Σελίδες

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πασχαλινά έθιμα στην ορεινή Καρδίτσα - Λίμνη Πλαστήρα ♥

Φωτογραφία:http://petrilia.blogspot.gr/
Το Κάψιμο του Αφανού, ο Διπλός Χορός και τα Σίγνα

Συνδυάζοντας τις ομορφιές της Λίμνης Πλαστήρα με τα χρώματα της Άνοιξης, μια εκδρομή ως τα χωριά της περιοχής, την περίοδο του Πάσχα αποτελεί μοναδική εμπειρία, τόσο για τους λάτρεις της ελληνικής φύσης όσο και για τους φίλους της λαϊκής παράδοσης. Στο Μορφοβούνι, το Μεσενικόλα, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα που είναι κτισμένα γύρω από τη τεχνητή λίμνη, αναβιώνουν, τα τελευταία χρόνια, το κάψιμο του αφανού, ο Διπλός Χορός και τα Σίγνα.
Φωτογραφία:http://petrilia.blogspot.gr/
Το κάψιμο του αφανού
Αν βρεθείτε το βράδυ της Ανάστασης σε κάποιο από τα χωριά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μεγάλη φωτιά που ανάβουν οι νεότεροι, με ξερά κλαδιά, την ώρα ακριβώς που ο παπάς ψάλλει το “Χριστός Ανέστη”. Η μεγάλη θημωνιά που συμβολίζει τον Ιούδα, πραγματικά λαμπαδιάζει και φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Με τον τρόπο αυτό οι ντόπιοι υμνούν την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην αναστάσιμη νύχτα.


Φωτογραφία:http://www.plastiras-ota.gr/
Ο Διπλός Χορός
Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της Λαμπρής το απόγευμα, οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν να τελειώσει ο εσπερινός της αγάπης και ετοιμάζονται για το μεγάλο χορό, στην κεντρική πλατεία. Τότε, ο ίδιος ο ιερέας της εκκλησίας ανοίγει τον περίφημο Διπλό Χορό, που χορεύεται από τέσσερις σειρές χορευτών, δύο από γυναίκες και δύο από άνδρες. Ο βηματισμός ξεκινά στο ρυθμό ενός ειδικού αναστάσιμου τραγουδιού, του “Σήμερα Χριστός Ανέστη”. Οι κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας μεγάλος κύκλος, όσο προχωρά η μουσική, που εμπλουτίζεται, συχνά, από τοπικά συγκροτήματα με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, που τραγουδούν οι ίδιοι οι χορευτές.


Τα Σίγνα
Τόσο στη Λίμνη Πλαστήρα όσο και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας, η Δευτέρα του Πάσχα είναι η μέρα που γιορτάζεται με ένα καθαρά θρησκευτικό έθιμο. Τα “Σίγνα” ξεκινούν μετά τη λειτουργία, με το σχηματισμό μιας πομπής με λάβαρα, εξαπτέρυγα και εικόνες της εκκλησίας. Μπροστά πηγαίνουν ο παπάς και οι ψαλτάδες και ακολουθούν οι πιστοί με τις αναστάσιμες λαμπάδες. Όλοι μαζί κάνουν τον κύκλο του χωριού ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, με σκοπό να ξορκίσουν το κακό.


περιήγηση στη γύρω περιοχή
Για όποιον βρεθεί στη Λίμνη Πλαστήρα, ειδικά την Άνοιξη, όταν η φύση αναγεννιέται, βασικός του στόχος είναι η γνωριμία με το απερίγραπτο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για να γνωρίσετε τις ομορφιές της δεν έχετε παρά να κάνετε το γύρο της λίμνης μέσω του περιφερειακού δρόμου, που έχει μήκος περίπου 65 χιλιόμετρα και προσφέρει εικόνες με εκπληκτικές εναλλαγές. Κάποιες φορές θα ξεχαστείτε και θα νομίζετε ότι βρίσκεστε κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Στη νότια πλευρά της, αξίζει να βρεθείτε στο μεγάλο φράγμα που κατασκευάστηκε το 1958 και πήρε το όνομα του εμπνευστή του, Νικολάου Πλαστήρα, μεταμορφώνοντας το οροπέδιο της Νεβρόπολης σε έναν επίγειο παράδεισο, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πουλιά και τα υπόλοιπα έμβια όντα. Πριν πλημμυρίσει το οροπέδιο απ' τα νερά του Μέγδοβα και των άλλων ποταμών που κατέβαιναν από τα Άγραφα, η Νεβρόπολη φιλοξένησε στα χρόνια το Αντιστασιακού Αγώνα, το αντάρτικο αεροδρόμιο. Σε εκείνη την πλευρά, θα ανακαλύψετε και τα υπέροχα φιορδ της λίμνης, που αλλάζουν μορφή από εποχή σε εποχή, ανάλογα με τη στάθμη των νερών. Οι πιστοί ανεβαίνουν στην Ιερά Μονή Πελεκητής, με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα αξιομνημόνευτα κειμήλια. Είναι χτισμένη κοντά στο χωριό Καρίτσα και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη λίμνη. Εδώ κοντά βρίσκεται και το Σπήλαιο Γάκη, με ενδιαφέροντα διάκοσμο και αρκετές διακλαδώσεις.
Κοντά στο φράγμα, και συνεχίζοντας ανατολικά, φτάνετε στο χωριό Καστανιά. Αναζητήστε στην έξοδό του ένα χωματόδρομο που σας κατεβάζει πολύ κοντά στα νερά της λίμνης, στην πιο ειδυλλιακή τοποθεσία της περιοχής, όπου θα απολαύσετε το πικνίκ σας, μέσα στην απόλυτη γαλήνη και την ηρεμία της φύσης, με το πράσινο του τοπίου να καθρεφτίζεται απόλυτα στα ήσυχα νερά.
Η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι τα Καλύβια Πεζούλας. Ο οικισμός έχει εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο, με πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, εστιατόρια και ευκαιρίες για αθλητικές δραστηριότητες βουνού.

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης, κοντά στο Μορφοβούνι, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, με την αξιόλογη αρχιτεκτονική και τα ενδιαφέροντα λιθανάγλυφα. Κάθε χρόνο, στη γιορτή του Αγ. Πνεύματος στο μοναστήρι ανταμώνουν οι απανταχού Μορφοβουνιώτες για να γιορτάσουν με μεζέδες, κρασί και χορό, σε ένα πανηγύρι που δεν εξαιρεί τους ξένους επισκέπτες.
Δείτε, επίσης, το Μουσείο Πλαστήρα, που αποτελεί τμήμα του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Ν.Πλαστήρας» και δημιουργήθηκε το 1994. Εδώ, θα δείτε σπάνιο αρχειακό υλικό από τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, καθώς και μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.
Τέλος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη του μεγάλου μας συγγραφέα και λογοτέχνη.


Αθλήματα βουνού
Ένας λόγος για τον οποίο η Λίμνη του Πλαστήρα αναπτύχθηκε τουριστικά την τελευταία δεκαετία είναι και το γεγονός ότι η περιοχή είναι ιδανική για extreme sports. Την ανακάλυψαν πρώτοι οι λάτρεις της ορειβασίας που ανεβαίνουν από τη Λίμνη ψηλότερα για τις χιονισμένες πλαγιές των Αγράφων μέσα από ορειβατικά μονοπάτια. Στη συνέχεια τη λάτρεψαν αυτοί που ασχολούνται με το ποδήλατο βουνού και γι αυτό στα Καλύβια, ένας Θεσσαλονικιός έστησε το Mountain Sports Center. Έτσι φτιάχτηκαν στην περιοχή κέντρα δραστηριοτήτων όπως ποδήλατο βουνού, ποδήλατο λίμνης, καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία κ.α.
Χρήσιμα τηλέφωνα για δράση: «Ταυρωπός» Ποδήλατο, ποδήλατο λίμνης, κανό, τοξοβολία 24410 92552, 6977 740066 www.tavropos.com, «Ζαμπέτας» Ιππικός Όμιλος 24410 92855, 6945 593807

Πληροφορίες για την ορεινή Καρδίτσα

Τι θα φάτε

Με την τουριστική ανάπτυξη γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, έγιναν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποια από αυτά. Σε γενικές γραμμές καλό φαγητό θα βρείτε στο Νεοχώρι, στα Καλύβια Πεζούλας, στο Λαμπερό, στην Καστανιά και σε άλλα χωριά περιμετρικά της λίμνης. Ντόπιοι μεζέδες υπάρχουν πολλοί και καλοί. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πέστροφες, τις περίφημες πίτες της περιοχής, όπως την πρασόπιτα, τον πλαστό, την μπατζίνα,αλλά και το χωριάτικο λουκάνικο με πράσο. Απαραίτητο συμπλήρωμα το τοπικό τσίπουρο και τα γλυκά του κουταλιού.

Τι θα αγοράσετε

Το ντόπιο λουκάνικο με το πράσο και τα γλυκά του κουταλιού κλέβουν την παράσταση και σας προκαλούν. Ψάξτε για καλό τσίπουρο, χωρίς να βιάζεστε. Ονομαστά είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, ενώ στα Καλύβια Πεζούλας θα βρείτε αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Στο σημείο που βρίσκεται το φράγμα, στήνουν τα σαββατοκύριακα την πραμάτεια τους πολλοί μικροπωλητές, με είδη λαϊκής τέχνης, γλυκά του κουταλιού, διάφορα αναμνηστικά και τον περίφημο χαλβά φαρσάλων.

Διαμονή
Αναπτυγμένη, κυρίως την τελευταία δεκαετία, η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής θεωρείται ικανοποιητική, ωστόσο, αν θέλετε να βρείτε καλό κατάλυμα, σε ανταγωνιστικές τιμές, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση. Οι επιλογές της τελευταίας στιγμής θα μπορούσαν να επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πληροφορίες
Διεύθυνση Τουρισμού: 2441350143, 2441077203
Δήμος Πλαστήρα: 2441352200
Δημαρχείο Καρδίτσας: 24413 50700
Δ.Ε.Τ.Α. Καρδίτσας: 24410 27824, 42429
Νοσοκομείο Καρδίτσας: 24413 51555
Αστυνομία: 24410 80218
ΚΤΕΛ: 24410 21411