Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ~ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ενόψει του επικείμενου καύσωνα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, θα διατεθεί η αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο της Π.Ε. Καρδίτσας, από την Πέμπτη 29/06/2017 μέχρι και την Κυριακή 2/07/2017 κατά τις ώρες 11:00 π.μ. μέχρι 20:00μ.μ., για να προφυλαχθούν από πιθανές θερμοπληξίες, όσοι πολίτες αδυνατούν να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ 
Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σοφάδων ενημερώνει ότι από την Πέμπτη 29-06-2016 έως και την Κυριακή 02-07-2017 θα λειτουργούν οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι, από τις 08:00 π.μ. έως τις 08:00 μ.μ.:   ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΟΦΑΔΩΝ, ΚΙΕΡΙΟΥ 49, αίθουσα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΛ.2443353200,2443353270-273. ΚΑΠΗ  ΣΟΦΑΔΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 26, ΤΗΛ.2443353300.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
Ο Δήμος Παλαμά σας ενημερώνει ότι από την Πέμπτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου και ώρες από 10:00π.μ. έως 8:00μ.μ. τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά για όλους τους δημότες λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Ο Δήμος Μουζακίου, θα παρέχει, μετά από ανακοίνωσή του, κλιματιζόμενους χώρους, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων των πολιτών κατά την περίοδο εμφάνισης του καύσωνα κατά τις επόμενες ημέρες.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Μουζακίου έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων δημοτικών χώρων που θα λειτουργούν ως χώροι υποδοχής και αναμονής του κοινού από την Πέμπτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου, από 10:00πμ έως και 20:00μμ.
Στην ανακοίνωσή  του ο κ. Κωτσός επισημαίνει:

«Λόγω των επικείμενων υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις έκτακτες ανακοινώσεις του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καρδίτσας, ο Δήμος μας προτίθεται θα διαθέσει τις κλιματιζόμενες αίθουσες Δημοτικού Συμβουλίου: Μουζακίου, Δημοτικής Ενότητας Ιθώμης και Δημοτικής Ενότητας Παμίσου, επίσης όλα τα Δημοτικά Καταστήματα των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, τα οποία διαθέτουν κλιματιστικά στη διάθεση των πολιτών μας, τα οποία θα παραμένουν ανοικτά από την Πέμπτη 29 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουλίου και από ώρα 10:00π.μ. μέχρι και ώρα 20:00μ.μ.»

Οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, δίνει το υπουργείο Υγείας.
Οδηγίες προφύλαξης
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.
Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος. Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

Μέτρα πρόληψης

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ). Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους). Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως πχ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.
Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ