Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

♥ Oι Καρδιτσιώτες Στέφανος και Απόστολος Τσιτσιπάς στο tennisnews.gr

Απόστολος & Στέφανος Τσιτσιπάς
Απόστολος Τσιτσιπάς (Πατέρας) και Στέφανος Τσιτσιπάς



Στέφανος Τσιτσιπάς,το μέλλον, αλλά και το παρόν του τένις!


Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017
Μετά από το ιδανικό του "photo finish" στο 2017, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βάζει πλώρη για το Top 50 της παγκόσμιας κατάταξης! Διαβάστε για τις συναρπαστικότερες στιγμές του 2017, τον προγραμματισμό, τους μεγαλύτερους στόχους για τη νέα σεζόν και πολλά ακόμη, στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά στο tennisnews.gr!  
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν χρειάζεται την παραμικρή σύσταση. Πριν ακόμα συμπληρώσει δυο δεκαετίες ζωής, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που μπαίνει στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, ενώ μετράει ήδη 4 νίκες σε κυρίως ταμπλό ATP διοργανώσεων. Μια απ' αυτές, ήταν και η Top 10 νίκη του με τον David Goffin στην Αμβέρσα, στην αξέχαστη εκείνη εμφάνιση που είχε κάνει. 
Τίποτα απ' όλα αυτά δε θα ήταν πραγματικότητα, χωρίς τον κ. Απόστολο Τσιτσιπά. Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και επαγγελματίας προπονητής του τένις, ο κ. Απόστολος θυσίασε τα πάντα για να αφοσιωθεί στον Στέφανο, όταν συνειδητοποίησε πως εκτός από μεγάλο ταλέντο, έχει και τεράστιο πάθος γι' αυτό το άθλημα. Ήταν ο πρώτος του προπονητής και συνεχίζει να είναι στο πλευρό του μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τον σε κάθε τουρνουά. 
Στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του tennisnews.gr, o κ. Απόστολος Τσιτσιπάς μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία του συλλόγου της Γλυφάδας, ενώ μαζί με τον Στέφανο μας μίλησαν για τις κορυφαίες στιγμές της σεζόν του, καθώς και για τον προγραμματισμό και για τους βασικότερους στόχους τους ενόψει του 2018. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επίσκεψη στον όμιλό μας. Ο όμιλος Γλυφάδας, είναι από τους πιο ιστορικούς ομίλους της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1975 σαν Όμιλος Αντισφαίρισης Ακτής Βούλας. Το 1982 μεταφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά, όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις αθλητικές με πολλά γήπεδα τένις και μάλιστα στον Άγιο Κοσμά βρισκόταν και η ειδικότητα του τένις των ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Εκεί μετονομάστηκε σε Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας και στη συνέχεια μετακόμισε από τον Άγιο Κοσμά στην Αιξωνή και εδώ πια λειτουργεί από το 1991, σαν Όμιλος Αντισφαίρισης Γλυφάδας, επί δημαρχίας Θεόδωρου Σπονδυλίδη.
Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Σπονδυλίδη έχει στηρίξει αυτό τον όμιλο πάρα πολύ και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες να αναπτυχθεί το τένις στη Γλυφάδα, στο οποίο ο Στέφανος μεγάλωσε, στο οποίο έμαθε να παίζει τένις, ανδρώθηκε και ο όμιλος ιστορικά έχει πετύχει απίστευτα πράγματα. Νομίζω έχει υπάρξει 10 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια είναι πρωταθλητής Ελλάδος στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Δεν θυμάμαι όλες τις επιτυχίες που έχει κάνει, αλλά έχει πρωταθλητές Ελλάδος σε όλες τις κατηγορίες εφήβων, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Πρωταθλητές Ελλάδος, ο Πάρις Γεμουχίδης νομίζω ήταν πρωταθλητής Ελλάδος πέρσι; Δε γνωρίζω γιατί ταξιδεύω τα τελευταία χρόνια.
ΤΝ: Πέρσι όχι, αλλά τα προηγούμενα χρόνια...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αλλά έχει πετύχει σπουδαία πράγματα. Αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί όταν υπάρχουν τέτοιοι χώροι που κάνουν τόσο σπουδαία δουλειά, με τόσο μεγάλη συνεργασία και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους ανθρώπους που εμπλέκονται, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια.
TN: Είναι και σαν το σπίτι σας εδώ, το τενιστικό σας σπίτι, όταν είστε στην Ελλάδα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ακριβώς. Και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Στέφανο να είναι το σπίτι του και να νιώθει σαν στο σπίτι του. Και αν πάτε κάτω στα γραφεία θα δείτε ότι ο Στέφανος κάνει τα μαθήματά του εκεί. Έρχεται ο δάσκαλός του, που κάνει ένα σχολείο μέσα από το ίντερνετ, πολλές φορές τρώει εκεί... είναι το σπίτι του!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το δεύτερο μου σπίτι!
ΤΝ: Και εμείς να σας ευχαριστήσουμε, καταρχήν για το χρόνο σας, γιατί ξέρουμε ότι τώρα τελευταία οι χρόνοι πρέπει να έχουν αλλάξει γενικά να σας κυνηγούν όλοι και να προσπαθήτε να...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είχαμε το χρόνο και τα καταφέραμε.
ΤΝ: Για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά γιατί εμείς πριν 10 χρόνια που ξεκινήσαμε να γράφουμε για όλους αυτούς τους Έλληνες τους πιτσιρικάδες, περιμέναμε πολύ καιρό μια τέτοια στιγμή, να δούμε τα ταλέντα μας να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου και πολλά συγχαρητήρια γι' αυτό, εις ανώτερα και ό,τι καλύτερο από δω και πέρα!
ΤΝ: Το 2017 ήταν ένα πολύ πετυχημένο έτος, βρισκόμαστε στο τέλος του. Tι περιλαμβάνουν οι τελευταίες εβδομάδες του 2017 για τον Στέφανο, τι υπάρχει στο πρόγραμμα; 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το 2017 τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο πιστεύω. Είχα μια καλή χρονιά από τη μέση και πέρα. Πριν απ' αυτό ήμουν άτυχος και είχα έναν τραυματισμό πολύ σοβαρό, ο οποίος με κράτησε για σχεδόν ένα μήνα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μετά απ' αυτό κατάφερα και βρήκα ξανά το ρυθμό μου, μπήκα δυνατά. Έκανα το πρώτο μου qualifying σε Grand Slam στο Roland Garros κι έπειτα απ' αυτό ξανά στο Wimbledon, το οποίο ήταν κάτι απίστευτο, η στιγμή αυτή που έζησα ήταν μοναδική. Έπειτα απ' αυτό δεν το περίμενα να πάνε τα πράγματα τόσο καλά και τόσο ήρεμα...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ το περίμενα! (γέλια)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μου βγήκαν όλα μετά απ' αυτό! Ένιωθα την αυτοπεποίθησή μου να ανεβαίνει, ένιωθα πολύ άνετα με το τένις μου, με τη φυσική μου κατάσταση, με βοήθησε πάρα πολύ ο γυμναστής μου και ήταν αυτό που περίμενα να συμβεί όλη τη χρονιά, αλλά συνέβη στο τέλος της.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Έχεις μια παράδοση στο τέλος της χρονιάς.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Αυτό ισχύει, ναι. Έχει συμβεί πολλές φορές στο τέλος της χρονιάς να κάνω τα καλύτερά μου αποτελέσματα. Δεν ξέρω σε τι οφείλεται...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Είσαι καλός στο photo finish. (γέλια)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μπορεί, δεν ξέρω. Έχει τύχει να συμβεί 3 χρονιές συνεχόμενες αυτό. Την πρώτη χρονιά που πήγα στο Orange Bowl κατάφερα να μπω στον τελικό, ξεκινώντας από το Μεξικό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να σταθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά θέλω να πω ότι το τένις είναι ένα άθλημα που από τη φύση του είναι ένας μαραθώνιος. Ο οποίος μαραθώνιος, δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθεί. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα στους αθλητές, ότι όταν ξεκινάνε το τένις δεν πρέπει να στέκονται ποτέ σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ή σε κάποιες στιγμές. Είναι ένας μαραθώνιος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το κάθε τουρνουά είναι μια καινούργια αρχή. Μπορείς να χάνεις κάθε φορά, να απογοητέυεσαι βέβαια, αλλά ξέρεις ότι την επόμενη εβδομάδα έχεις μια καινούργια αρχή, υπάρχει ένα καινούργιο τουρνουά για σένα σε μια άλλη χώρα, ή μπορεί και στην ίδια ακόμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όταν ένας αθλητής κάνει ένα σχεδιασμό, μέσα στη χρονιά ή για τα επόμενα 3, 4, 5 χρόνια, έναν μεγάλο σχεδιασμό, τότε πρέπει να καταλαβαίνει ο αθλητής και η ομάδα του, ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος. Θα υπάρξουν κακές στιγμές, λίγο καλύτερες στιγμές, πολύ καλές στιγμές.
ΤΝ: Άρα το ψυχολογικό κομμάτι στον αθλητή είναι πολύ σημαντικό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει αυτή η ομάδα να δει κάπου μακριά, όχι τι έκανε σε ένα πανελλήνιο ή σε ένα συγκεκριμένο τουρνουά. Θα πρέπει να κάνει πολλούς αγώνες, πολλούς αποτυχημένους αγώνες, θα έχει πολλές ατυχίες πολλές φορές που θα πρέπει να ξεπεράσει, όπως και ο Στέφανος είχε πολλές ατυχίες στην αρχή της χρονιάς με τον τραυματισμό του, τον ξεπέρασε, κάναμε έναν ανασχεδιασμό, επιλέξαμε κάποια άλλα τουρνουά για να μπορέσει να φορμαριστεί ξανά και στο τέλος της χρονιάς απέδειξε ότι όλα μπορούν να γίνουν. 
ΤΝ: Τι λέει το πρόγραμμα ενόψει και της πρώτης απευθείας συμμετοχής σε κυρίως ταμπλό Grand Slam; Έχεις προγραμματίσει τα τουρνουά με τα οποία θα ξεκινήσεις (τη σεζόν);
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Έχουμε προγραμματίσει το Μπρίσμπεϊν και το Σίδνεϊ. Αλλά μπορεί να αλλάξει το Μπρίσμπεϊν και να γίνει Ντόχα, δεν είμαστε σίγουροι ακόμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Περιμένουμε κάποια κάρτα ελεύθερης συμμετοχής σε κυρίως ταμπλό σε κάποιο απ' αυτά τα τουρνουά, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο.
ΤΝ: Αν πάει καλά η πρώτη εβδομάδα, θα πάτε Σίδνεϊ;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αν πάει καλά η πρώτη εβδομάδα, όπως ξέρετε, μετά υπάρχει το special exempt. Αν πάει μέχρι Παρασκευή αν δεν κάνω λάθος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το οποίο δεν πήρα στην Αμβέρσα, διότι υπήρχαν δυο παίκτες πιο μπροστά από μένα βαθμολογικά. Ήταν ατυχία θα 'λεγα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ήταν ατυχία, θα μπορούσες να την πάρεις γιατί ήσουν στα ημιτελικά, αλλά υπήρχαν δυο παίκτες που ήταν ελάχιστα καλύτεροι βαθμολογικά απ' τον Στέφανο. Δεν θέλω να λέω τη λέξη υπεράσπιση γιατί ο αθλητής του τένις κάθε φορά που μπαίνει σε ένα γήπεδο για να παίξει σε ένα τουρνουά κάνει υπεράσπιση. Μπαίνει μέσα για να παίξει και να νικήσει. Αν παίζει καλά, θα γίνει και υπεράσπιση των πόντων κι οτιδήποτε. Αν μείνω εκεί, ο Στέφανος νομίζω δεν έχει να κάνει υπεράσπιση πόντων μέχρι τον Μάιο. Οπότε αυτό είναι ένα θετικό και μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Στην ουσία ακολουθείς το tour, γιατί όταν φτάσεις σε μια συγκεκριμένη βαθμολογία, όπως ο Στέφανος που είναι στο 90 της παγκόσμιας κατάταξης, ακολουθεί το tour. Είναι συγκεριμένα τα τουρνουά. Θα παίζει 80%-90% ΑΤΡ, 250, 500, Grand Slam, θα είναι στο κυρίως ταμπλό, και ίσως κάποια Challenger ενδιάμεσα. 
ΤΝ: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή εκτός αγώνα; Έχεις προπονηθεί με Murray, Federer...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Νομίζω ήταν με τον Roger Federer. Ήταν το είδωλό μου από την ηλικία των 6 χρονών. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, τον λάτρευα, ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν. Αν και δεν κατάφερα να τον πετύχω σε αγώνα, κατάφερα να παίξω μαζί του στην προπόνηση και με έκανε να νιώσω λίγο καλύτερα.
ΤΝ: Και οι αγώνες που έχεις ξεχωρίσει;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Θα έλεγα ο τίτλος στη Γένοβα. Γιατί ένιωθα πάρα πολύ καλά με το τένις μου, ένιωθα ότι ήμουν στο peak εκείνη την εβδομάδα και κατάφερα να μη χάσω ούτε ένα σετ σε όλο το τουρνουά, το οποίο δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί. Η αυτοπεποίθησή μου σε εκείνο το τουρνουά είχε πάρει ύψη τελείως.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Και συνεχίστηκε μετά, γιατί αν πάμε πίσω, μετά τη Γένοβα έκανε το Asian Swing. Παίξαμε τρια μεγάλα τουρνουά εκεί, πολύ μεγαλύτερα από τη Γένοβα. Ήταν το πρώτο ATP στην Chengdu που προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό. Έπαιξε έναν πολύ σπουδαίο αγώνα στο κυρίως ταμπλό, ηττήθηκε στο 3ο σετ αλλά ήταν πραγματικά ένας πολύ όμορφος αγώνας. Μετά προκρίθηκε στο Rakuten (Japan Open), στο 500άρι, στο Τόκιο. Επίσης έπαιξε έναν σπουδαίο αγώνα με τον (Marin) Cilic. Δεν ξέρω αν τον έχετε δει τον αγώνα του, αλλά κατά τη γνώμη μου, σαν προπονητής, είναι σπουδαίος αγώνας, παίχτηκε σπουδαίο τένις και απ' τους δυο παίκτες. Ο Στέφανος ίσως αν ήταν λίγο πιο αποφασιστικός μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω σ' αυτόν τον αγώνα. Μάλιστα, χθες έβλεπα τον αγώνα σε επανάληψη και πραγματικά η αίσθηση που είχα όταν τον έβλεπα διπλασιάστηκε. Έπαιξε πολύ καλά ο Στέφανος. Και μετά ήρθε και η Σαγκάη, που πάλι πέρασε στο κυρίως ταμπλό.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Η πρώτη μου νίκη σε ATP main draw ήταν κάτι που με έκανε πάρα πολύ χαρούμενο που το κατάφερα σε εκείνο το τουρνουά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σ' ένα Masters.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το πάλευα πάρα πολύ καιρό να καταφέρω να κερδίσω έναν αγώνα σε κυρίως ταμπλό ΑΤΡ και ένιωσα μεγάλη χαρά όταν το κατάφερα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Επειδή ήμουν κοντά του και προετοιμαστήκαμε και ζήσαμε τα προκριματικά μαζί, ζώντας τα προκριματικά σαν προπονητής του στη Σαγκάη, με εντυπωσίασε ένας αγώνας του -με εντυπωσίασαν όλοι οι αγώνες του αλλά ένας συγκεκριμένος αγώνας με τον (Yen-hsun) Lu. Στον τελευταίο γύρο στα προκριματικά, δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε τον παίκτη, προφανώς τον έχουμε δει πολλές φορές, είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο σπουδαίο τένις παίχτηκε...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κρίμα που δεν υπάρχει σε βίντεο αυτός ο αγώνας. Εγώ όταν έπαιξα, ένιωθα ότι παίζαμε τένις πολύ υψηλής ποιότητας, το οποίο ήταν σπάνιο να βρεις σε έναν αγώνα που δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά. Δεν υπήρχε καμιά κάμερα σε εκείνον τον αγώνα επειδή ήταν προκριματικά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Δεν ήταν σε κεντρικό γήπεδο, ήταν σ' ένα απ' τα περιφερειακά γήπεδα, αλλά παίχτηκε τόσο σπουδαίο τένις από τον Στέφανο, γιατί ο Lu ήταν σε απίστευτη κατάσταση και όταν έχασε (ο Στέφανος) το πρώτο σετ, δεν ήξερα τι να του πω. Τα έκανε όλα τέλεια και παρόλα αυτά έχασε το σετ. Γιατί ο άλλος τα έκανε πιο τέλεια. Το μόνο πράγμα που μπόρεσα συμβουλευτικά να του πω ήταν "μείνει εκεί." "
Μείνε και πάλεψε. Μείνε θετικός, πάλεψε, δώσε το 100%..." Ήταν τόσο τέλειος αυτός ο αγώνας, γιατί ο Lu έπαιζε τόσο επιθετικά και το κράτησε σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώσπου κάποια στιγμή έχασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη συγκέντρωσή του, του έκανε ο Στέφανος ένα break, πήρε το 2ο σετ -νομίζω ότι είχε ένα break point- και μετά στο 3ο σετ, επειδή ο άλλος τα έκανε όλα τόσο τέλεια, δεν μπορούσε να πιστέψει πια...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Νομίζω ναι! Και ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έπαιζε τόσο καλά και απλώς χάθηκε η συγκέντρωσή του, που ήταν λογικό να χαθεί επειδή παίζαμε πολύ ώρα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Δεν έχω δει τα στατιστικά του συγκεκριμένου αγώνα, αλλά αν τα δούμε, έχω την εντύπωση πως στατιστικά και οι δυο παίκτες ήταν στα υψηλότερά τους. Αλλά δεν μπορείς να τα δεις όλα στα στατιστικά, επειδή δεν βλέπεις την ψυχολογία, πως σκεφτόντουσαν ή πως ένιωσαν οι παίκτες εκείνη τη στιγμή. Ήταν τόσο ωραίος αγώνας! Και μάλιστα σε συζήτηση που είχα με τον προπονητή του Lu, ένας πολύ σπουδαίος προπονητής και χρόνια έμπειρος, μου είπε ότι δεν είχε ξαναδεί πιο ωραίο αγώνα. Του είπα και γω το ίδιο και κρίμα που έπρεπε κάποιος να χάσει από τους δυο, γιατί άξιζαν και οι δυο να είναι στο κυρίως ταμπλό. Ήμουν πεπεισμένος πως ο επόμενος αγώνας στο κυρίως ταμπλό θα είναι εξίσου καλός και έκανε και την πρώτη του νίκη με τον (Karen) Khachanov.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Και αυτό μου 'δωσε την αυτοπεποίθηση να τα πάω ακόμα καλύτερα στο επόμενο τουρνουά που ήταν στην Αμβέρσα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Και μετά ήρθε το ματς με τον (John) Isner, που αν δείτε και εκείνο τον αγώνα πάλι έπαιξε σπουδαίο τένις, τα στατιστικά του ήταν καλύτερα απ' του Isner, παρόλα αυτά ηττήθηκε. Νομίζω και οι συνθήκες τον επηρέασαν, γιατί έπαιξαν indoors και έβρεχε.
ΤΝ: Πάντως γενικά στα tie-break φέτος είδαμε πολύ μεγάλη σταθερότητα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κάποιος μου είπε ότι είχα έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό κερδισμένων tie-break.
ΤΝ: Και στον ψυχολογικό τομέα φαίνονται πράγματα από τα tie-break.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ναι, οπωσδήποτε. Τα tie-break σίγουρα αν υπήρχε ένας δείκτης μέτρησης, δεν ξέρω αν υπάρχει. Πολλοί προπονητές προσπαθούν να βρουν τρόπους, πως να δουλέψουν τον τομέα της ψυχολογίας. Υπάρχουν νόρμες, υπάρχουν κάποια κωδικοποιημένα πράγματα, που έμπειροι προπονητές, στο χώρο της ΑΤΡ κυρίως, έχουν καταγράψει. Σε κάποια σεμινάρια κάποια στιγμή ίσως απαντήσουμε σε τέτοια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι τα tie-break παίζουν σημαντικό ρόλο. Βλέπεις τον παίκτη, αν έχει δουλέψει και πόσο σε αυτό το κομμάτι.
ΤΝ: Μέχρι τώρα, ότι στόχο βάζετε τον πιάνετε. Ακόμα και φέτος, που ήταν το Top 100 και ήταν δύσκολο.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το είχα πει στην αρχή της χρονιάς σε μια συνέντευξη. Το συναίσθημα του να καταφέρνεις αυτά που λες, δεν μπορείς να το περιγράψεις. Διότι ήταν ένας δύσκολος στόχος...
ΤΝ: Ο πιο δύσκολος έως τώρα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ήταν ο πιο δύσκολος, αλλά επιτεύχθηκε.
ΤΝ: Το 2018 που πάμε;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Έχω στοχεύσει για αρχή το Top 50 και μετά έχω βάλει έναν άλλον στόχο, θα δούμε πρώτα αν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος στόχος. Και επίσης θέλω να είμαι στους πρώτους 30 στο Race to London. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Θα καθίσουμε ίσως να βάλουμε τους στόχους, θα δούμε τι δουλειά θα γίνει, γιατί συνήθως βάζω τους στόχους πριν ξεκινήσει η προετοιμασία. Ήδη κάναμε τον πρώτο μεγάλο μας σχεδιασμό πριν 5 χρόνια, το 2012 αν δεν κάνω λάθος. Ήσουν 14! Και είχαμε βάλει στόχο την πρώτη χρονιά να πάει Νο. 100 στην ITF. Νομίζω το είχε πετύχει. Τη δεύτερη είχαμε βάλει να πάει στόχο Νο. 10. Νομίζω είχε τελειώσει τη χρονιά στο 13. Την επόμενη είχαμε βάλει στόχο να πάει Νο. 1 και πήγε Νο. 1. Να είναι Νο. 1 και να πάει από 200 μέχρι 150 στο τέλος της χρονιάς στην ΑΤΡ και νομίζω κι αυτό το πέτυχε, ήταν στο Νο. 190 κάποια στιγμή, δεν ξέρω πόσο είχε τερματίσει, αλλά ήταν κάπου κοντά στο 200.
Αυτό είναι αλήθεια, ότι πέτυχε όλους τους στόχους του και τελικά, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δουλεύεις με στόχους. Γιατί έτσι ξέρεις που βαδίζεις. Είναι κάτι μαγικό αυτό το πράγμα, γιατί όταν βάζεις κάτι μες στο μυαλό, το μυαλό κάνει τα πάντα να το πετύχει. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους τους αθλητές που ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Αν δεν βάζουν στόχους, δεν μπορούν να συνεχίσουν στο αγωνιστικό τένις, είναι πολύ δύσκολο. Και στην προπόνηση στόχοι, δηλαδή, θες να βελτιώσεις κάτι; Βάζεις στόχο να βελτιώσεις αυτό το χτύπημα, αυτή την τακτική, βάζεις στόχο να γίνεις πιο δυνατός ψυχολογικά. Αν δεν βάλεις στόχο και δεν δουλέψεις γι' αυτό, είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις.
Την Τετάρτη (20/12/2017) θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, στην οποία ο Στέφανος μιλάει για την καρποφόρα συνεργασία του με την ακαδημία του Patrick Mouratoglou, το κεφάλαιο της εθνικής ομάδας στο Davis Cup, ενώ ο Απόστολος αποκαλύπτει για πρώτη φορά την πολύ όμορφη ιστορία, που τον έκανε να τα παρατήσει όλα και να αφοσιωθεί στον Στέφανο. 
o apostolos tsitsipas gia ton stefano
"Όταν ήταν 9 ετών, μετά από ένα τουρνουά που κέρδισε στη Γαλλία, o Στέφανος με ξύπνησε στις 2-3 τα μεσάνυκτα και μου ζήτησε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, τον στίβο, το κολύμπι και το σχολείο για να παίζει μόνο τένις!"
 - Απόστολος Τσιτσιπάς
Διαβάστε στο Μέρος Β' της συνέντευξής μας στους Στέφανο και Απόστολο Τσιτσιπά, για τη συνεργασία τους με την Patrick Mouratoglou Tennis Academy, για τη μέρα που ο Απόστολος αποφάσισε να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την επιλογή του Στέφανου να παίξει τένις, το κεφάλαιο του Davis Cup και πολλά άλλα!
Στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά στο tennisnews.gr, διαβάσαμε για την ιστορία του "δεύτερου σπιτιού" του Στέφανου, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας, για τις κορυφαίες στιγμές που ξεχώρισαν από την τελευταία σεζόν του Στέφανου, αλλά και για τους στόχους τους για το 2018.
Στο δεύτερο μέρος, οι δυο τους μας μιλάνε για την καρποφόρα συνεργασία τους με την Patrick Mouratoglou Tennis Academy και πως αυτή έχει ωφελήσει σε πολλά επίπεδα τον Στέφανο. Επιπλέον, ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη μέρα που αποφάσισε να αφοσιωθεί στον μεγάλο του γιο, τη μέρα που ο Στέφανος του έδειξε με την αποφασιστικότητά του πως έχει ανάγκη αυτή την στήριξη για να κυνηγήσει ακόμα και τα πιο τρελά του όνειρα.
Τέλος, αναφέρουν το κεφάλαιο εθνική ομάδα και την επιστροφή του Στέφανου σε αυτή, ενώ αναλύουν τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τένις, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται και αρχίζει να αποκτά την κατάλληλη νοοτροπία για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του αγωνιστικού τένις. 
ΤΝ: Να πούμε λίγο για τη Mouratoglou Tennis Academy...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Patrick Mouratoglou Tennis Academy, γιατί έχουμε νομίζω Mouratoglou Tennis Academy και στην Ελλάδα (γέλια). 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μου έχει δώσει πολλές ιδέες σχετικά με το τένις μου. Νιώθω μια άνεση γιατί μπορώ να πάω εκεί όποτε θέλω, όποτε νιώθω ότι θέλω να προπονηθώ ή να γυμναστώ, να κάνω ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθώ. Ξέρω ότι έχω μια βάση εκεί, μπορώ να προπονούμαι με παίκτες μέσα στο Top 100, υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες που προπονούνται εκεί. Έχω προπονητή στην Ακαδημία, ο οποίος ταξίδεψε φέτος μαζί μου και σε μερικά Grand Slam, ήταν μες στην ομάδα μου μαζί με τον πατέρα μου, και φέτος είχα και τον πρώτο μου προσωπικό γυμναστή, τον Frédéric Lefeuvre από τη Γαλλία. Η συνεργασία αυτή πάει πάρα πολύ καλά και όλη αυτή η εγκατάσταση εκεί στην ακαδημία του Mouratoglou είναι κάτι ιδανικό για μένα. 
Το έχω βιώσει και εγώ προσωπικά, που έλεγαν όταν ήμουν μικρός πως είμαι ταλαντούχος. Με βοήθησε πάρα πολύ όταν πήγα στην ακαδημία του Mouratoglou, γιατί μπορεί να είμαι ταλαντούχος, αλλά όταν άρχισα να δουλεύω σκληρά και συστηματικά, κατάλαβα ότι αυτό το ταλέντο, το αντικατέστησε η σκληρή δουλειά που έκανα. Δεν εξαφανίστηκε, αλλά πήρε μπρος η σκληρή δουλειά και κάλυψε το ταλέντο. Το είδα αυτό μέσα στο τένις μου, πλέον είναι πιο πολύ η δουλειά που κάνω και δεν θα αφήσω το ταλέντο μου να με βγάλει μέσα στον αγώνα. Η σκληρή δουλειά που έκανα στην ακαδημία με έχει βοηθήσει να δω το τένις με λίγο διαφορετικό τρόπο, οπότε θα τους έδινα τη συμβουλή ότι η σκληρή δουλειά κερδίζει το ταλέντο.
ΤΝ: Είναι αυτό που λένε "hard work beats talent, when talent doesn't work hard".
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ακριβώς αυτό...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Πολλά ταλέντα. Έχουν περάσει τόσα πολλά ταλέντα απ' την Ελλάδα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κατάλαβα ότι αυτό το ταλέντο δεν αρκούσε. Έπρεπε να προσθέσω κάτι καινούργιο στο τένις μου.
ΤΝ: Φαντάζομαι και εσείς ως πατέρας, έχετε αφιερώσει τεράστιο κομμάτι της ζωής σας τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξετε αυτό το πρότζεκτ, και με τον Στέφανο και με τα άλλα παιδιά σας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μακάρι να πάρουν παράδειγμα τον Στέφανο και να ασχοληθούν με την ίδια θέληση. Γιατί ο Στέφανος πραγματικά, αν θα έλεγα κάτι ταλέντο για τον Στέφανο, θα εννοούσα τη θέληση που είχε. Ένας από τους πιο σπουδαίους συνεργάτες του, ο Κώστας Περγαντής, ο οποίος ήταν και συμφοιτητής μου στο πανεπιστήμιο όταν τελειώσαμε το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έκανε διδακτορικό πάνω στην αθλητική ψυχολογία και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε όταν ο Στέφανος ήταν 13-14;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 12 χρονών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σε αυτό το δωμάτιο, τον ρώτησε "τι θέλεις να κάνεις;" 
Και μάλιστα έχει καταγεγραμμένη αυτή τη συνέντευξη. Ο Στέφανος δήλωσε, "θέλω να γίνω ο καλύτερος όλων των εποχών."
Τη στιγμή εκείνη, ο κ. Περγαντής τον κοίταξε στα μάτια και του είπε "αυτό που λες, ισοδυναμεί με το ότι πρέπει να γίνεις καλύτερος από τον Roger Federer που είναι το ίνδαλμά σου. Είσαι έτοιμος να το πετύχεις αυτό; Ξέρεις τι σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις;"
Και λέει: "Ναι, φυσικά!"
Θέλω να πω ότι η θέλησή του να πετύχει, παρακίνησε και μένα να αφήσω τα πάντα και να ασχοληθώ μαζί του. Γιατί όταν βλέπεις ένα παιδί να έχει αυτή τη θέληση, κάποιοι το λένε όνειρο, κάποιοι το λένε παρόρμηση, δεν μπορεί εμείς οι ενήλικες, εμείς οι δάσκαλοι, να το αμφισβητήσουμε. Πρέπει να τα βοηθήσεις τα παιδιά αυτά.
Τώρα ερχόμαστε στο άλλο κομμάτι, της σκληρής δουλειάς, ή εγώ θα έλεγα της οργανωμένης δουλειάς, της συστηματικής δουλειάς. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Δεν μπορείς να φτάσεις ψηλά αν δεν δουλέψεις. Αυτό δεν ισχύει μόνο στα αθλήματα ή στο τένις, ισχύει στα πάντα σ' αυτή τη ζωή. Δεν μπορεί στο τένις να είσαι τυχερός και να φτάσεις ψηλά. Η τύχη παίζει έναν ρόλο οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι αυτό που είναι το καταλυτικό για να φτάσεις ψηλά. Οπότε ο Στέφανος, κατάλαβε ότι αφού το θέλει τόσο πολύ, πρέπει να δουλέψει σκληρά. Προσπάθησα να οργανώσω τις συνθήκες στην Ελλάδα για να δουλέψει σκληρά, καταφέραμε ένα μεγάλο μέρος στον όμιλό μας εδώ, δημιουργήσαμε κάποιες συνθήκες, έγινε κάποια καλή δουλειά, αλλά μετά κατάλαβα ότι έπρεπε να πάρει πιο πολλά ερεθίσματα, να παίξει με καλύτερους παίκτες...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να έχω ακόμα πιο ιδανικές συνθήκες προπόνησης και σχολείου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εντάξει προσαρμόστηκαμε και μ' αυτό, γιατί αναγκαστικά έπρεπε να κάνει σχολείο online. Το οργανώσαμε και αυτό, θυμάμαι έκανε προπόνηση και ο δάσκαλός του ερχόταν και του 'κανε μαθήματα για να μπορέσει να τελειώσει το λύκειο. Τελικά βρήκαμε αυτή την απίστευτη ακαδημία. Εκεί ήμασταν λίγο τυχεροί γιατί η ακαδημία νομίζω ολοκληρώθηκε πριν 2-3 χρόνια.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Τότε που χρειάστηκα αυτή την άνοδο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ακριβώς. Χρειάστηκε αυτές τις συνθήκες γιατί υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, υπήρξαν και προτάσεις από Αμερική, να πάει στην IMG, αλλά ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και ο Patrick Mouratoglou είναι ένας απίστευτος οικοδεσπότης...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: ...και η νότια Γαλλία γενικά ήταν το ξεκίνημα μου. Εκεί είχα ξεκινήσει να παίζω τουρνουά τένις, από πολύ μικρή ηλικία.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μια σύμπτωση απίστευτη, γιατί από πολύ μικρό παιδί, επειδή τύχαινε η μητέρα του να παίζει επαγγελματικά και έπαιζε στη Γαλλία, τον έπαιρνε μαζί της σε αγώνες στη Γαλλία κι έτσι ξεκίνησε να ανδρώνεται από 9 χρονών, 10 χρονών. Και νομίζω η πρώτη του νίκη σε τουρνουά ήταν στη Γαλλία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ναι!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αλλά όχι στη νότια Γαλλία, ήταν στη Νορμανδία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ο πρώτος μου τίτλος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ήταν 9 χρονών, έτυχε να προκριθεί σε ένα Masters. Μιλάμε για τύχη. Ήταν ο 9ος, κάποιος δεν ήρθε, του λένε: "θες να παίξεις στο Masters;"
Είχε παίξει σε 3-4 τουρνουά, επιλέχθηκε σαν 9ος, τελικά μπήκε στο Masters και είχαμε έτοιμα τα εισιτήρια να φύγουμε, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και οι διοργανωτές του ζήτησαν να παίξει. Του λέω: "θέλεις να παίξεις;", μου λέει "θα δοκιμάσω να παίξω".
Παίρνει το τουρνουά και θυμάμαι το βράδυ, ήταν δυο τα μεσάνυκτα ή τρεις. Ακούω να με καλεί, του λέω: "όλα καλά; γιατί δεν κοιμάσαι; είσαι κουρασμένος, έχεις παίξει τόσους αγώνες..."
Μου λέει: "κοίταξε, θέλω να με ξεδηλώσεις από το ποδόσφαιρο, από το στίβο, από το κολύμπι, από το σχολείο. Θα παίξω τένις, εντάξει το 'χω!" (γέλια)
"Νιώθω ότι όταν παίζω τένις, είναι πραγματικά αυτό που θέλω να κάνω."
Και του λέω, "αγόρι μου, κοιμήσου, εντάξει..."
Ήταν η χαρά της νίκης, ήταν η υπερδιέγερση, αλλά πολλές φορές από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, οπότε το έλαβα και γω σοβαρά υπόψη.
ΤΝ: Σε ελληνικό τουρνουά, στο Futures στην Κρήτη πήρε τον πρώτο πόντο και στην Κρήτη νομίζω έκανες το μεγάλο άλμα... 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Όλα αυτά τα τουρνουά τα έχω περάσει και δεν θυμάμαι όλα τα ματς που είχα κάνει σε εκείνο το επίπεδο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ έχω κάποιες μνήμες. Στην Κρήτη έχει πάει δυο ημιτελικούς αν δεν κάνω λάθος και είχε κάνει ένα άλμα. Αλλά ένα επίσης μεγάλο άλμα έκανε όταν πήγε στην Κύπρο, στην Λευκωσία συγκεκριμένα, στο εθνικό κέντρο των Κυπρίων. Θέλω να σταθώ λίγο σ' αυτό, αγαπάμε ιδιαίτερα την Κύπρο γιατί είναι η πατρίδα μας. Πόσο τον αγκαλιάσανε οι Κύπριοι σε εκείνο το συγκεκριμένο τουρνουά. Ήταν ο πρώτος του τίτλος Futures και αν δεν υπήρχαν οι Κύπριοι από την κερκίδα να φωνάζουν και να τον εμψυχώνουν στον τελικό, με τον (Alexandre) Folie συγκεκριμένα - μάλιστα ένας φώναζε τόσο δυνατά "κάνε break τώρα, break, break" και ήταν εντυπωσιακό, ο αντίπαλος είχε τρομοκρατηθεί και έκανε break (ο Στέφανος). Έχανε με σετ και με 4-3, ο άλλος σέρβιρε για να πάει 5-3, και (ο Στέφανος) έκανε break, κρατάει μετά το σερβίς του, πάει 5-4, παίρνει το σετ και ο αντίπαλος διαλύθηκε. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτοί οι άνθρωποι έμειναν εκεί και τον στηρίζανε και μετά στο τέλος πως τον αγκάλιασαν... μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
ΤΝ: Στέφανε πώς φαντάζεσαι τη συμμετοχή σου σε ένα τουρνουά στην Ελλάδα, σε ένα Challenger ας πούμε, που ελπίζουμε όλοι να γίνει κάποια στιγμή; Τι σκέφτεσαι; Γεμάτες κερκίδες;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το φαντάζομαι κάπως έτσι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ νομίζω το φαντάζεσαι να βλέπεις κάποιες κερκίδες εκεί (στον Ο.Α. Γλυφάδας).
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το φαντάζομαι σ' αυτό το γήπεδο εδώ, με τις κερκίδες από αριστερά και να έχω όλο τον όμιλο να με εμψυχώνει κατά τη διάρκεια του αγώνα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όλη την Ελλάδα ίσως!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να είναι οι κερκίδες γεμάτες και ο κόσμος να ευχαριστιέται ωραίο τένις και έτσι να ανεβαίνει και το άθλημα στην Ελλάδα.
ΤΝ: Μακάρι να γίνει ένα τέτοιο τουρνουά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Άκουσα κάποιες δηλώσεις του προέδρου μας, του κ. Σπύρου Ζαννιά, ότι δρομολογεί κάποια ATP και WTA στην Ελλάδα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει εφικτό, μακάρι να συνδράμουν όλοι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο χώρο του τένις στην Ελλάδα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Νομίζω ότι αν γίνει κάποια έρευνα, είμαι σίγουρος πως ένα στάδιο που έχει 1.000 ή 2.000 θέσεις, θα είναι γεμάτο.
ΤΝ: Στην Ηλιούπολη για παράδειγμα πριν 2-3 χρόνια είχε γίνει το αδιαχώρητο για τον (Grigor) Dimitrov. Η δημοφιλία του τένις πλέον στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, που την έχουμε φανταστεί αυτή τη στιγμή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εσείς έχετε παίξει έναν από τους πρωταρχικούς ρόλους να γίνει δημοφιλές το άθλημα στην Ελλάδα, το tennisnews.gr.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ μπορώ να κάνω μια παρένθεση και να θυμηθώ τη δική μου εποχή, λίγο πιο πίσω, με αθλητές όπως ο Boris Becker, ο Pete Sampras, o Patrick Rafter, o Ivanisevic... Όλη αυτή η γενιά, υπήρχαν 10 αθλητές και λέγανε όλοι ότι δεν θα ξαναβγεί Pete Sampras κι όμως βγήκε.
ΤΝ: Και του χρόνου ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε και κανένα ελληνικό όνομα (γέλια).
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Καλά, τα ελληνικά ονόματα, σαν ακούσματα, σαν ονόματα, υπήρχαν πάρα πολλά. Δε γεννήθηκαν στην Ελλάδα τα παιδιά αυτά, γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά δεν παύουν να είναι Έλληνες, από Έλληνες γονείς, όπως ο Pete Sampras, o Φιλιππούσης, ο Κοκκινάκης. Ο Κοκκινάκης ήρθε και στην Ελλάδα και μιλάει τόσο καλά Ελληνικά!
ΤΝ: Εμείς πήγαμε στη συνέντευξη και του μιλούσαμε στα Αγγλικά, αλλά δεν ξέραμε ότι μιλάει Ελληνικά!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ναι, μιλάει τόσο καλά Ελληνικά... Μου έκανε εντύπωση ο Μαρκ Φιλιππούσης, που πολλές φορές τον συναντάω και μιλάμε, μιλάει τόσο καλά Ελληνικά. Απόρησα και του λέω, "μα καλά, πώς γίνεται να μιλάς τόσο καλά Ελληνικά;"
Και μου λέει: "έλα τώρα, κάνε μου τη χάρη, δεν θα μιλάω εγώ Ελληνικά, αφού είμαι Έλληνας!" (γέλια)
Έχει πάει σε ελληνικό σχολείο στην Αυστραλία, όλος ο περίγυρός του στην Αυστραλία είναι Έλληνες. Τώρα μίλησα για Αυστραλία και σκέφτηκα πόσα μηνύματα έχω ήδη στο τηλέφωνό μου από Έλληνες, για να μας φιλοξενήσουν. Όποτε πας στην Αυστραλία, αν δεν βρεις έναν τρόπο να κρύψεις πότε θα φτάσεις, δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις 2 τα μεσάνυκτα, 3 τα μεσάνυκτα, θα σε περιμένουν στο αεροδρόμιο Έλληνες.
ΤΝ: Και το συνδέω αυτό που είπατε πριν με την υποστήριξη στην Κύπρο, που είχε ο Στέφανος, και φαντάζομαι τι θα γίνεται στην Αυστραλία στον 1ο γύρο...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Με κάποιο μεγάλο όνομα, στο κεντρικό γήπεδο!
ΤΝ: Οπότε Στέφανε έχεις καταλάβει γενικά ότι και οι φίλοι του τένις στην Ελλάδα είναι διψασμένοι, θέλουνε να πάρουν χαρές...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Και εγώ θέλω το ίδιο!
ΤΝ: Κεφάλαιο εθνική ομάδα, υπάρχει στα πλάνα σου να παίξεις με την εθνική στο Davis Cup;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Φυσικά!
ΤΝ: Ποιες θα ήταν οι κατάλληλες συνθήκες για να συμβεί; γιατί πλέον είσαι ένας παίκτης Top 100, έχουμε τις προϋποθέσεις να ανεβούμε κατηγορίες και να διεκδικήσουμε κάτι καλό.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το είχα πάρα πολλές φορές στο μυαλό μου αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω στο Davis Cup, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί. Χρειαζόμαστε στο άθλημα περισσότερους παίκτες και μια καλή ομάδα, διότι χωρίς μια δυνατή καλή ομάδα με στόχους, δε νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο νόημα να γίνει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οι παίκτες υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που ακολουθούν το tour.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Αυτό ακριβώς. Και δεν υπάρχει μια ομάδα που θα έχει την προετοιμασία, που θα υπάρξουν κάποιοι στόχοι συγκεκριμένοι.
ΤΝ: Με λίγα λόγια θα πρέπει εσύ να έρθεις στην Ελλάδα 1-2 εβδομάδες πριν, να κάνεις προετοιμασία και να αφήσεις τη δουλειά στην ουσία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να αφήσω τα τουρνουά μου και να είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτό, στο Davis Cup. Σίγουρα θα γίνει στο μέλλον...
ΤΝ: Στα σχέδιά σου φαντάζομαι θα είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και για κάθε αθλητή.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Φυσικά!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Τις συνθήκες της Ελλάδας, λίγο πολύ τις γνωρίζουμε όλοι. Έχω την εντύπωση ότι οι όμιλοι της Ελλάδας κάνουν μια απίστευτη δουλειά. Οι προπονητές της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου, είναι από τους πιο ικανούς προπονητές παγκοσμίως. Έχω ζήσει το ελληνικό σύστημα, έχω μάθει τένις στην Ελλάδα, έχω υπάρξει προπονητής στην Ελλάδα, έχω διδάξει εδώ. Νομίζω είναι από τους πιο ικανούς προπονητές. Απλά είναι λίγο παρεξηγημένο, επειδή ίσως δεν έχουμε στην κουλτούρα μας το αγωνιστικό τένις. Αλλά σιγά-σιγά το αποκτούμε. Σ' αυτό συμβάλλετε εσείς, σ' αυτό συμβάλλουν και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Το άθλημα γίνεται πιο γνωστό στον κόσμο, πιστεύω ότι κάποιοι παίκτες θα υπάρξουν, όπως είναι η Μαρία Σάκκαρη ή ο Στέφανος, που θα σπρώξουν και αυτοί κάπως.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Η Βαλεντίνη (Γραμματικοπούλου).
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Συγχωρέστε με, δεν θυμάμαι όλα τα ονόματα. Πρωταθλητές στην Ελλάδα υπήρξαν και στο παρελθόν και απίστευτοι πρωταθλητές. Να σταθούμε στον Κωνσταντίνο Οικονομίδη, στον Μαζαράκη, στον Μοσχούτη, στον Πέππα, στον Βλάχο, στον Ροβά, σε τόσα παιδιά. Όλοι ήταν μεγάλοι παίκτες. Υπήρξαν στην Ελλάδα σπουδαίοι παίκτες. Ίσως τώρα οι συνθήκες να έχουν ωριμάσει πιο πολύ, επειδή πια είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στο άθλημα αυτό μέσω των μέσων ενημέρωσης και νομίζω ότι τώρα πια μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Τώρα σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Πρέπει να συμβάλλει η πολιτεία, με τα υπουργεία, με τις ομοσπονδίες, πρέπει οι ιδιώτες, οι χορηγοί να αγκαλιάσουν και το άθλημα του τένις, το ίδιο όπως αγκάλιασαν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και φτάσαμε και κάναμε αυτά τα μεγάλα επιτεύγματα. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και με το τένις και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε και εκεί σπουδαία πράγματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το άθλημα του τένις έχει και μια ιδιομορφία. Ποια είναι αυτή; ο αθλητής του τένις ταξιδεύει κάθε βδομάδα, είναι ο καλύτερος πρέσβης της χώρας του στο εξωτερικό. Κάθε βδομάδα βλέπεις έναν αθλητή με την ελληνική σημαία σε διαφορετική χώρα, σε διαφορετική ήπειρο, τι πιο καλό για την προβολή μιας χώρας; 
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βοηθάμε τους αθλητές του τένις. Νομίζω πως πια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα, δηλαδή οι ενώσεις βοηθάνε, κάνουν προγράμματα για νέους αθλητές να ταξιδεύουν. Πέρα από τα ελληνικά πρωταθλήματα, που τα παιδιά συμμετέχουν και υπάρχει ένα σύστημα, θα μπορούσε αυτό το σύστημα να είναι ακόμη πιο εμπλουτισμένο, να υπάρχουν περισσότεροι αγώνες. Πριν είχα μια συζήτηση με τον φίλο μου τον Πέτρο (Τσαρκνιά) και μου είπε ότι έκανε μια πρόταση, να κάνουν κάποια τουρνουά Όπεν όλες οι ενώσεις. Είναι πάρα πολύ σπουδαία αυτή η πρόταση. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλές κινήσεις ακόμα για να βοηθήσουν το ελληνικό τένις. Αλλά νομίζω ότι έχει ωριμάσει πια. Πιστεύω ότι τώρα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κάνουν χορηγίες προς τους ομίλους οι ιδιώτες. Θα μπορούν οι ιδιώτες να μπαίνουν σε ομίλους και να λένε ότι χορηγούμε τους αθλητές της ομάδας κάποια χρήματα για να μπορούν να ταξιδεύουν και να κάνουν κάποια προγράμματα σε πιο απαιτητικού επιπέδου αγώνες, για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες. Ήδη έχω δει και εσείς το βλέπετε στο δικό σας το site, πως πάρα πολλά παιδιά ταξιδεύουν. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν. Σε μια περίοδο κρίσης με τόσα προβλήματα, μπορούν και ταξιδεύουν. Άρα αυτά τα παιδιά έχουν βρει κάποιους χορηγούς, ή οι γονείς τους το βλέπουν σαν κάτι πιο σοβαρό, κάτι πιο επαγγελματικό, οπότε αλλάζει σιγά-σιγά η νοοτροπία και νομίζω θα βοηθήσει στην εξέλιξη του αθλήματος.
Μείνετε συντονισμένοι στο tennisnews.gr, γιατί την Παρασκευή (22/12) θα δημοσιευτεί και το τρίτο μέρος της συνέντευξης, στο οποίο μεταξύ άλλων ο Στέφανος αποκαλύπτει κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς του μακριά από τα court και μας λέει τη γνώμη του για τους κανονισμούς που είδαμε στο πρώτο Next Gen Finals της ΑΤΡ.

E-mailΕκτύπωση
Στεφανος και Απόστολος Τσιτσιπάς
Δείτε το Γ' Μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του tennisnews.gr στους Στέφανο και Απόστολο Τσιτσιπά, με τον Στέφανο να μιλάει για την πολύ δύσκολη χρονιά που είχε το 2017 και για τον πιο δύσκολο αγώνα που είχε σε αυτή, ο οποίος τον είχε φέρει στα όρια για να εγκαταλείψει.
Στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά στο tennisnews.gr, διαβάσαμε για την ιστορία του "δεύτερου σπιτιού" του Στέφανου, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας, για τις κορυφαίες στιγμές που ξεχώρισαν από την τελευταία σεζόν του Στέφανου, αλλά και για τους στόχους τους για το 2018.
Στο δεύτερο μέρος, οι δυο τους μας μίλησαν για την καρποφόρα συνεργασία τους με την Patrick Mouratoglou Tennis Academy, για τη μέρα που ο Απόστολος αποφάσισε να αφοσιωθεί στον μεγάλο του γιο και για το κεφάλαιο της εθνικής ομάδας.
Στο Γ' Μέρος της συνέντευξης, ο Στέφανος κάνει τη δική του ερώτηση στον εαυτό του και απαντάει σ' αυτήν, ενώ αμφότεροι δίνουν τις ευχαριστίες τους, σε όλους τους ανθρώπους που τους βοήθησαν μέχρι τώρα σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.
TN: Μιας κι ένα απ' τα χόμπι σου είναι η δημοσιογραφία, το είδαμε και στο Μιλάνο, βλέπουμε και με τα site που φτιάχνεις κάθε μήνα και ένα καινούργιο site (γέλια)...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Πόσο χρόνο παίρνει να φτιάξεις ένα site;
ΤΝ: Μας έκανε εντύπωση γιατί το έφτιαξε πολύ γρήγορα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μια φορά πήγα να δοκιμάσω και έσπασα τον υπολογιστή.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Στην αρχή έφτιαξα αυτό που είχα μέχρι πριν 2 μήνες και τώρα αποφάσισα να το αλλάξω γιατί δε μ' άρεσε. Τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη για το design του website μου και αποφάσισα να το βγάλω σε πιο σύγχρονο layout.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Γιατί εγώ είμαι σταθερός σ' αυτό που κάνω πάντα; Η νέα γενιά θέλει να αλλάζει συνέχεια πράγματα...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Γι' αυτό δεν έχει έρθει η αλλαγή μετά από σένα (γέλια)! Γι' αυτό έχουν μείνει όλα ίδια.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Είναι απίστευτο.
ΤΝ: Οπότε, η ερώτηση που έχουμε να κάνουμε σ' αυτό το κομμάτι, είναι ποια ερώτηση θα ήθελες να κάνεις εσύ στον εαυτό σου και την απάντησή της - όντας εσύ ο δημοσιογράφος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σε παγιδέψαν τώρα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ:"Πόσο δύσκολο ήταν αυτό που κατάφερες φέτος;"
ΤΝ: Και η απάντησή της.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ήταν τρομερά δύσκολο, βίωσα πάρα πολύ δύσκολες στιγμές. Υπήρχαν πάρα πολλά πάνω και κάτω κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και ψυχολογικά και νοητικά και σωματικά. Πέρασα έναν έντονο πόνο στις αρχές της χρονιάς, το οποίο δεν ξέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά είχα έναν πάρα πολύ δύσκολο αγώνα με τον Youzhny στη Μασσαλία. Πονούσα πάρα πολύ που ήθελα να εγκαταλείψω, είχα χάσει όλες τις ελπίδες μου σε αυτό τον αγώνα. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Δεν το έκανες όμως.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Δεν το έκανα, ήμουν στο όριο να το κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Κι αν δεν κάνω λάθος δεν έχεις εγκαταλείψει ποτέ στη ζωή σου.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ στη ζωή μου σε αγώνα. Και είπα στον εαυτό μου να μην το κάνω γιατί δεν ήθελα να συμβεί. Κι όντως πόναγα πάρα πολύ σε εκείνον τον αγώνα, δηλαδή ήμουν έτοιμος να κλάψω, δε μου 'χει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Κι επιδείνωσε την κατάσταση. Είχε ένα αιμάτωμα δέκα εκατοστά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ήταν δύσκολη η αρχή της χρονιάς. Μετά ήρθαν οι ωραίες στιγμές και υπήρχε μεγάλη δυσκολία σε όλο αυτό. Οπότε ο βαθμός δυσκολίας θα έλεγα ήταν αρκετά μεγάλος, 9/10, οπότε ναι, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά.
ΤΝ: Πολύ ωραία. Και τέλος, αν θέλετε να ευχαριστήσετε κάποιους ανθρώπους, μιλήσαμε για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ναι, αλλά χρειαζόμαστε μισή ώρα εκπομπή ακόμα (γέλια). Τι να ευχαριστήσουμε... ο Στέφανος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, που ήρθατε σήμερα.
ΤΝ: Άσε εμάς.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μας;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Τον προπονητή μου... (γέλια)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τους στενούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας. Ο Στέφανος έχει άλλα 3 αδέρφια. Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς, γιατί έδειξαν κατανόηση που τόσο καιρό λείπουμε από την οικογένεια.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Δεν είχαν τον πατέρα τους κοντά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οι ευαισθησιές των παιδιών... Αν τα παιδιά δουν αυτή την εκπομπή, θέλω να καταλάβουν ότι τους αγαπάμε πάρα πολύ. Την κατανόηση της συζύγου μου, που είναι πραγματικά απίστευτα. Γιατί είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι μόνη της και να κάνει όλα αυτά τα πράγματα με τα παιδιά και εμείς να προσπαθούμε από απόσταση να βοηθήσουμε. Θέλω να την ευχαριστήσω γι' αυτό. Και κάποιους άλλους ανθρώπους της οικογενείας μας, που μας βοήθησαν οικονομικά, σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω αν θέλουν να αναφέρω τα ονόματά τους, αλλά εντάξει, αυτοί ξέρουν. Τους ανθρώπους του ομίλου, το διοικητικό συμβούλιο, όλοι οι προπονητές, ο Γιώργος ο Φουντούκος, που πραγματικά, νομίζω αν δεν υπήρχε ο Γιώργος ο Φουντούκος, που ήταν ο μεγάλος του δάσκαλος, ο σπουδαίος δάσκαλος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κι ας μην ξεχάσουμε τον πρώτο μου προπονητή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Έχει την ευαισθησία με τον πρώτο προπονητή τον κύριο Σπηλιόπουλο, τον Γιώργο. Τελικά, ο Στέφανος έχει μια ευαισθησία μ' αυτό και πολλές φορές θέλω να πω ότι πόσο σημαντικό πράγμα είναι τα πρώτα βήματα ενός παιδιού. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος που έχει ανάγει το μίνι τένις σε πραγματική επιστήμη - δεν ξέρω αν μπορείς να πεις ότι το μίνι τένις είναι επιστήμη, αλλά μάλλον το έχει κάνει.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είναι μια βάση. Είναι μια αρχή και ανάλογα με τον προπονήτη σου, σε αφήνει με ωραίες στιγμές, ωραίες αναμνήσεις στο ξεκίνημά σου, και ήταν επίσης ο πρώτος προπονητής που με έκανε να αγαπήσω το τένις και ήταν μοναδικός ο τρόπος που δίδασκε το άθλημα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Πολλές φορές ειπώθηκε από ανθρώπους: "νομίζω ότι στον Στέφανο δεν αρέσει το τένις" και ο Γιώργος ο Σπηλιώπουλος πάντα έλεγε "όχι, το αγαπάει".
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ήθελα να πηγαίνω στις προπονήσεις με τον πρώτο μου προπονητή, ανυπομονούσα."
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι προπονητές, δε θυμάμαι τώρα τα ονόματα, αλλά δεν ήθελες τόσο πολύ.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Όχι, αλλά συγκεκριμένα με τον πρώτο μου, και τον δεύτερο βέβαια, ανυπομονούσα κάθε μέρα να πάω στην προπόνηση να πάω τένις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όταν κάνεις μίνι τένις δεν είναι τένις, είναι παιχνίδι. Και πάντα λέμε ότι πρέπει τα παιδιά να βλέπουν το τένις σαν παιχνίδι. Μέχρι κάποια ηλικία, ένα παιδί 10, 11, 12 δεν είναι επαγγελματίας. Είναι παιδί και πρέπει να παίζει το άθλημα και να χαίρεται το άθλημα. Παίρνουν έναν στραβό δρόμο πολλές φορές, παίρνουν και οι όμιλοι και οι γονείς, πιο πολύ οι γονείς, αγχώνονται για τα παιδιά τους. 12 χρονών, 13 χρονών τα παιδιά, 14, είναι πολύ μικρά. Ακόμα και 15, εκεί που κάπου πιο λογικά αρχίζει και σκέφτεται το παιδί, βάζει και τη λογικά πια και λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει και επάγγελμα. Βλέπει τα θετικά, βλέπει τα αρνητικά, βλέπει τα ταξίδια, βλέπει όλες αυτές τις θυσίες που πρέπει να κάνει. 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το συνειδητοποιώ και εγώ τώρα, όταν ήμουν 11, 12, 14-15 χρονών, που είχα τόσο πολύ άγχος. Τώρα το βλέπω όλο αυτό που είναι πίσω μου και γελάω, γιατί δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο πίστευα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σοβαρό είναι, γιατί αν κάνεις την επιλογή...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Οι αγώνες αυτοί που έκανα με βοήθησαν στην ανάπτυξή μου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οπωσδήποτε.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Αλλά δεν ήταν αυτοί που θα άλλαζαν όλο αυτό. Το άγχος του να κερδίσω πόντους σ' αυτά τα τουρνουά, να φτάσω σ' αυτή την κατάταξη του Tennis Europe, ήταν χωρίς λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Τέλος πάντων, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε τον όμιλο κι όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει τόσα χρόνια για να φτάσει ο Στέφανος εκεί που έφτασε. Να ευχαριστήσουμε την ομοσπονδία κι όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, γιατί όλα τα κορίτσια που δουλεύουν εκεί, οι άνθρωποι μες στην ομοσπονδία, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν, για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά που βγήκαν έξω να παίξουν τένις. Να ευχαριστήσουμε όλους τους άλλους ανθρώπους, τα μέσα ενημέρωσης, τις ενώσεις, γιατί κι αυτοί βοήθησαν. Η ένωση εδώ που έχουμε πολλές φορές έχει βραβεύσει τον Στέφανο και τον έχει στηρίξει στην προσπάθειά του. Νομίζω ότι έχω ξεχάσει πάρα πολλούς...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Την ακαδημία.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Και στο τέλος πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Patrick Mouratoglou, που πήρε αυτή την απόφαση να μας κάνει μέρος της ακαδημίας του και νομίζω πια ο Στέφανος νιώθει και εκεί σαν σπίτι του. Όταν πηγαίνει έχει το δικό του χώρο, ξέρει ότι τον περιμένουν εκεί οι άνθρωποι να εργαστούν μαζί του και να βγάλουν τους καινούργιους στόχους. Θέλω να σταθώ σε κάποια λόγια του Patrick, που έδωσε μια συνέντευξη στο BBC τελευταία, και είπε ότι οι μεγάλοι αθλητές πετυχαίνουν κάποια πράγματα. Όλοι οι μεγάλοι αθλητές τα πετυχαίνουν. Αυτοί που είναι πολύ μεγάλοι αθλητές όταν τους πετυχαίνουν, αμέσως βάζουν τους επόμενους στόχους. Αυτό τους διαφοροποιεί. Δηλαδή ξεχνάνε, ίσως δεν έχουν και πάρα πολύ χρόνο να απολαύσουν αυτές τις στιγμές και αμέσως έχουν βάλει τους καινούργιους στόχους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του μεγάλου αθλητή και νομίζω ότι ο Patrick έχει κάνει τις ιδανικές συνθήκες εκεί, για να επιτευχθεί αυτό το πράγμα. Είναι εκεί, σε στηρίζει, έχει την εμπειρία, εγώ νομίζω έχει μια τρομερή διορατικότητα σαν επιχειρηματίας και σαν προπονητής. Είναι πολύ έξυπνος, πολύ ευφυής και φοβερά οργανωτικός. Δηλαδή η λεπτομέρεια που βάζει στην οργάνωση, είναι κάτι απίστευτο. Και χαίρομαι που είναι και Έλληνας, μισός Έλληνας. Τελευταία γνώρισα και τον πατέρα του Patrick Mouratoglou και προσωπικά με εντυπωσίασε σαν χαρακτήρας. Σπουδαίος Έλληνας του εξωτερικού. Ένα σπουδαίο μυαλό και μια σπουδαία προσωπικότητα.
ΤΝ: Και εμείς να σας ευχηθούμε, να βάζετε τους στόχους σας, να τους πραγματοποιείτε, να είστε υγιείς πάνω απ' όλα, Στέφανε να είσαι υγιής, να πετύχεις τους στόχους σου και να 'μαστε πάλι εδώ, να ξαναλέμε τα ευχαριστώ μας και τους καινούργιους στόχους από ψηλότερη θέση. 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, το χρειαζόμαστε.
ΤΝ: Και για το χρόνο σας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Χρειαζόμαστε την καλή τύχη, χρειαζόμαστε τη θετική ενέργεια και νομίζω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο τένις του χρόνου και όμορφες στιγμές. Οπότε την Κυριακή φεύγουμε, πηγαίνουμε στη νότια Γαλλία ξεκινάμε την προετοιμασία μας, ήδη έχουν όλα οργανωθεί, χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτή την οργανωμένη προετοιμασία. Είναι όλα πια προγραμματισμένα, ο προπονητής του τον περιμένει εκεί, και μάλιστα πριν δυο εβδομάδες που ήμασταν εκεί η Μαρία (Σάκκαρη) είχε ξεκινήσει ήδη πυρετωδώς την προετοιμασία της. Οπότε και μεις τώρα θα την πλαισιώσουμε και θα ξεκινήσουμε και θα πάνε όλα καλά.
ΤΝ: Είναι λίγο μεγαλύτερο το tour της ΑΤΡ, ένα μήνα μεγαλύτερο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια, είναι ένα μήνα μεγαλύτερο. Και πιο απαιτητικό φαντάζομαι.
ΤΝ: Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε και από κοντά!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ευχαριστούμε παιδιά, σας ευχαριστούμε για όλα!
Πηγή: http://www.tennisnews.gr/

*Βιογραφία: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι επαγγελματίας παίκτης του τένις που γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας είναι από την Καρδίτσα(Προάστιο) και η μητέρα είναι από τη Μόσχα, τη Ρωσίας. Και οι δύο γονείς έχουν ειδικότητα και εργάζονται στον τομέα του τένις.Ο Πατέρας  του σπούδασε τένις στο Πανεπιστήμιο. Η μητέρα του ήταν πρωταθλητής τένις της Σοβιετικής Ένωσης και μέλος της ομάδας του Fed Cup της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Στέφανος με τον πατέρα του,Απόστολο Τσιτσιπά

*Biography:Stefanos Tsitsipas is a professional Tennis player born in Athens, Greece. Father is from Karditsa(Proastio), Greece and mother is from Moscow, Russia. Both parents are specified in the field of Tennis. Father studied Tennis at the University. Mother was a Soviet Union Tennis champion and member of the Soviet Union Fed Cup team.


https://www.facebook.com/StefTsitsipas/