Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

♥ Καρδίτσα ~ Montanema Handmade Village: Ένας μοναδικός, επίγειος παράδεισος, μέσα στο κάλλος της φύσης... Γνωρίστε τον!

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ:
Εξαιρετικό-Αγροκατοικίες υψηλής αισθητικής-Το μεράκι σε όλο του το μεγαλείο-Δεν το περιμένεις-Απλά υπέροχο-Θα ξαναπάμε-Μοναδική τοποθεσία-Παράδεισος μέσα στη φύση... περισσότερες κριτικές διαβάστε εδώ:https://www.tripadvisor.com.gr/
Montanema Handmade Village
Μπορεί ένα μονοπάτι να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου κι ενός τόπου; Δεν χρειάστηκε παρά ένα λοξοδρόμημα στη διάρκεια μιας πεζοπορίας στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ένα μαγικό σημείο στην καρδιά του βουνού, 4,5 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα, για να γραφτεί, το Σεπτέμβριο του 1999, η πρώτη σελίδα μιας ξεχωριστής ιστορίας φιλοξενίας. Όταν είδε το μικρό ξύλινο κονάκι να του αποκαλύπτεται μες στην ομίχλη, ανάμεσα στα έλατα, στις καρυδιές και στους κέδρους, ο Χρήστος Αθανασιάδης, δεινός πεζοπόρος και λάτρης του βουνού, ήξερε ότι βρήκε το ησυχαστήριο των ονείρων του. Δεν φανταζόταν όμως ότι αυτή θα ήταν η αρχή μιας συναρπαστικής περιπέτειας. Εδώ, υπό το φως των κεριών και παρέα με τους ήχους των τρεχούμενων νερών και τις μυρωδιές του δάσους, έζησε μερικές από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής του, μόνος με το βουνό ή παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Σ’ αυτό το μοναδικό τόπο, μες στο παρθένο δάσος, αυτές τις στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, αναγέννησης και επαφής με τη φύση, θέλησε να τις μοιραστεί με ακόμη περισσότερους. Έτσι μαζί με το φίλο του, Δημήτρη Παναγόπουλο, άρχισαν να σχεδιάζουν το Montanema Handmade Village. Λιθαράκι λιθαράκι, όνειρο το όνειρο, γεννήθηκε ένα απολύτως χειροποίητο χωριό φιλοξενίας, όπου η αγάπη για τη φύση και τη τέχνη, η γεύση της παράδοσης, η οικολογική συνείδηση, η αυθεντική φιλοξενία αποκτούν ουσιαστικό νόημα.

ΈΛΑ! 
Και απλά ακολούθησε το δάσος!
Η ΦΥΣΗ,ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ
 Η αγάπη μας για τη φύση ήταν ο λόγος που ανακαλύψαμε αυτό το μαγικό τοπίο και ο σεβασμός στο περιβάλλον υπήρξε κυρίαρχος παράγοντας σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του Montanema Handmade Village. Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος ακολουθεί τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης με κυρίαρχα υλικά το ξύλο και τη πέτρα. Εκμεταλλεύεται τα ηλιακά κέρδη κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και τα ψυκτικά φορτία και τα φυσικά στοιχεία δροσισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δημιουργήθηκαν βαριές τοιχοποιίες 50-60 εκατοστών με πολύ μεγάλη θερμοχωρητικότητα στα κτίρια και μόνωση 10- 15 εκατοστών στους τοίχους, τις στέγες και τα δάπεδα. Επιλέχθηκαν ξύλινες πόρτες και παράθυρα με διπλούς υαλοπίνακες (low-e = 1,1 μαλακής επίστρωσης). Για τη θέρμανση χρησιμοποιούνται ανεξάρτητες μονάδες pellet ανά οικία και σε συνδυασμό με τα ενεργειακά τζάκια συνεισφέρουμε στο περιβάλλον και στην αντιστροφή κλίματος καθώς το ξύλο ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προχωρήσαμε στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ για την εξασφάλιση ζεστού νερού. Για τη κατασκευή των πετρόχτιστων κτισμάτων χρησιμοποιήθηκε ντόπια πέτρα (και από το ίδιο το οικόπεδο), ενώ η ξυλεία προέρχεται επίσης από την περιοχή. Οι τσιμεντοκονίες έγιναν από υλικό κουρασάνι, το πιο παραδοσιακό υλικό δόμησης, το ισχυρότερο και πιο οικολογικό. Οι χρωματισμοί των τοίχων έγιναν με αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα οικολογικά χρώματα. Τα δάπεδα στα πατώματα είναι από ψημένο πηλό (cotto) που είναι φυσικό υλικό 100% ανακλυκλώσιμο. Στη κατασκευή του δρόμου αλλά και στον αρχικό σχεδιασμό του έργου λάβαμε υπόψη τη χλωρίδα του κτήματος και κάναμε τη μικρότερη δυνατή επέμβαση ενώ φυτέψαμε μεγάλη ποσότητα από είδη δέντρων και θάμνων της περιοχής. Όλος ο περιβάλλον χώρος εναρμονίζεται με τη φύση. Τα νερά της ύδρευσης και άρδευσης προέρχονται από φυσικές πηγές του βουνού. Τα στρώματα μας είναι αντιαλλεργικά, κατασκευασμένα από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και τα παπλώματα - κλινοσκεπάσματα. Οι πρώτες ύλες των προϊόντων που χρησιμοποιούμε προέρχονται από ντόπιους πιστοποιημένους καλλιεργητές και αγροκτήματα της περιοχής περιορίζοντας έτσι το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τη περιοχή ούτε τα υπόγεια ύδατα παρόλο που η αρχική μελέτη δεν μας υποχρέωνε σε τέτοια κατασκευή. Το προϊόν του βιολογικού χρησιμοποιείται για την άρδευση τμήματος δάσους που ανήκει στο κτήμα μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στην ανακύκλωση, κάνοντας compost από τα οργανικά μας υπολείμματα, ιδανική θρέψη για τους λαχανόκηπούς μας. Επίσης διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας σε γυαλί, μέταλλο και πλαστικό. Παρόλο που η άδεια οικοδομής μας εκδόθηκε πριν τον Κ.Ε.Ν.Α.Κ (Kανονισμός Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων) εμείς υπερκαλύπτουμε τις απαιτήσεις του που ισχύουν για την περιοχή μας.
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ 
 Πώς ένιωσε η Χιονάτη όταν είδε από μακριά το σπίτι των επτά νάνων; Κάπως σαν να βρεθήκατε σε ένα τέτοιο παραμυθένιο ξέφωτο θα νιώσετε κι εσείς με το που θα φανούν μπροστά σας τα πρώτα πέτρινα σπίτια του Montanema Handmade Village. Εδώ άλλωστε η εμπειρία της διαμονής δεν ξεκινά απ’ τη στιγμή που φτάνεις στη ρεσεψιόν, αλλά από τα 3,5 χιλιόμετρα οδήγησης μες στο παρθένο δάσος, ανάμεσα στα έλατα, με μόνη ηχητική υπόκρουση τους ήχους της φύσης. Τα 33 διαμερίσματα και σουίτες διαφόρων τύπων μοιράζονται σε πετρόχτιστα σπίτια, βίλες αλλά και επαύλεις με κεραμιδένιες στέγες που απλώνονται σαν μικρό χωριό, και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του μικρού μας οδικού δικτύου αλλά και με φιδογυριστά μονοπάτια.
Οι είσοδοι με τις βαριές, ξύλινες, χειροποίητες πόρτες, η ζεστασιά της πέτρας και του ξύλου, η προσωπική συλλογή παλιών αντικειμένων και έργων τέχνης που δίνει ξεχωριστό διακοσμητικό ύφος, οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά, τα ενεργειακά τζάκια που καίνε διαρκώς, τα λαξευμένα μπάνια με τις τσιμεντοκονίες και οι χρωματισμοί με βυζαντινές τεχνοτροπίες, οι άνετοι φωτεινοί χώροι, και βέβαια οι βεράντες που σχεδόν χαϊδεύουν τα έλατα συνθέτουν το προσωπικό σας καταφύγιο χαλάρωσης φτιαγμένο με τα υλικά της φύσης. Η χαλαρότητα ενός εξοχικού σπιτιού, όπου έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις μόνος σου τον καφέ σου στο κουζινάκι, συναντά τις ανέσεις ενός ορεινού resort, μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες υπηρεσίες και σέρβις με ψυχή. Το wifi πιάνει μια χαρά, μην είστε σίγουροι όμως ότι θα το χρειαστείτε!
ΓΕΥΣΕΙΣ
Από το πρωί με τη μυρωδιά του αναμμένου ξυλόφουρνου, το ζυμωτό ψωμί στο σπιτικό πρωινό και τα παραδοσιακά γλυκά ως τις τοπικές γεύσεις στη γάστρα με φόντο τα έλατα, τις αρμονίες κρασιών και εδεσμάτων στον κελάρι και το γλυκό τελείωμα της βραδιάς με εκλεκτές μουσικές και τοπικά κρασιά δίπλα στο τζάκι στο bar, οι γεύσεις και τα αρώματα αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της εμπειρίας του χωριού μας. Και εδώ η αγάπη για το χειροποίητο, η αναζήτηση των εκλεκτών πρώτων υλών, το μεράκι, η σφραγίδα του τόπου, η αρμονία με το τοπίο χαρακτηρίζουν το σχεδιασμό, το μενού και την ατμόσφαιρα του εστιατορίου «Τα Φούρνια», του café bar «Ηρέμα» και του κελαριού μας «Ηδος», που περιμένουν τους μουσαφίρηδες του Montanema Handmade Village αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να τα δοκιμάσουν.


ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 4 ΕΠΟΧΩΝ
Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να κάνουμε την εμπειρία της φιλοξενίας ανώτερη μορφή τέχνης. Ο επισκέπτης φεύγοντας από το Montanema Handmade Village να πάρει τη σπίθα έστω και μιας μικρής αλλαγής του τρόπου ζωής του, αλλαγή που και με τη βοήθεια της φύσης θα τον κάνει να εκτιμήσει την αξία μιας ζωής χωρίς περιττά αποκτήματα, την αξία της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, την αξία της αυθεντικής τροφής και την επιλογή του «πίσω στα βασικά» ως αρχή ενός νέου τρόπου ζωής και φιλοσοφίας.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό μας είναι η πρώτη εμπειρία του ταξιδιώτη καθώς διασχίζει περιοχή προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000, και καταφύγιο άγριας ζωής σε υψόμετρο 1000μ με θέα τον θεσσαλικό κάμπο, τα Μετέωρα και τον Όλυμπο. Το Φθινόπωρο πεζοπορούμε στα μονοπάτια συλλέγοντας άγριους καρπούς περνώντας γεφύρια, νερόμυλους, βυζαντινά ξωκλήσια και πηγές. Την Άνοιξη διασχίζουμε το φαράγγι που μας ενώνει με το Ανθοχώρι και κάνουμε μπάνιο στους καταρράκτες. Το καλοκαίρι κάνουμε πικ-νικ πλάι στο ποτάμι και τους καταρράκτες και ο οδηγός βουνού μας φέρνει σε επαφή με την πλούσια ποικιλία των άγριων, χόρτων, βοτάνων και μανιταριών της περιοχής διδάσκοντας μας τον τρόπο παρασκευής τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μαζεύουμε ξύλα από τα δέντρα που έχουν κάνει τον κύκλο ζωής τους, και με αυτά ανάβουμε το ξυλόφουρνο – Ζούμε μέσα στο δάσος και ζούμε από αυτό!

ΤΑ ΖΩΑ
Από την Άνοιξη αρχίζουμε την τυροκόμιση από το γάλα των αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα στα αλπικά λιβάδια των Αγράφων. Μαζί θα στραγγίσουμε τη φέτα στη τσαντίλα θα ψήσουμε την πίτα με φρέσκια μυζήθρα, θα χτυπήσουμε το βούτυρο και θα πήξουμε το παραδοσιακό γιαούρτι. Από τις κοτούλες μας που βόσκουν ελεύθερα θα μαζέψουμε αυγά για το πρωινό, τα γλυκίσματα και τις πίτες μας.


ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΑΓΡΟΙ ΜΑΣ
Το καλοκαίρι, γύρω και ανάμεσα από τα εξοχικά σπιτικά του χειροποίητου χωριού μας απλώνονται οι λαχανόκηποι με ντομάτες από ντόπιες ποικιλίες, καλαμπόκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια και αρωματικά βότανα που νοστιμίζουν τις σαλάτες και τα μαγειρευτά μας στο ξυλόφουρνο. Μπορείτε να κόψετε ελεύθερα για τις δροσερές σαλάτες σας στο κουζινάκι του σπιτιού που σας φιλοξενεί. Θα μαζέψετε από τα παρτέρια του σπιτιού σας φράουλες, σμέουρα, αρώνια, βατόμουρα και φραγκοστάφυλλα για το πρωινό σας και κράνα για να κάνουμε λικέρ. Μέσα στο αγρόκτημα μας θα βρείτε πλήθος καρποφόρων δέντρων όπως κορομηλιές, μηλιές, ροδακινιές, λωτιές, κυδωνιές, καρυδιές, δαμασκηνιές, κερασιές και αχλαδιές για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Το Φθινόπωρο θα μαζέψουμε ορεινές πατάτες Φλωρεσίου από το διπλανό χωράφι και το Καλοκαίρι φρέσκα φασολάκια από τις καλαμιές στα κτήματα μας, κάποια από τα οποία θα αποξηράνουμε για τις φασολάδες του Χειμώνα. Επίσης θα αλέσουμε τα δημητριακά μας στο παραδοσιακό νερόμυλο πλάι στο αναμμένο τζάκι πίνοντας τσίπουρο. Τέλη Φθινοπώρου συμμετέχουμε στα «καζανέματα», παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής τσίπουρου. Όλα αυτά αποτελούν ένα παράδεισο για εκείνους που ακολουθούν υγιεινή και χορτοφαγική διατροφή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Γνωρίστε την ομορφιά της Λίμνης κάνοντας ιππασία δίπλα στο νερό, υδροποδήλατο, ποδήλατο βουνού στους ποδηλατόδρομούς της. Δείτε μας από ψηλά πετώντας με ανεμόπτερο από τη πίστα στη Πορτή και αναρριχηθείτε στο αναρριχητικό πεδίο στο Μουζάκι. Τοξοβολία, κανό και ομαδικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους στη Λίμνη. Όλα αυτά διοργανώνονται από τους έμπειρους συνεργάτες μας. Το Χειμώνα κάνοντας σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο της Νεράιδας μπορείτε να χαρείτε το χιόνι.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Με ειδικό παιδαγωγό αλλά και με όλο το προσωπικό του Montanema Handmade Village τα παιδιά μαθαίνουν και απολαμβάνουν τη φύση στη κάθε της εποχή. Το Χειμώνα κάνουν έλκηθρο τις πλαγιές του ξενοδοχείου, φτιάχνουν χιονάνθρωπο και λένε τα κάλαντα στο «χωριό». Το Καλοκαίρι κάνουν βουτιές στη πισίνα μας και πλάθουν κουλουράκια. Την Άνοιξη σας κάνουν δώρο μαγιάτικα στεφάνια από αγριολούλουδα και το Φθινόπωρο κηροπήγια από τα κόκκινα πλατανόφυλλα. Αυτές είναι λίγες από τις πάρα πολλές δραστηριότητες μέσα στο χρόνο.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Στο Montanema Handmade Village θεωρούμε τη φύση και τις γεύσεις του τόπου πηγή έμπνευσης για ξεχωριστές εμπειρίες που συμπληρώνουν τον χειροποίητο χαρακτήρα του χωριού μας και δίνουν αφορμή για να μοιραστούμε ιδιαίτερες στιγμές. Ανάλογα με την εποχή και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών οργανώνουμε διαφορετικές δράσεις στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος: μαθαίνουμε να φτιάχνουμε πίτες από τις παραδοσιακές μαγείρισσες, μαζεύουμε μανιτάρια, άγρια φρούτα στο δάσος ή ζαρζαβατικά από τα καρπερά ορεινά περιβόλια του χωριού μας και τα χρησιμοποιούμε όλοι μαζί σε μαγειρέματα, ή για να φτιάξουμε μαρμελάδες και λικέρ, ταιριάζουμε εκλεκτά κρασιά από το κελάρι μας με αρμονικές γεύσεις και πολλές ακόμη εκπλήξεις!

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έτρεξες στο βουνό περιτριγυρισμένος από έλατα με συνοδεία από τον ήχο των καταρρακτών; Ή που έκανες γιόγκα με φόντο το παρθένο δάσος; Αυτή την αίσθηση προσφέρει στους επισκέπτες το πρόγραμμα δράσεων του Montanema Handmade Village, με επίκεντρο έναν πανέμορφο διαμπερή χώρο με θέα στη φύση. Εδώ θα γυμναστείτε με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα yoga, τρεξίματος στο βουνό ή γυμναστικής φτιαγμένο στα μέτρα σας . Το εκπαιδευμένο προσωπικό θα σας καθοδηγήσει, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με ένα ειδικό μενού υγιεινής διατροφής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Μοναδικό χωριό – μοναδικές στιγμές
Το μαγικό περιβάλλον του χειροποίητου χωριού μας είναι ιδανικό για τη φιλοξενία των πιο ξεχωριστών στιγμών σας. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση αξέχαστων εκδηλώσεων και πάρτι για γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια ή άλλο ευχάριστο γεγονός είτε στους ατμοσφαιρικούς εσωτερικούς χώρους του εστιατορίου και του bar είτε δίπλα στην πισίνα με φόντο την πανέμορφη φύση. Με παραδοσιακό ή πιο ρομαντικό χρώμα, όπως κι αν φαντάζεστε το γάμο σας ή τη βάφτιση του παιδιού σας, τα πετρόχιστα παλιά ξωκλήσια της περιοχής, σε μοναδικές τοποθεσίες μες στα έλατα μπορούν να γίνουν το σκηνικό που έχετε ονειρευτεί, ενώ οι σπιτικές τοπικές γεύσεις της κουζίνας μας και τα ειδικά μενού που μπορούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες θα δώσουν… ξεχωριστή γεύση στις μοναδικές στιγμές σας.
Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ / Άγραφα
Χώρα μοναδικής ομορφιάς, όπου η φύση σε υποβάλλει με την απλότητα και τη μαγεία της, τα Άγραφα δεν εξαντλούνται σε λίγες γραμμές πόσο μάλλον σε ένα Σαββατοκύριακο. Χαρακτηρισμένα από την Unesco ως μια από τις 5 πιο καθαρές περιοχές στον πλανήτη, με ατέλειωτες βουνοσειρές, βαθιά φαράγγια, ρεματιές με ορμητικά νερά και σκιερά δάση, καταφύγιο και πέρασμα για άγρια ζώα (όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο αγριόγατος), θα βγάλουν σίγουρα τον φυσιολάτρη από μέσα σας! Η γειτονιά του Montanema
Handmade Village, το πιο όμορφο κρυμμένο μυστικό σ ’αυτή τη περιοχή, προσφέρεται ως βάση για εκπληκτικές βόλτες στη φύση κι εμείς σχεδιάζουμε ιδιαίτερες εποχικές δραστηριότητες για να την απολαύσουμε μαζί. Περίπατοι σε μονοπάτια μέσα σε καταπράσινα φαράγγια ακολουθώντας τους ήχους του καταρράκτη και ψάχνοντας παλιούς νερόμυλους και πέτρινα μονότοξα γεφύρια, πικνίκ κάτω από τις κερασιές με λιχουδιές από τη κουζίνα μας, μάζεμα χαμοκέρασου και βατόμουρου για να φτιάξουμε μαρμελάδες ή μανιταριών για να τα μαγειρέψουμε όλοι μαζί το βραδύ…
Οι λάτρεις της περιπέτειας δεν πρέπει να χάσετε την εμπειρία του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που περνάει από τη γειτονική Αργιθέα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Anthohori, Mouzaki, Karditsa 43060, Greece
39°20’51.0″N 21°38’52.2″E
39.347491, 21.647822
Τηλ. 24450 45220
www.facebook.com/Montanema
info@montanema.gr
(ΜΗ.Τ.Ε.): 0724K034A04151010724K034A0415101

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:http://www.montanema.gr/el/