Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Συνταγές:Πασχαλινό τσουρέκι ~ Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα


Η παράδοση, θέλει να φτιάχνουμε το Πασχαλινό τσουρέκι τη Μ. Πέμπτη και να το στολίζουμε με κόκκινα αυγά.
Επειδή η μπογιά απ᾿ το αυγό, απλώνει στο τσουρέκι, μπορούμε , αν θέλουμε, να βάλουμε άβαφο, βρασμένο και να το αλλάξουμε μετά το ψήσιμο.
Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά για 2 τεμάχια

• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 4 αυγά φρέσκα
• 190 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
• 280 γραμ. ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
• 2 κόκκινα αυγά

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή και τόσες κουταλιές αλεύρι, (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.



Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, κι αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.
Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.



Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ, για 5'.
Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν εσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον.



Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη).



Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη ή σε μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.



Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι. (Αναλυτικά το πλέξιμο Εδώ).
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι.



Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τοποθετούμε τα κόκκινα αυγά και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.




Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.


Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

-- Κόκκινο ή άσπρο το αυγό, (στα παιδιά μου δεν αρέσει να τρέχει χρώμα στο τσουρέκι), το βυθίζουμε μέχρι κάτω στο τσουρέκι, μόλις το πλέξουμε, αλλά δεν το ξαναπειράζουμε όταν φουσκώσει, γιατί με το ψήσιμο θα "εξαφανιστεί" (όπως τα δικά μου!).

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα


Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό.

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα


Υλικά


• 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
• 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
• ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
• 2 αυγά
• 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
• ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
• 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι

• γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
κόκκινα αυγά

Εκτέλεση



Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 - 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15' - 20' περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.



Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2' - 3'.
Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1', ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.



Έπειτα, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια, ρίχνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια.



Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15', μέχρι που να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επενέρχεται αμέσως.



Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 - 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.



Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε.



Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα.
Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό.



Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αφού φουσκώσουν, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30'- 35' μέχρι να ψηθούν καλά, (ή στους 200°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις).

-- Φροντίστε το άνοιγμα της κουλούρας, να είναι μεγαλύτερο απ᾿ το δικό μου στη φωτογραφία, για να φαίνεται αφού ψηθεί, καλύτερα ο Σταυρός.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

ΠΗΓΗ:https://faghta-giagias.blogspot.com/