Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Στη Λοξάδα Καρδίτσας οι κότες κάνουν κάτι λοξό!! Δηλαδή ??

Βαγγέλης Γούλας στη Λοξάδα Καρδίτσας
Οι κότες του Fermor που έγιναν viral

Στη Λοξάδα Καρδίτσας οι κότες κάνουν κάτι λοξό!! Δηλαδή, δεν κάνουν αυτό που κάνουν όλες οι άλλες κότες. 
Δεν προτιμούν τις ζεστές σκεπαστές φωλιές με τα άχυρα, στα ευρύχωρα κοτέτσια και την προστασία απ’ τα καιρικά φαινόμενα. Είναι υπερήφανες, αντιμετωπίζουν τη ζωή στωικά, ανεβαίνουν ένα—ένα τα κλαδιά της ελευθερίας τους και κάνουν πράξη τη σοφή ρήση του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου «πάντα ψηλά».


Οι κότες του πτηνοτρόφου, Βαγγέλη Γούλα μαθημένες να κοιμούνται στα δέντρα (στην Λοξάδα Καρδίτσας)
Οι κότες του Βαγγέλη Γούλα δεν κοιμούνται στα κοτέτσια αλλά στα δέντρα. Δεν προτιμούν τη γαλήνη του χουχουλιαστού κοτετσιού αλλά την αντάρα της βροχής.
Βαγγέλης Γούλας (Λοξάδα Καρδίτσας)
Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία κανείς δεν γνωρίζει. Έγινε από μόνο του ή κάποιο ελεύθερο μυαλό… σκέφτηκε να τις εκπαιδεύσει πάνω στα κλαδιά. Πάντως η φωτογραφία με τις κότες πάνω στα κλαδιά έγινε viral στο Fermor.gr και εμείς αναζητήσαμε πληροφορίες γι’ αυτό το ρεπορτάζ γιατί πρώτα μιλάμε με τον κύριο Βαγγέλη και μετά εμβαθύνουμε στο μέγα αυτό θέμα.
Βαγγέλης Γούλας στη Λοξάδα Καρδίτσας
Αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν ο ίδιος που τις εκπαίδευσε αλλά το ρεπορτάζ κρύβει μυστικά: ο κυρ-Βαγγέλης εξήγησε ότι είναι οι ίδιες οι κότες που το κάνουν από μόνες τους. Ο λόγος είναι ότι νιώθουν ασφαλείς. Για να μην τους επιτεθεί κάποιο αρπακτικό όπως η αλεπού, ο λύκος ή ο σκύλος. Εξήγησε ότι μόνο αυτή η συγκεκριμένη ράτσα κότας το κάνει αυτό. Δυστυχώς, δεν θυμάται πια πως ονομάζεται η ράτσα αυτή γιατί οι κότες τον έχουν τρελάνει.
Ανεβαίνουν στα δέντρα, κατεβαίνουν και έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι. Οι κότες μετέτρεψαν τα κλαδιά σε φωλιές ελευθερίας. Ούτε οι ίδιες ξέρουν εάν η κότα έκανε τη φωλιά ή η φωλιά την κότα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα κλαδιά κρατάνε γερά και τα μικρά κοτοπουλάκια ακολουθώντας έναν ιδιότυπο μιμητισμό ακολουθούν τη μαμά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι κότες του Βαγγέλη Γούλα κοιμούνται στα δέντρα. Δεν υπάρχει άλλος πτηνοτρόφος που να ασχολείται με τη συγκεκριμένη ράτσα. Σ’ αυτό βοηθάει η σκύλα του κυρ-Βαγγέλη, η «περιβόητη Μπέμπα» που δεν συμπεριφέρεται καθόλου σαν μπέμπα απέναντι στις κότες αλλά σαν αυστηρή μαμά.
Όσες ξεφεύγουν από την ασφαλή περίμετρο η Μπέμπα σπεύδει να τις κρατήσει κοντά και να τις οδηγήσει στο δέντρο. Και όσο οι άνθρωποι αναζητούν την ευζωία στα δεντρόσπιτα τόσο οι κότες απολαμβάνουν αέρα ελευθερίας στα κλαδιά.
Σημεία των καιρών. Ο κυρ-Βαγγέλης επιμένει όπως στρώσανε θα κοιμηθούν. Οι κότες χωρίς δεύτερη κουβέντα πολλαπλασιάζονται, μεταφέρουν αυτή την άδολη χαρά τους μ’ έναν μυστικό κώδικα μεταξύ τους και συμφωνούν στο αυτονόητο: να κοιμούνται στα δέντρα χειμώνα-καλοκαίρι.