Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Συμμετοχή του ΣΔΕ Καρδίτσας στο 1ο Ethnic Food Festival

Το ΣΔΕ Καρδίτσας συμμετείχε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο 1ο Ethnic Food Festival που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου υπό τους ήχους μουσικών, αλλά κυρίως γεύσεων, παραδόσεων και εικόνων από διάφορες χώρες του κόσμου, παρουσία πλήθους επισκεπτών. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά, που μια κοινή διοργάνωση φορέων, έφερε τόσο κοντά ντόπιους και αλλοδαπούς, με κοινό γνώρισμα τις γεύσεις και τον πολιτισμό.
Η ιδέα για τη διοργάνωση του Ethnic Food Festival ξεκίνησε έπειτα από την έγκριση πρότασης που υπέβαλε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “On Seeds for Integration” που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Το πρόγραμμα συντονίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το OBESSU, που είναι ο συντονιστικός φορέας ενώσεων και οργανώσεων εκπαιδευομένων από όλη την Ευρώπη.


Στην εκδήλωση, τη βασική συμμετοχή, είχαν εκπαιδευόμενοι που φοιτούν ή φοίτησαν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, Καρδίτσας και Λάρισας και έχουν καταγωγή από τις χώρες αυτές, όπως επίσης και πρόσφυγες – φιλοξενούμενοι των κοινωνικών διαμερισμάτων της ΑΡΣΙΣ. Ξεχωριστή συμμετοχή είχαν επίσης γυναίκες Ρομά, από το Αλιβέρι, απόφοιτοι του ΣΔΕ Βόλου. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους σπουδαστές τόσο του Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου (ειδικότητα Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής), όσο και του ΙΕΚ Δήμου Βόλου (ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας).
Το 1ο Ethnic Food Festival διοργανώθηκε στον χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, Καρδίτσας και Λάρισας σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, το Ιδιωτικό ΙΕΚ Δήμου Βόλου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού οι λιχουδιές που είχαν ετοιμαστεί, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο!
Ο Διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Βόλου που ήταν και ο πρωτεργάτης της εκδήλωσης κ. Λίνος Βίγκλας, στην ομιλία του ευχαρίστησε συμμετέχοντες, διοργανωτές, χορηγούς και τόνισε ότι: «πρόκειται για μια γιορτή γεύσεων, λαών και πολιτισμών, στην οποία εκπροσωπούνται οι εξής χώρες: Αλβανία, Αφγανιστάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελλάδα, Κίνα, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρωσία, Συρία».
Στο 1ο Ethnic Food Festival συνόδεψαν τους εκπαιδευόμενους οι εκπαιδευτικοί Διαμαντή Γεωργία, Τζιαφάλια Ευφροσύνη και Μάνθος Αθανάσιος.


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ