Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Μια πολύ σπουδαία έκθεση  με τίτλο “Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων", στην οποία παρουσιάζονται ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση και φιλοξενείται την εποχή αυτή στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, επισκέφτηκαν την Τρίτη 17-10-2017 οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας.
Αρχικά, την προσοχή τους τράβηξαν οι πρώτοι χάρτες της Ελλάδας που τυπώθηκαν στα τέλη του 18ου αι., καθώς την εποχή αυτή η Ελλάδα άρχισε να συγκεντρώνει πολλούς περιηγητές . Στη συνέχεια της έκθεσης γνώρισαν ένα γνωστό έργο του Ρήγα Φεραίου, τη «Χάρτα», ενός μνημειώδους για την εποχή του χάρτη, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείτο από επί μέρους τμήματα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους θαύμασαν έργα σπουδαίων φιλελλήνων, γνώρισαν στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής και στο τελευταίο μέρος της παρακολούθησαν πίνακες και κείμενα σχετικά με τον μεγάλο συντοπίτη ήρωα , Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους αλλά και στον τύπο της εποχής. Η έκθεση εικονογραφείται με ψηφιακές αναπαραγωγές εικονογραφικών τεκμηρίων –από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από τη Συλλογή Βαρκαράκη – για όλες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και της θετικής υποδοχής του από τη Δύση και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 . Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην επαρχία η συγκεκριμένη Έκθεση.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ