Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

«Αλήθειες» : Δημοσιογραφικοί τίτλοι παραπλάνησης των καταναλωτών

Διαβάζοντας κανείς τους χθεσινούς τίτλους δημοσιευμάτων από το σύνολο των ΜΜΕ, σχετικών με τα πρατήρια καυσίμων, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το σύνολο των 5.500 πρατηρίων τα 1.800 περίπου κλέβουν τον καταναλωτή.
Ένα στα τρία βενζινάδικα έχει «πειραγμένες» αντλίες -Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν
Ένα στα τρία βενζινάδικα με πειραγμένες αντλίες
Ένα στα τρία βενζινάδικα έχει «πειραγμένες» αντλίες – Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν
Πάρτι βενζινάδων με πειραγμένες αντλίες – Ένας στους τρεις κλέβει
Με «πειραγμένες» αντλίες ένα στα τρία βενζινάδικα
Με «πειραγμένες» αντλίες ένα στα τρία πρατήρια καυσίμων
Δυστυχώς όμως η σχετική έρευνα και οι διαπιστώσεις που επικαλούνται τα δημοσιεύματα πώς διενήργησε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, δεν υπάρχει.
Υπάρχει όμως ένα δελτίο από την Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που αναφέρει ότι, «Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων (μετά από καταγγελίες σε συγκεκριμένη περιοχή) διενεργήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Αττικής (10 ή 12) όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις των αγορανομικών διατάξεων.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι πέντε (5) πρατήρια υγρών καυσίμων, εξαπατούσαν τους καταναλωτές, παραδίδοντας λιγότερο καύσιμο από αυτό που έδειχνε η οθόνη της αντλίας, σε ποσοστό από -5% έως και -11%. Όλες οι ως άνω περιπτώσεις διαβιβάστηκαν αρμοδίως για οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, ενώ επεβλήθησαν και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα».
Από πουθενά δεν προκύπτει στο συγκεκριμένο δελτίο η διεξαγωγή σχετικής έρευνας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, την οποία όφειλε να δώσει στην δημοσιότητα αν υπήρχε, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ούτε και το πλήθος των ελεγχθέντων πρατηρίων υγρών καυσίμων, που να δικαιολογούν τους παραπλανητικούς τίτλους και τα κακόβουλα δημοσιεύματα για το εύρος των παραβατικών πρατηρίων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ), δηλώνει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων, που αποδεδειγμένα διαπιστώνεται καταδολίευση του συστήματος εισροών-εκροών και του λογισμικού των αντλιών.
Δυστυχώς όμως κάποια από τα ΜΜΕ δεν ασκούν τον επιβαλλόμενο έλεγχο της εξουσίας και της Διοίκησης για την εφαρμογή Νομοθετικών Διατάξεων που εκκρεμούν και αφορούν την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων, την ιχνηθέτηση των καυσίμων, κ.λπ., ούτε σχολιάζουν το μηδενικό έργο της Διυπουργικής Επιτροπής που συστήθηκε πριν από δύο χρόνια, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.
Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι καθοδηγούμενοι «δημοσιογράφοι» να φορτώνουν όλα τα κακά της Αγοράς Πετρελαιοειδών στους Πρατηριούχους.
Ο έλεγχος της Αγοράς Πετρελαιοειδών προς κάθε κατεύθυνση και σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, απαιτεί υπεύθυνη Πολιτική Ηγεσία, υπεύθυνη Δημόσια Διοίκηση, καθώς υπεύθυνη, σωστή και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
popek.gr