Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

♥ Καρδίτσα: Πεζοπορία από τον ΕΟΣΚ στο μονοπάτι Νεοχώρι - Καραμανώλη - Τέμπλα(φωτογ.)

Η πρώτη δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας(EOΣK) για το 2018 πραγματοποιήθηκε φυσικά στα δικά μας Άγραφα, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. 
Είκοσι τρία μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ, βρεθήκαμε  το πρωί της Κυριακής στο καθιερωμένο ραντεβού στο αθλητικό πάρκο με προορισμό το γραφικό Νεοχώρι.
Με αφετηρία το παλιό σχολείο του χωριού όπου βρίσκεται και πληροφοριακός χάρτης του μονοπατιού, ξεκινάμε την πεζοπορία ανάμεσα στα σπίτια του χωριού. Γρήγορα βγαίνουμε από αυτό και μπαίνουμε στο καλοπατημένο και πολύ καλή σήμανση μονοπάτι «Β2»σε όμορφο δάσος βελανιδιάς στην αρχή  και ελάτης στη συνέχεια, μέχρι την ράχη Καραγιάννη όπου συναντάμε το μονοπάτι «Β1» που έρχεται από το Μπελοκομύτη. Στρεφόμαστε αριστερά και συνεχίζουμε ελαφρά ανηφορικά μέσα σε δάσος ελάτης και σε λίγο συναντάμε το εξωκλήσι της αγίας Παρασκευής μέσα σε μεγάλο στενόμακρο λιβάδι. Εδώ κάνουμε σύντομη στάση να ξεδιψάσουμε από την πετρόχτιστη πηγή. Ξαναμπαίνουμε στο δάσος από την πάνω μεριά του λιβαδιού και ανηφορίζουμε μέχρι την θέση «Κούλια» όπου συναντάμε διακλάδωση μονοπατιών στο πάνω μέρος του μεγάλου λιβαδιού. Από τα δεξιά έρχεται η διαδρομή «Β3» από τα Καλύβια Πεζούλας. Δίπλα στο μονοπάτι διακρίνουμε σωρούς από πέτρες, πιθανά απομεινάρια παλιού φυλακίου (κούλια). Εμείς στρεφόμαστε αριστερά, ανάμεσα σε αραιά μεγάλα έλατα, πατώντας το λίγο χιόνι που απέμεινε από τις πολύ ζεστές προηγούμενες ημέρες, απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης και των γύρω βουνών, για να φτάσουμε μετά από  δυόμισι  ώρες απολαυστικής διαδρομής στο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη στα 1550 μέτρα.
Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες και το λίγο χιόνι θα έκαναν την διαδρομή σχετικά εύκολη, αν δεν ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, κυρίως στην μακριά ράχη της Τέμπλας, όπου δυσκόλεψαν αρκετά την ανάβαση, αλλά παρ όλα αυτά όλοι καταφέραμε να ανέβουμε στον προορισμό μας, δεκαοχτώ άτομα στην Τέμπλα (1810μ) και έντεκα στο Βουτσικάκι (2154μ).
Από την το καταφύγιο ανεβαίνουμε δίπλα στην μικρή πίστα σκι με πολύ λίγο δυστυχώς χιόνι. Μπροστά μας βλέπουμε τον όγκο της Τέμπλας τον οποίο αποφασίζουμε να ανέβουμε από την ανατολική του πλευρά φοβούμενοι την παγωμένη βορεινή πλευρά του. Αρχίζουμε την ανάβαση μέσα από αραιό δάσος ελάτης στην αρχή και αλπικού τοπίου στη συνέχεια. Το λίγο χιόνι δεν μας δυσκολεύει στην ανάβαση και σε λίγη ώρα φτάνουμε στην  πολύ όμορφη μακριά ράχη της Τέμπλας στα 1810 μέτρα. Η καλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειας ήταν η πανοραμική θέα των χιονισμένων βουνοκορφών που απλώνονταν τριγύρω και της λίμνης Πλαστήρα που την είχαμε στα πόδια μας!
Επόμενες δράσεις του ΕΟΣΚ είναι την Πέμπτη 18 Γενάρη στο στέκι του συλλόγου, όπου θα κάνουμε την παρουσίαση του νέου προγράμματος δράσεων του συλλόγου για το 2018 και στην συνέχεια την Κυριακή 21 Γενάρη με πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο ‘’Ελατάκος’’ όπου θα κόψουμε και την πίτα μας.






Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΟΣΚ,στο  https://eoskarditsas.blogspot.com  και στο facebook - eoskarditsas και  για επικοινωνία στα τηλέφωνα  6973695595 και 6974110853 και στο e-mail:eoskarditsas@yahoo.gr