Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς μπορεί να 'διαγράψει' κανείς δυσάρεστες αναμνήσεις



Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να "σβηστούν" από τον ανθρώπινο εγκέφαλο μνήμες που μπορεί να θεωρηθούν επιζήμιες ή τραυματικές


Το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας "Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" ίσως τελικά να είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από ότι νομίζει κανείς: Επιστήμονες στον Καναδά ανακάλυψαν έναν τρόπο για να "διαγράφουν" τις δυσάρεστες αναμνήσεις από το ανθρώπινο μυαλό.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και του εθισμού. Οι ερευνητές  ωστόσο προειδοποιούν για τεράστιες "ηθικές επιπτώσεις".
Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν τους νευρώνες που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των 'κακών' αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια βρήκαν έναν τρόπο για να στοχεύουν και να σβήνουν τις μνήμες φόβου σε ποντίκια.
"Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο, μόνο λίγοι από αυτούς είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό μιας μνήμης φόβου ή απειλής" εξήγησε η Δρ. Σίνα Τζόσελιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας.
Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους νευρώνες αυτούς από την υπερπαραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του εγκεφάλου σε ποντίκια και στη συνέχεια στόχευσαν και αφαίρεσαν γενετικά αυτούς τους νευρώνες, για να σβήσουν τις κακές αναμνήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις υπόλοιπες.
"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι δυνατή η θεραπεία ατόμων με PSTD με την εξάλειψη αυτών των τραυματικών αναμνήσεων" εξήγησε η Τζοσελίν στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στη Βοστόνη.
"Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι μνήμες είναι ενοχλητικές και διαταρράσουν τη ζωή τους. Στόχος μας ήταν να βρούμε έναν φαρμακολογικό τρόπο για να στοχεύσουμε και να αδρανοποιήσουμε μόνο αυτούς τους νευρώνες" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αφαιρέσουν τον εθισμό στην κοκαΐνη στα ποντίκια, αφαιρώντας τις μνήμες που συνδέονται με το ναρκωτικό.
Αν και η ιδέα μιας ζωής χωρίς κακές αναμνήσεις μπορεί να φαίνεται ελκυστική, οι ερευνητές προειδοποιούν για τις "ηθικές συνέπειες" που εμπλέκονται στη διαγραφή αναμνήσεων.
"Θα μπορούσαν να υπάρχουν δυνητικές αρνητικές πτυχές, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν να διαγράψουν μία ‘κακή ανάμνηση’, όπως ένας άσχημος χωρισμός" εξήγησε η Τζοσελίν. "Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Εάν διαγράψουμε από τη μνήμη μας τα λάθη, τι θα μας εμποδίσει από το να τα επαναλάβουμε;"

http://news247.gr/