** ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Δένουμε το έντερο και από την άλλη μεριά
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ταψί,βάζουμε μέσα το έντερο και τρυγύρω βάζουμε τις πατάτες.
Αλατι,πιπέρι και 1 ποτήρι νερό...

ΨΗΣΙΜΟ: 180 Βαθμοί για Μιάμιση Ώρα
ΠΗΓΕΣ:
https://dafnospiliakarditsas.wordpress.com/

http://magirevoparadosiaka.blogspot.gr/