Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

♥ Τρυποφράχτης: ένα πουλάκι μια σταλιά!

 Τρυποφράχτης ή  τρωγλοδύτης
Αν καταφέρουμε να τον δούμε, δεν πρόκειται να τον μπερδέψουμε με κανένα άλλο είδος στην περιοχή μας. Είναι το μικρότερο καστανωπό πουλί της Ευρώπης, μεγέθους μόλις 12 εκατοστών. Η ουρά του είναι τόσο κοντή που μοιάζει...κολοβός! Κινείται γρήγορα, σαν ποντικάκι, μέσα στις πυκνές φυλλωσιές των θάμνων. Όσο μικρός όμως είναι, τόσο μεγάλα φαίνονται τα κατορθώματά του! 
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκπλαγούμε όταν ανακαλύψουμε ότι ένα από τα πιο δυνατά και πιο μελωδικά κελαηδήματα της άνοιξης προέρχεται από το μικροσκοπικό αυτό πουλί. Θα κοιτάξουμε αρκετές φορές προς τον... κορδωμένο αρσενικό Τρυποφράχτη μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτελεστής του φοβερού αυτού ρεπερτορίου είναι ένα πουλάκι μια σταλιά! 
Ακούραστος και αεικίνητος, ο αρσενικός δεν περιορίζεται μόνο στο τραγούδι αλλά, στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου, ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια για να σαγηνεύσει την εκλεκτή της καρδιάς του. Θα φτιάξει, τότε, όχι μία αλλά πολλές φωλιές, θολωτές και, μάλιστα, με στέγη. Σκοπός του είναι να επιδείξει στο υποψήφιο ταίρι του όχι μόνο την εργατικότητά του αλλά ότι διαθέτει και...προίκα, ολόκληρα ακίνητα! 
Όταν το θηλυκό επιλέξει τη φωλιά που του αρέσει, θα αναλάβει να κάνει την εσωτερική διακόσμηση του σπιτικού της, στρώνοντας με απαλό υλικό το σημείο όπου θα αποθέσει τα 5-6 αβγά της. Σε ορισμένα μέρη οι Τρυποφράχτες είναι...μονογαμικοί ενώ σε άλλα οι αρσενικοί μπορούν να ζευγαρώσουν και με 4 θηλυκές! 
Στην Ελλάδα ο Τρυποφράχτης μένει όλο το χρόνο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι προτιμά τα δροσερά δάση, τους θάμνους και τις περιοχές με πυκνή βλάστηση ενώ το χειμώνα κατεβαίνει χαμηλά, χώνεται ακόμα και στα πάρκα των μεγάλων πόλεων, οπότε η τριζάτη φωνή του γίνεται ένας γνώριμος χειμωνιάτικος ήχος. Παρ’ όλο που αποφασίζει να περάσει το χειμώνα του εδώ, είναι αρκετά ευάλωτος στο κρύο. Γι’ αυτό τη νύχτα μπαίνει συχνά σε τρύπες ενώ δεν αποκλείεται να στριμωχθούν και πολλοί Τρυποφράχτες μαζί για να ζεσταίνονται!

[ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ / ΑΘΗΝΑ / 1996]