Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ή ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ - ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ♥

  Η πιο γευστική χορτόπιτα των χωριών της Καρδίτσας, με διάφορα χόρτα απ'τον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο...

<ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη των φύλλων: 
800 γρ. αλεύρι, 1/2 κ.γ αλάτι, 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι, νερό όσο χρειαστεί για να γίνει  η ζύμη μας μέτρια, λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κιλό χόρτα διάφορα (Λάπατα, μπαζιά ή σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδες, παπαρούνες και ότι άλλα χόρτα και μυρωδικά θέλουμε), 1-2 πράσα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 500 -600 γρ. τυρί (φέτα), 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο για τα χόρτα, 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων, 1/2 φλιτζ. γάλα.
(Αν δεν έχουμε τα διάφορα χόρτα, φτιάχνουμε την πίτα μας με σπανάκι και κρεμμύδια φρέσκα ή πράσα. Κατά τα άλλα θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Και αν δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε δικά μας φύλλα, αγοράζουμε έτοιμα. Σε αυτή την περίπτωση ξεφεύγουμε από την παραδοσιακή πίτα...και πάλι όμως την απολαμβάνουμε το ίδιο νόστιμη και ιδιαίτερα ξεχωριστή...  και αν τη θέλουμε πιο απλή και νηστίσιμη παραλείπουμε το τυρί).


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, ρίχνουμε το αλάτι και τα τρίβουμε να μαραθούν. Τα στύβουμε καλά να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσο, τα κρεμμύδια, το λάδι και τα ανακατεύουμε.









Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι (κρατάμε λίγο για το άνοιγμα των φύλλων), ανοίγουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε λίγο νερό, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε ρίχνοντας  και άλλο νερό αν χρειαστεί, μέχρι που η ζύμη  δεν θα κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 7 μικρές μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά σκεπασμένες με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. 
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, και αρχίζουμε να ανοίγουμε μία - μία τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας (όπου μας διευκολύνει), αφού πρώτα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι και νισεστέ, το τραπέζι ή τον πάγκο και τις μπάλες συνέχεια όπως τις απλώνουμε με τον πλάστη, για να  ανοίγουν τα φύλλα πιο εύκολα.
Στρώνουμε πρώτα  4 φύλλα στο ταψί το κάθε ένα αλειμμένο με λάδι. Ρίχνουμε τα μισά χόρτα  τα απλώνουμε ομοιόμορφα και  από πάνω το μισό τυρί τριμμένο με το χέρι. Στη συνέχεια στρώνουμε κι΄άλλο ένα φύλλο, το λαδώνουμε και ρίχνουμε τα υπόλοιπα χόρτα και το υπόλοιπο τυρί τριμμένο.





Απλώνουμε από πάνω τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Μαζεύουμε  τα φύλλα που προεξέχουν από το  ταψί, απ΄ έξω προς τα μέσα  σχηματίζοντας ένα γύρο (κόθρο) και ραντίζουμε από πάνω το λάδι και το γάλα. Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για μία ώρα  περίπου ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει. br />