Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Λίμνη Στεφανιάδος - Καρδίτσα ♥

Λίμνη Στεφανιάδος - Καρδίτσα

Antoniou 3Γράφει ο Αχιλλέας Αντωνίου
 Η νεότερη, μικρότερη και ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας. Άγνωστη στους πολλούς, αναξιοποίητη τουριστικά και ανεκμετάλλευτη. Βρίσκεται στο Κοινοτικό Διαμέρισμα Στεφανιάδας του Δήμου Αργιθέας του νομού Καρδίτσας.
 Δημιουργήθηκε το 1963 έπειτα από κατολίσθηση του βουνού Στοιχιό (Σ'τχιό στην τοπική διάλεκτο), με αποτέλεσμα να ερημώσει το χωριό της Στεφανιάδας, αφού οι κάτοικοί της αναζήτησαν και βρήκαν καινούργια διαβίωση στην Ελάτεια της Φθιώτιδας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων της Στεφανιάδας, παραμένει μέχρι σήμερα.
01 Οι Στεφανιώτες, ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους και σε πρώτη ευκαιρία επισκέπτονται τη Στεφανιάδα. Συντήρησαν και επισκεύασαν τα σπίτια τους και απολαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και κάθε εποχή, τις ομορφιές του τόπου τους που είναι πραγματικά πάρα πολλές. Μαζί τους κουβαλούν και φιλοξενούν γνωστούς και φίλους από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, που μένουν εκστατικοί από την ομορφιά του τοπίου και τη Στεφανιώτικη φιλοξενία.
 Παλιότερα η Πολιτεία με τη Νομαρχία Καρδίτσας και σήμερα η Πολιτεία με την Περιφέρεια, την αντιπεριφέρεια και το Δήμο Αργιθέας έχουν εγκαταλείψει μια περιοχή της οποίας οι ομορφιές ξεπερνούν κατά πολύ και αυτές ακόμα της Ελβετίας με το αλπικό τοπίο. Υποδομές δεν υπάρχουν, αφού 16 χιλιόμετρα χωματόδρομου κρατούν μακριά τους επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής, μιας περιοχής που βρίσκεται στο κέντρο τουριστικών προορισμών, όπως είναι η λίμνη Πλαστήρα, η Ευρυτανία, τα Μετέωρα, τα Τζουμέρκα κ. λπ.
 Η περιοχή της Στεφανιάδας και της Αργιθέας γενικότερα, είναι μια περιοχή με πλούσια Ιστορία και γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και προσκυνήματα στα οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή, συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητών.02
 Την προσπάθεια για την προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης Στεφανιάδας, έχει αναλάβει εδώ και λίγα χρόνια, ο Σύλλογος Στεφανιωτών "Η ΙΤΙΑ" με το δραστήριο πρόεδρό του, κ. Βασίλη Στεργίου, που μοχθεί νυχθημερόν για το χωριό του και τον τόπο του, κατορθώνοντας να συνενώσει την πλειονότητα των Στεφανιωτών στον ίδιο σκοπό.
 Η νεολαία του παραπάνω συλλόγου πραγματοποιεί κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου εκδηλώσεις στο χώρο της λίμνης. Για φέτος και παρά την κρίση, ετοιμάζει διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις 11-12 Αυγούστου 2013 με πολλές εκπλήξεις που θα γίνουν γνωστές με τη δημοσιοποίηση του οριστικού προγράμματος των εκδηλώσεων.
 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 

  
Φωτογραφίες από: stefaniada.gr
Δείτε και άλλες φωτογραφίες στο χάρτη της google εδώ