Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Η γη σαν ζωγραφιά | ΝΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΤΕΑΣ(Drone video)


Βίντεο: Κωστούλας Βασίλης
Επιμέλεια Φωτογραφίας: Μάριος Αρβανίτης | 2manstyles.pro
Copyright Ελαία 2016

Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου. Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες είναι δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες.
Δίπλα από το καμπαναριό, σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”, υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό νοσοκομείο κατά την περίοδο τηςτουρκοκρατίας.
Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία” αλλά και άλλων πλοίων ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, λειτουργούσε εκεί και κρυφή εκκλησιαστική σχολή. Άλλωστε οι βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα, η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό
Ο εορτασμός των θαυματουργών Αγίων στο νησί αποτελεί αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.
Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.
Οι καμπανοκρουσίες ακούγονται σε όλο τον όρμο της Ιτέας. Tην παραμονή της εορτής των Αγίων τελείται πανηγυρικός εσπερινός και εκατοντάδες προσκυνητές κατακλύζουν το νησί υπό την επίβλεψη του Λιμεναρχείου Ιτέας και ανήμερα της μνήμης των Αγίων τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας.

Το τραγούδι Journey in the New World του καλλιτέχνη Twin Musicom έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/...)
Πηγή: http://www.twinmusicom.org/song/258/j...
Καλλιτέχνης: http://www.twinmusicom.org