Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

♥ Καρδίτσα: Το ιστορικό κτίριο του παλιού Γυμνασίου στην γωνία των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου

Η Ιστορία του Σχολείου - Ιστορικά Στοιχεία

Το ιστορικό αυτό Γυμνάσιο στέκεται και σήμερα ακόμα όρθιο στην διασταύρωση των Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου για να θυμίζει στους παλιούς τις μεγάλες του δόξες. Τότε στέγαζε περισσότερους από 1600 μαθητές. Έβγαλε αρχιεπισκόπους , ανώτατους κληρικούς , πρωθυπουργούς και υπουργούς , προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων και αρεοπαγίτες , πρύτανεις , καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους επιστήμονες. Όλα αυτά οφείλονται στην καλή λειτουργία του σχολείου και στους καλούς καθηγητές. Επίσης στην δίψα των κατοίκων του νομού μας για γράμματα , στη φτώχεια και τη μιζέρια που τους έδερνε και έδωσε σε μερικούς από αυτούς φτερά να πετάξουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Το σχολείο ξεκίνησε ως 4/τάξιο Γυμνάσιο Καρδίτσας και ηταν για ένα διάστημα μικτό. Στις αρχές του ΄40 ονομάστηκε Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας. Αργότερα πήρε το όνομα 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας - όταν δημιουργήθηκε και το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας. Στην συνέχεια έγινε Ά Γυμνάσιο και Λύκειο Αρρένων Καρδίτσας και σήμερα λέγεται 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Παυσιλύπου και στην οδό Μυρμιδόνων 2.

Σημαντικά ονόματα απόφοιτων του ιστορικού αυτού Λυκείου:

Νικόλαος Πλαστήρας

Υπήρξε από τους πιο αξιόλογους αξιωματικούς και πολιτικούς του περασμένου αιώνα. Γννήθηκε στην Καρδίτσα το 1882 και όταν αποφοίτησε απο το 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας κατατάχθηκε στο 5ο Σύνταγμα πεζικού και γρήγορα έφτασε στον βαθμό του επιλοχία.Το 1910 μπήκε στη σχολή υπαξιωματικών και απεφοίτησε ως ανθυπολοχαγός. Έλαβε μέρος στους δυο βαλκανικούς πολέμους. Διακρίθηκε στις μάχες της Ελασσόνας Γιαννιτσών και ιδιαίτερα στη μάχη του Λαχανά κατά την οποία οι συμπολεμιστές του τον ονόμασαν Μαύρο Καβαλάρης, προσωνυμία που θα του μείνει για όλη του τη ζωή. Στη μάχη του Σκρά όπου συμμετείχε ως Διοικητής Τάγματος προάχθηκε επ’ανδαγαθία σε Αντισυνταγματάρχη και κατόπιν σε Συνταγματάρχη στην εκστρατεία προς Ουκρανία σε ηλικία 38 ετών. Τις προαγωγές τις έπαιρνε στα Πεδία των μαχών. Στη Μικρασιατική Εκστρατεία έλαβε μέρος στις σκληρότερες μάχες και έφτασε μέχρι το Καλε Γρότσο πέρα του Σαγγαρίου διοικώντας το5/42 Σύνταγμα Ευζώνων. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ασχολήθηκε με την πολιτική. Διετέλεσε δυο φορές πρωθυπουργός κατά μικρά διαστήματα και ζωηρά παρέμεινε στις μνήμες μας η άρνησή του να «βολέψει» από την θέση του τον άνεργο αδερφό του. Πέθανε πάμφτωχος το 1953 θρηνηθείς από όλους τους Έλληνες. Η Καρδίτσα, ο συνοικισμός της Νέας Ερυθραίας Αθηνών και η Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του και το φράγμα του Ταυρωπού που πρώτος αυτός οραματίσθηκε ονομάστηκε προς τιμήν του Φράγμα Πλαστήρα.

Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

Στις 2 Αυγούστου το 1913 γεννήθηκε στο χωριό Αρτεσιανό Καρδίτσας ο Βησσαρίων Τίκας, ο εκλιπών προκαθήμενος της εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν μια προσωπικότητα έτοιμη να σφραγίσει με την παρουσία της στο πηδάλιο της εκκλησίας της Ελλάδος, για ένα τέταρτο του αιώνα. Το 1927 δέχθηκε τα πρώτα ερείσματα που τον ώθησαν προς την εκκλησία με την φοίτησή του στο 4τάξιο γυμνάσιο Καρδίτσας. Επί 50 χρόνια ήταν αρχιερέας. Υπηρέτησε πρώτα την Μητρόπολη Άρτας (1958-1974), και στην συνέχεια στην Μητρόπολη Ιωαννίνων (1958-1974), οπότε και εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μπορεί σήμερα να μην είναι κοντά μας, ωστόσο δεν έχει πάψει να ζει στις καρδιές όλων των ανθρώπων και να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Χαρίλαος Φλωράκης

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το 1914 σε ένα χωριό των Αγράφων, την Ραχούλα, απο εύπορους γονείς. Η οικογένειά του μετακινήθηκε στην Καρδίτσα και έτσι ο Χαρίλαος είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο δημοτικό και στο γυμνάσιο της πόλης, το σημερινό 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας. Ξεκίνησε στα 20 ως τηλεγραφητής στην περίφημη σχολή Τριατατικών. Αργότερα στην Αθήνα και εκεί ως νυχτερινός τηλεγραφητής πήρε τα πρώτα για τον πόλεμο του 40. Η Αντίσταση και ο εμφύλιος είναι δύο τεράστια κεφάλαια της Ιστορίας στα οποία αφιέρωσε τα καλύτερα χρόνια του. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα έγινε βουλευτής, Γενικός γραμματέας, Πρόεδρος του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΚΚΕ.

Άλλα σημαντικά ονόματα αποφοίτων του Σχολείου μας

Ά Ανωτάτοι κληρικοί :

1) Σεβαστιανός Οικονομίδης: Μητροπολίτης Κόνιτσας και Δρυϊνοπόλεως.

2) Παύλος Πολυμερόπουλος: Μητροπολίτης Χίου.

3) Κύριλλος Χριστάκης: Μητροπολίτης Κυθήρων και Θεσσαλιώτιδας & Φανιοφερσάλων

΄Β Ανωτάτοι Δικαστικοί :

1) Δημήτριος Μαργέλλος: Πρόεδρος Αρείου Πάγου.

2)Ευριπίδης Αντωνίου: Αρεοπαγίτης.

3) Πολύβιος Μαντζιάρας: Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

4) Νικόλαος Παραθύρας: Αρεοπαγίτης.

΄Γ Πολιτικοί :

1) Απόστολος Αλεξανδρής: Υπουργός.

2) Απόστολος Βογιατζής: Υπουργός.

3) Κωνσταντίνος Σταμούλης: Υπουργός.

4) Δημήτριος Μπούσδρας: Γερουσιαστής.

5) Στέλιος Αλαμανής: Υπουργός.

6) Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος: Υπουργός.

7) Δημήτριος Σιούφας: Υπουργός.

8) Αθανάσιος Ταλιαδούρος: Υπουργός.

9) Σπύρος Ταλιαδούρος
: Υπουργός


Πηγή: http://1lyk-kardits.kar.sch.gr/