Σάββατο 15 Απριλίου 2017

♡ ΚΑΡΔΙΤΣΑ:ΤΟ "ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ" ~ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ♡


Ο Λάμπρος Λιάβας(κατάγεται από το Μουζάκι Καρδίτσας) και το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύουν στη Θεσσαλία και μας προσκαλούν σε μία γνωριμία με την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής της Καρδίτσας.

Με αφετηρία τη φυσική ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα, στο χωριό Μορφοβούνι συγκεντρώθηκαν οι ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκπομπής, εκπροσωπώντας τις διαφορετικές πλευρές αυτής της πολύμορφης παράδοσης. Το ρεπερτόριό τους καλύπτει τόσο την παράδοση των Καραγκούνηδων του κάμπου (με τα τελετουργικά «σεργιάνια» των γυναικών), όσο και την παράδοση των Αγράφων (με τους μοναδικούς «κλειστούς» χορούς και τα αντιφωνικά τραγούδια).

Συμμετέχουν τραγουδιστές και χορευτές από: το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» (πρόεδρος: Βάσω Κοζιού), τον Λαογραφικό Όμιλο «Καραγκούνα» (πρόεδρος: Μαίρη Θεολόγη), τον Μορφωτικό Σύλλογο Μορφοβουνίου (πρόεδρος: Σεραφείμ Νάνος), το Κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών Πεδινής Θεσσαλίας (πρόεδρος: Απόστολος Φιρφιρής) και τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Καλλίχορος» (πρόεδρος: Βάσω Καραπάνου).

Η εκπομπή τιμά ιδιαιτέρως δύο παλαίμαχους τοπικούς λαϊκούς μουσικούς: τον τραγουδιστή Βασίλη Νταράλα και τον βιολάτορα Τάσο Κουτσιώλη. Συμμετέχουν επίσης οι: Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο), Στέφανος Γεωργίου (βιολί), Μάριος Σαρακατσάνος (λαγούτο-τραγούδι), Βασίλης Καλαμπάκας (λαγούτο), Γιάννης Σερίφης (κρουστά), Στέφανος Κατσακιώρης, Απόστολος Φιρφιρής & Ρήνα Καρανάσιου (τραγούδι).


Έρευνα-Κείμενα
-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR



Λάμπρος Λιάβας
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959,κατάγεται από το Μουζάκι Καρδίτσας.


Σπουδές
Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, σπούδασε Nομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977-1981).

Μουσικές σπουδές: Πιάνο με τον Γιώργο Δασκούλη, Αρμονία και Αντίστιξη με τον Γιάννη Ιωαννίδη, Βυζαντινή Μουσική και Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά.

Μεταπτυχιακές σπουδές: Με υποτροφία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (1981-1987): Maitrise στην Εθνολογία Ν. Α. Ευρώπης με τον Paul-Henri Stahl (1982), D.Ε.Α. στην Εθνομουσικολογία (1983) και Διδακτορική Διατριβή με την Claudie Marcel-Dubois και τη Magie Andral («Η λύρα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα», 1987).

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Δίδαξε (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1989-1992). Το 1992 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής, το 1998 αναπληρωτής καθηγητής και το 2009 τακτικός καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική δημοτική μουσική (με έμφαση στα επιμέρους τοπικά ιδιώματα και στα λαϊκά μουσικά όργανα), η αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο, θέατρο σκιών) και το νεότερο ελληνικό τραγούδι. Επίσης ασχολείται με θέματα μουσειολογίας, οργάνωσης αρχείων και πολιτιστικής διαχείρισης. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες και μουσικές καταγραφές σε όλη την Ελλάδα και στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Συνεργάστηκε με τον Φοίβο Ανωγειανάκη στην ίδρυση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Κέντρου Εθνομουσικολογίας, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος (1991-2014).

Από το 1995 ως το 2004 ήταν συντονιστής (μαζί με τη Λουκία Δρούλια) και υπεύθυνος της μουσικής ομάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης: Θράκη-Αν. Μακεδονία» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κι επιμελήθηκε, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα, τη δημιουργία σχετικού αρχείου και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στη «Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος» (www.mmb.org.gr).

Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ταινίες-ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις για την ελληνική μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διδασκόμενα μαθήματα

«Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική», «Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα», «Αστική λαϊκή μουσική», «Ιστορική ανασκόπηση του ελληνικού τραγουδιού». Επίσης δίδαξε τα σεμινάρια: «Μεθοδολογία της επιτόπιας εθνομουσικολογικής έρευνας» και «Μουσική στο θέατρο σκιών».

Παράλληλα, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος και στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τ.Μ.Σ. με το Τμήμα ΜΜΕ το μάθημα: «Μουσική και πολιτιστική διαχείριση».

Δημοσιεύσεις (επιλογή)

Βιβλία

Μουσική από την Κρήτη - Μουσικός χάρτης του Ελληνισμού. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (+3 ψηφιακοί δίσκοι και 1 DVD) - (υπό έκδοση).

2010. Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 ως τη δεκαετία του 1950. Εμπορική Τράπεζα

2010. Το Μικρόβιο του Έρωτα - Αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη. Εθνική Λυρική Σκηνή

2008. Θυμήσου εκείνα τα χρόνια. 100 χρόνια ελληνική οπερέτα - Αφιέρωμα στον Θ. Σακελλαρίδη. Εθνική Λυρική Σκηνή.

2007. Μουσική από τα Δωδεκάνησα - Μουσικός χάρτης του Ελληνισμού. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (+3 ψηφιακοί δίσκοι και 1 DVD)

2006 (επιμ.). Μουσική καταγραφή στην Κρήτη, 1953-54. Υλικό από την εθνομουσικολογική έρευνα του Samuel Baud-Bovy. Kέντρο Μικρασιατικών Σπουδών - Μ.Λ.Α. Μ. Μερλιέ.

2002 (επιμ.). Μουσικές και χοροί της Κρήτης. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (+ψηφιακός δίσκος).

2000. Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα. Υπουργείο Πολιτισμού-Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

1997. Σκοποί και τραγούδια από τα Δωδεκάνησα. Βουλή των Ελλήνων (+3 ψηφιακοί δίσκοι και 1 DVD).

1996. Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα (CD-ROM). Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής-Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.

1994 (επιμ.). Και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1989. Catalogue du Fonds Samuel Baud-Bovy. Genève : Conservatoire de Musique.

1987 (επιμ.). Μουσικές στο Αιγαίο. Υπουργείο Πολιτισμού-Υπουργείο Αιγαίου.

Άρθρα

2008. «Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως διαχρονική ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης». Στο Δημοτικά τραγούδια. Ιστορία-παράδοση-ταυτότητα. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2008: 8-20.

2003. «Από τον αέρα στα… αερόφωνα». Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης Ο αέρας πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. 2003: 135-139.

1999α. «Η μουσική έρευνα της Θράκης». Στο: Μουσικές της Θράκης. Λουκία Δρούλια-Λάμπρος Λιάβας (επιμ.). Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής-Ερευνητικό πρόγραμμα Θράκη. 1999: 23-38.

1999β. «Τα μουσικά όργανα στον Έβρο. Παράδοση και νεοτερικότητα». Στο: Μουσικές της Θράκης. Λουκία Δρούλια-Λάμπρος Λιάβας (επιμ.). Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής-Ερευνητικό πρόγραμμα Θράκη, 1999: 269-340.

1998. «Η μουσική ζωή στη Σμύρνη, μέσα από τις αφηγήσεις της Αγγέλας Παπάζογλου». Μικρασιατικά Χρονικά 20. Ένωσις Σμυρναίων, 1998: 49-61.

1997 «Μουσικά δίκτυα στο Αιγαίο». Πρακτικά του συνεδρίου Δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμού στο Αιγαίο. Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου Ν. Δημητρίου, 1997: 71-77.

1995. «Για ένα αρχείο αιγαιοπελαγίτικης μουσικής». Πρακτικά του συνεδρίου Άξονες και προϋποθέσεις για μια διεπιστημονική έρευνα. Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου Ν.Δημητρίου, 1995: 143-154.

1991. «Silk Roads and Fiddle-bow Roads». Πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας Πολιτιστικές Ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Ελληνικού Χώρου. Unesco - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, 1991:173-186.

1985. «Η κατασκευή της αχλαδόσχημης λύρας στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα». Εθνογραφικά 4-5. Ναύπλιο: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, 1983-5: 117-142.

1985 β. «Η οργάνωση και λειτουργία ενός αρχείου ελληνικής παραδοσιακής μουσικής». Εθνογραφικά 4-5. Ναύπλιο: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, 1983-5: 177-186.

Καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα

Έχει επιμεληθεί Φεστιβάλ, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μονακό, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Τυνησία, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ, ΗΠΑ και Αυστραλία), σε συνεργασία με φορείς όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών, τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Unesco, η ΕΡΤ κ.ά.

Επιμελήθηκε την εναρκτήρια παράσταση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ του Πεκίνου, με θέμα την ελληνική μουσική παράδοση (2008).

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών για την ελληνική και ξένη παραδοσιακή μουσική. Το «Αλάτι της Γης» είναι η μακροβιότερη εκπομπή του είδους (από το 1981), ενώ από το 2012 προβάλλεται και ως τακτική τηλεοπτική εκπομπή στη Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ1

Στον χώρο του θεάτρου έχει ασχοληθεί με την έρευνα, μουσική επιμέλεια, συγγραφή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια σε παραστάσεις αρχαίου δράματος («Εκκλησιάζουσες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου), λυρικού και μουσικού θεάτρου (ΕΛΣ, Μέγαρο Μουσικής, ΚΘΒΕ, Θέατρο Μπάντμινκτον κ.ά.) και σύγχρονου χορού (Χοροθέατρο «Ροές»). Επιμελήθηκε τη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου, με την Άννα Βαγενά. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή επιμελήθηκε αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της ελληνικής οπερέτας και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη (2007-8), καθώς και αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη με την αναβίωση της οπερέτας του «Το Μικρόβιο του Έρωτα» (2009-11).