ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ... ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ...
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. Απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 250χλμ. από τη  Θεσσαλονίκη  χαρακτηρίζοντας τη έναν απο τους πλέον εύκολα προσβάσιμους προορισμούς στην Ελλάδα. Το τοπίο είναι συναρπαστικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά, ενώ η περιοχή θεωρείται "παράδεισος" για κάθε φυσιολάτρη καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, για εξάσκηση σε όλων των ειδών τα αθλήματα βουνού και περιπάτους στο δάσος. Το κύριο κίνητρο να ταξιδέψει κανείς είναι να βρεθεί σε άλλο μέρος και να ξεφύγει, έστω και προσωρινά, απο τη ρουτίνα, τους περιορισμούς και το άγχος της καθημερινής ζωής.

Η λίμνη Πλαστήρα δημιουργήθηκε εκεί όπου υπήρχε παλιότερα ο ποταμός «Ταυρωπός», που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νευρόπολη», πιθανός από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εκεί κάποτε (νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά.

Η ιδέα ωρίμασε τη δεκαετία του ΄50 οπότε και άρχισε η υλοποίηση του οράματός του. Η αρχική πρόταση προέβλεπε την κατασκευή χωμάτινου φράγματος σε άλλη θέση (περίπου στο ύψος του Νεοχωρίου), όμως τελικά επιλέχθηκε η θέση «Κακαβάκια» και η κατασκευή τσιμεντένιου φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1960, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού από εποχικά ρέματα.

Έτσι προέκυψε η λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 800μ. καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 12χλμ., πλάτος 4χλμ. και βάθος περίπου 60μ. Το φράγμα έχει μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Η λίμνη για να δημιουργηθεί πήρε από τους κατοίκους των γύρω χωριών αρκετά περιουσιακά στοιχεία (χωράφια, αγροικίες κλπ). Φρόντισε όμως μακροπρόθεσμα, σαν ένας αξιόπιστος επενδυτικός οργανισμός, να τους τα επιστρέψει διπλά και τριπλά.
Έτσι, με τη βοήθεια της μητέρας Φύσης, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο σκηνικό που άρχισε σιγά σιγά να το ανακαλύπτει ο κόσμος και πλέον από τη λίμνη να ευεργετείται όχι μόνον ο κάμπος, αλλά και ολόκληρη η ορεινή περιοχή.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητα της. Οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών, την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους. Οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέχουν υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προσφέρουν σε χιλιάδες επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία απόδρασης από την καθημερινότητα. ΠΗΓΗ

Ο γύρος της Λίμνης Πλαστήρα

ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
Τα Άγραφα καθρεφτίζονται στη λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Βρίσκεται στο Ν.Καρδίτσας, στα λεγόμενα Θεσσαλικά Άγραφα, είναι τεχνητή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από ολόκληρη την πατρίδα μας. Σ' αυτό φυσικά συντελεί και η ευνοϊκότατη θέση της, περίπου στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εδώ υπήρχε παλαιότερα (πριν να γίνει η λίμνη) το μακρόστενο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στη μέση του οποίου κυλούσε ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ένας από τους κυριότερους παραπόταμους του Αχελώου. Στο οροπέδιο αυτό μάλιστα γίνονταν συχνά (φυσικά κρυφά και πάντα νύχτα) προσγειώσεις και απογειώσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής στο Β΄ Παγκ. Πόλεμο. Αμέσως μετά βέβαια οι ντόπιοι καμουφλάριζαν το χωμάτινο αεροδιάδρομο τοποθετώντας διάφορα πουρνάρια, κλαδιά, δέντρα κλπ.

Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1955 και αποπερατώθηκε μόλις το 1959, δηλαδή 6 χρόνια μετά το θάνατό του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Έχει έκταση 25 km², υψόμετρο στην επιφάνεια του νερού που κυμαίνεται από 770 μ. το Σεπτέμβριο έως 780 μ. το Μάρτιο, μέγιστο βάθος περίπου 63 μ. και συνολικό όγκο νερού περίπου 400.000.000 m³. Στο νοτιότερο σημείο της λίμνης χτίστηκε υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 80 μ., μήκους 220 μ. και πλάτους στην κορυφή 4,50 μ. με σκοπό αφ' ενός την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφ' ετέρου την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Ετησίως για λογαριασμό της ΔΕΗ παράγονται 300.000.000 KWH ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα

Μετά την ολοκλήρωση του έργου άρχισαν δειλά δειλά να συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες υποδομές. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης, ο οποίος τότε ήταν σε πολλά σημεία του χωμάτινος. Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε πλήρως όλος ο δρόμος και τελικά στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισαν δειλά δειλά να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οπότε άνοιξαν και ταβερνάκια, στήθηκαν και μπαράκια κλπ. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του '80 χτίζονται και τα πρώτα ξενοδοχεία. Έπειτα δημιουργήθηκαν και δύο πλαζ (μία δυτικά στην Πεζούλα και μία ανατολικά στο Λαμπερό) όπου το καλοκαίρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του, καθώς διαθέτουν τα πάντα: αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, ταβέρνες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατα κλπ. Να σημειώσουμε εδώ, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι οι βάρκες με κινητήρα απαγορεύονται αυστηρά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη συνέχεια ήρθαν από την Ευρώπη και τα σχετικά χρήματα του προγράμματος LEADER και τελικά σήμερα φτάσαμε στο σημείο γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα να λειτουργούν περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια! Από κοντά και τα ταβερνάκια, οι ψησταριές, τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ και τα μπαράκια. Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν ένας ωραιότατος βοτανικός κήπος, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα ορειβατικό καταφύγιο και ένα μίνι χιονοδρομικό κέντρο. Ευπρεπίστηκαν όλα τα γνωστά μοναστήρια της περιοχής, στήθηκε ένα ιχθυοτροφείο στον ποταμό Καριτσιώτη, άνοιξαν και καναδυό γραφεία που δραστηριοποιούνται γύρω από τα extreme sports, τον "εναλλακτικό τουρισμό" και τις δραστηριότητες στη φύση, άρχισαν να λειτουργούν βενζινάδικα, διαπλατύνθηκε και ο δρόμος, ε τι άλλο θέλουμε, λίγα είναι αυτά;

Η λίμνη Πλαστήρα σχηματίζει γραφικότατα φιορδ

Η πόλη της Καρδίτσας απέχει 305 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Πλησιάζοντας στην Καρδίτσα θα εντοπίσουμε αρκετές ενημερωτικές πινακίδες, που μας δείχνουν το δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και μάλιστα παρακάμπτοντας το κέντρο της πόλης. Η σήμανση είναι παραπάνω από ικανοποιητική, πράγμα σχετικά σπάνιο στην ψωροκώσταινα, άρα οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους αρμόδιους φορείς, το δήμο, τη νομαρχία, την τροχαία κλπ. Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Μητρόπολη. Από κει και πάνω σιγά σιγά ανηφορίζουμε μέχρι το χωριό Μορφοβούνι, που απέχει 18 χλμ. από την Καρδίτσα. Εδώ γεννήθηκε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" και φυσικά εδώ εδρεύει και ο Δήμος Πλαστήρα. Δεν θα μπούμε στο χωριό, αλλά θα συνεχίσουμε με προορισμό το Κρυονέρι. Περίπου 3 χλμ. μετά το Μορφοβούνι και συνολικά 21 χλμ. από την Καρδίτσα θα έχουμε προς τα αριστερά μας την πρώτη οπτική επαφή με τη λίμνη, εκεί ακριβώς που βρίσκεται το "Saloon - φάρμα Χρήστου Ζαμπέτα", δηλαδή ό,τι πρέπει για μια πρώτη στάση για ξεμούδιασμα, ιππασία, τοξοβολία και βόλτα στη λίμνη με κανό ή θαλάσσια ποδήλατα (τηλ. 2441092855 & 6945593807).

Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να κάνουμε το γύρο της λίμνης από τον περιφερειακό δρόμο. Το συνολικό μήκος του γύρου της λίμνης Πλαστήρα είναι 58 χλμ. Περνάμε λοιπόν τη διασταύρωση για την Κερασιά, περνάμε και έξω από το Κρυονέρι και συνεχίζουμε με κατεύθυνση την Πεζούλα, έναν οικισμό που παλαιότερα αποτελούσε και έδρα του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων. Ο δήμος αυτός έχει καταργηθεί και έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Πλαστήρα. Από δω ξεκινάει στην ουσία το πιο τουριστικό κομμάτι της περιοχής, καθώς τα χωριά Καλύβια Φυλακτής, Πεζούλα, Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα σε ολόκληρη τη λίμνη Πλαστήρα, ίσως επειδή έχουν το προνόμιο να διαθέτουν καταπληκτική θέα προς τη λίμνη, ιδιαίτερα δε το Νεοχώρι.

Ψαράδες στη λίμνη Πλαστήρα

Πάνω στο δρόμο θα συναντήσουμε τις ταμπέλες που μας δείχνουν το δρόμο για Καλύβια Φυλακτής. Από κει και πάνω ο δρόμος ανηφορίζει πολύ ψηλά και καταλήγει στη Φυλακτή, ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο, στα 1.000 μ. υψόμετρο. Μπορούμε να συνεχίσουμε και πιο πάνω από τη Φυλακτή, μπαίνοντας στο πυκνό ελατόδασος, στις πλαγιές του όρους Βουτσικάκι, που έχει υψόμετρο 2.154 μ. και βέβαια ανήκει στην οροσειρά των Αγράφων. Από κει πάνω η θέα προς τη λίμνη είναι μοναδική.

Κατεβαίνουμε ξανά κάτω στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Επόμενη στάση τα Καλύβια Πεζούλας. Εδώ θα βρούμε ταβέρνες, καφέ μπαρ, κρεοπωλεία, ξενώνες και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Τον οικισμό διασχίζει ένας σημαντικός κάθετος δρόμος. Ανεβαίνοντάς τον προς τα δεξιά θα μας βγάλει σε 2 χλμ. στην Πεζούλα, ενώ αν κάνουμε αριστερά θα κατηφορίσουμε σε 2 χλμ. στην Πλαζ Πεζούλας. Η πλαζ είναι ένα σημείο, το οποίο συγκεντρώνει καθημερινά άφθονο κόσμο. Έχουν όλοι την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη λίμνη: είτε για μπάνιο, είτε για βαρκάδα, είτε απλώς για περπάτημα, είτε για ένα καφεδάκι, είτε και για τσιπουράκι με φρέσκα ψάρια. Το καλοκαίρι θα βρούμε αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια ποδήλατα, βάρκες, κανό, υδροποδήλατα κλπ. Λειτουργεί και μία ωραία ταβερνούλα, η μόνη ταβέρνα στη λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται τόσο κοντά στα νερά της λίμνης. Στην άκρη της πλαζ, το καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.

Όμορφη γωνιά στη λίμνη Πλαστήρα: το αναψυκτήριο - ταβέρνα του Αποστόλη Θέου στην πλαζ Πεζούλας

Από τα Καλύβια Πεζούλας μπορούμε να ανεβούμε μέχρι το χωριό Νεράιδα. Είναι χτισμένο στα 980 μ. υψόμετρο, μέσα στα έλατα. Το χωριό δημιουργήθηκε με σχέδια του ίδιου του Ν. Πλαστήρα, με σκοπό να εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο για την αστική τάξη της Καρδίτσας. Εδώ υπήρχε και το εξοχικό σπίτι του στρατηγού, το οποίο διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο. Μετά το χωριό ο δρόμος ανεβαίνει ως τη δασική θέση "Καραμανώλη", στα 1.536 μ. υψόμετρο. Εκεί λειτουργεί ένα πέτρινο ορειβατικό καταφύγιο (τηλ. 2441092922) καθώς και ένα (ο Θεός να το κάνει...) χιονοδρομικό κέντρο, που διαθέτει ένα baby lift και μία πίστα μήκους 500 μ. Αφήστε βρε χριστιανοί και κανένα βουνό χωρίς χιονοδρομικό! Δεν το χρειαζόταν αυτό η λίμνη Πλαστήρα...

Επιστρέφουμε πάλι πίσω στη διασταύρωση και συνεχίζουμε προς Νεοχώρι. Το κομμάτι αυτό του δρόμου, από τα Καλύβια Πεζούλας μέχρι το Νεοχώρι, είναι καινούρια χάραξη, χωρίς στροφές και με μεγαλύτερο πλάτος στο οδόστρωμα, κάτι που επιτρέπει αυξημένες ταχύτητες. Καλό είναι όμως να αποφύγει κανείς τα γκάζια, πρώτον για να απολαμβάνει τη φύση και τη θέα στη λίμνη και δεύτερον διότι η απόσταση από τα Καλύβια Πεζούλας μέχρι το Νεοχώρι είναι μόλις 5 χλμ.

Πλησιάζοντας στο Νεοχώρι θα διακρίνουμε μία ταμπελίτσα που μας δείχνει αριστερά προς "Βοτανικό Κήπο". Στρίβουμε εκεί και σε 500 μ. φτάσαμε κιόλας, δίπλα ακριβώς στις όχθες της λίμνης. Αξίζει μία επίσκεψη. Δημιουργήθηκε το 1993 με την αρωγή του προγράμματος LEADER σε μια έκταση 10 στρεμάτων με σκοπό να συγκεντρωθούν όλα τα είδη της χλωρίδας που ευδοκιμούν γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα. Έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία αφ' ενός να έρθει σε επαφή με τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής και αφ' ετέρου να μπει στο πνεύμα της αειφόρου πράσινης ανάπτυξης. Η συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας, άλλα ενδημικά, άλλα επιγενή και άλλα απειλούμενα. Ανοιχτά όλο το χρόνο, καθημερινά 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00. Το εισιτήριο κοστίζει μόνον 1,00 €. Θα βρούμε κι ένα ξύλινο αναψυκτήριο, όπου σερβίρονται καφέδες, αναψυκτικά και γλυκά του κουταλιού σε συμβολικές τιμές. Ξεναγός ο κος Δημήτρης Παπαντώνης (τηλ. 6973999013).

Βοτανικός Κήπος Λίμνης Πλαστήρα

Το Νεοχώρι είναι το πιο πυκνοκατοικημένο χωριό της λίμνης Πλαστήρα, με πληθυσμό που φτάνει τους 1.100 μόνιμους κατοίκους. Είναι ακόμη το χωριό με την ωραιότερη θέα στη λίμνη, καθώς επίσης και το πιο τουριστικό, με την έννοια ότι διαθέτει τα περισσότερα καταλύματα. Το Νεοχώρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει υψόμετρο από 800 μ. έως και 940 μ. Διαθέτει περίπου 30 ξενοδοχεία και αρκετές ταβέρνες με αγραφιώτικες λιχουδιές. Απέχει 35 χλμ. από την Καρδίτσα.

Στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου. Προωθεί την επιστημονική έρευνα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα.

Από το Νεοχώρι ένας δρόμος ανηφορίζει στο βουνό και σε 4 χλμ. καταλήγει στον οικισμό Ράφηνα, όπου λειτουργεί ένα συγκρότημα με ενοικιαζόμενα ξύλινα σπίτια.

Φεύγουμε και από το Νεοχώρι και πάμε παρακάτω. Η διαδρομή από το Νεοχώρι μέχρι και το φράγμα είναι το κομμάτι εκείνο που αξίζει περισσότερο, διότι προσφέρει εξαιρετική θέα στη λίμνη, τα φιορδ της και τα νησάκια της. Μόλις 3 χλμ. από το Νεοχώρι βρίσκεται το χωριό Μπελοκομίτης. Θα διασχίσουμε το χωριό και περίπου 700 μ. μετά τα τελευταία σπίτια θα βρούμε προς τα δεξιά μας το δρόμο που ανεβαίνει προς Αγία Μαρίνα (το παλιό Πλακωτό), Καρίτσα Δολόπων και Μονή Παναγίας Πελεκητής.

Η λίμνη Πλαστήρα όπως φαίνεται στη διαδρομή από Νεοχώρι προς Μπελοκομίτη

Η Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι ένα ιστορικό μοναστήρι των Αγράφων. Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αι. από τον πνευματικό Πορφύριο και το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1529 από τον Άγιο Δαμιανό. Βρίσκεται στα 1.400 μ. υψόμετρο, σε σημείο δυσπρόσιτο, κυριολεκτικά μέσα στα βράχια, αφού στη θέση της παλαιότερα υπήρχε μια μικρή σπηλιά. Πραγματική αετοφωλιά. Είναι πετρόκτιστο και διαθέτει πέτρινη πλακόστρωτη και απλόχωρη αυλή. Πάμε μέσα τώρα. Το εντυπωσιακό εδώ είναι το ότι για να περάσουμε στο εσωτερικό της μονής πρέπει υποχρεωτικά να διαβούμε μέσα από μία στενή τεχνητή στοά ανάμεσα στα βράχια. Σύμφωνα με την παράδοση, τα σπηλαιώδη βράχια πελεκήθηκαν με ξύλινα εργαλεία κατ' εντολή της Παναγίας κι έδεσαν αρμονικά με τις καλοδουλεμένες πέτρες του κτισίματος. Στη λάξευση (πελέκημα) αυτών των βράχων οφείλεται και το όνομα της μονής. Στο τέλος της στοάς μπαίνουμε στον ευρύχωρο θολωτό πρόναο, όπου μπορούμε να ανάψουμε το κεράκι μας. Στη συνέχεια μπαίνουμε στον κυρίως ναό, που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος και αγιογραφήθηκε το 17ο αι. Εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις επίχρυσες εικόνες, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Παναγία Πελεκητή. Προχωρώντας στο βάθος θα βρεθούμε στο δεύτερο ναό της μονής, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη και αγιογραφήθηκε επίσης το 17ο αι. Μετά θα περάσουμε στο αρχονταρίκι με το πέτρινο τζάκι, όπου θα μας κεράσουν παραδοσιακά καφεδάκι και λουκούμι. Ακολουθεί μια στενή ξύλινη σκάλα, απ' όπου κατεβαίνουμε στο μαγεριό, με το φούρνο, το αποστακτήριο για το τσίπουρο, τα κρασοβάρελα, τις κασέλες με τα τρόφιμα κλπ. Παραμέσα υπάρχει ένα απόμερο κελί, όπου κατά την τουρκοκρατία λειτουργούσε κρυφό σχολειό και από κει μια μυστική καταπακτή, η οποία φυσικά ήταν η έξοδος κινδύνου για τη διάσωση των αγωνιστών που είχαν ως καταφύγιό τους τη μονή. Στους επάνω ορόφους βρίσκονται τα δωμάτια φιλοξενίας των προσκυνητών, με τα μικρά σαν πολεμίστρες παράθυρα, από τα οποία απολαμβάνουμε τη θέα στη λίμνη. Πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Τηλ. 2441094747.

Το νοτιότερο και γραφικότερο τμήμα της λίμνης Πλαστήρα

Επιστρέφουμε στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης και στρίβουμε δεξιά (προς φράγμα). Περίπου 1.500 μ. παρακάτω περνάμε το Καριτσιώτικο ρέμα και αμέσως μετά βλέπουμε στα δεξιά μας το δρόμο που ανηφορίζει προς τα Ευρυτανικά Άγραφα (οι πινακίδες γράφουν "προς Βραγγιανά, Καρβασαρά, Τροβάτο, Επινιανά, Άγραφα και Καρπενήσι").

Συνεχίζουμε προς φράγμα. Ακόμη 3 χλμ. και θα πρέπει να προσέξουμε στα δεξιά μας μια μικρή ταμπελίτσα που γράφει "προς παρατηρητήριο". Θα στρίψουμε απαραιτήτως εδώ δεξιά και θα χωθούμε μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Ανηφορίζουμε συνεχώς για 2-3 χλμ. ώσπου καταλήγουμε στο περιβόητο παρατηρητήριο. Ανεβαίνουμε καμμιά εικοσαριά πέτρινα σκαλάκια και φτάνουμε σε ένα ξύλινο κιόσκι με πέτρινα παγκάκια, απ' όπου θα απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις το μεγαλείο της φύσης. Το σημείο αυτό προσφέρει απίστευτη θέα στη λίμνη! Φαίνεται ολόκληρη η λίμνη Πλαστήρα, το φράγμα, ο ποταμός Μέγδοβας (ή Ταυρωπός), η Καρδίτσα, ο θεσσαλικός κάμπος, ο Όλυμπος, πραγματικά σα να είμαστε σε αεροπλάνο! Δείτε και εδώ.

Επιστροφή στον κεντρικό δρόμο. Ακόμη 2-3 χλμ. και φτάνουμε στο φράγμα. Μόλις περάσουμε το φράγμα μπορούμε να παρκάρουμε. Εκεί έχουν στηθεί δεκάδες κιόσκια μικροπωλητών που εμπορεύονται όλων των ειδών τα σουβενίρ και τα καλούδια: χαλβά Φαρσάλων, βότανα, τσάι, ρίγανη, χωριάτικα αβγά, μέλι Αγράφων, τραχανά, χυλοπίτες, φρούτα, κάστανα, εικονίσματα, γκλίτσες, φλυτζάνια που γράφουν "Λίμνη Πλαστήρα", κηροπήγια, γλυκά του κουταλιού, καρτ ποστάλ, σταχτοδοχεία, μπλουζάκια που γράφουν "Λίμνη Πλαστήρα", καπελάκια, μπρελόκ και χιλιάδες κινέζικα παιχνιδάκια. Παραδίπλα μερικές καντίνες που πουλάνε σουβλάκια και λουκάνικα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζονται και αυτοί που ψήνουν καλαμπόκια (οι ντόπιοι τα λένε "ρόκες"). Το δε τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου να προσθέσουμε και το "μαλλί της γριάς" συν όλα τα αμερικανόφερτα (ποπ κορν, χοτ ντογκ, ντόνατς κλπ). Greek business...

Μονή Κορώνης: ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

Στη συνέχεια θα περάσουμε τη Μούχα και θα κατευθυνθούμε προς την Καστανιά. Από την Καστανιά ένας δρόμος κατευθύνεται στο Ανθηρό Καροπλεσίου, όπου και λειτουργεί δασικό χωριό με ξύλινα σπιτάκια (χωρίς όμως θέα στη λίμνη). Επιστροφή στην Καστανιά. Επόμενος στόχος το Λαμπερό, το οποίο διαθέτει και πλαζ. Από το Λαμπερό ένας δρόμος κατεβαίνει σε 5 χλμ. στη Μονή Πέτρας κι από κει σε άλλα 4 χλμ. μας βγάζει στο χωριό Καταφύγιο. Επιστρέφουμε στο Λαμπερό και συνεχίζουμε. Γρήγορα θα προσεγγίσουμε την τοποθεσία Τσαρδάκι, όπου και λειτουργεί ταβερνούλα με θέα στη λίμνη. Από κει ένας δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό Μοσχάτο, το οποίο όμως δεν έχει οπτική επαφή με τη λίμνη.

Γυρίζουμε τώρα πίσω (προς Τσαρδάκι) και στρίβουμε δεξιά προς τη Μονή Κορώνης. Πρόκειται για ένα φρουριακής μορφής μοναστικό συγκρότημα (και με ατέλειωτη θέα), στο οποίο όμως ασκούνται όχι ιδιαίτερα φιλόξενοι μοναχοί. Το... savoir vivre τους ξεκινάει από την είσοδο. Έφτιαξαν λοιπόν 300 μ. πριν τη μονή μια γιγαντιαίων διαστάσεων πύλη με ατσάλινη πόρτα ύψους 5 μέτρων! Κάπου εκεί γράφει ποιες ώρες ανοίγει η πόρτα, τι ρούχα να φοράμε, να μην καπνίζουμε, να μην βάζουμε μουσική κλπ. Γύρω γύρω σε σημαδεύουν κάμερες! Αφού πρώτα ελέγξουν με τις διάφορες κάμερες ποιος είσαι, πατούν τα κουμπιά για να ανοίξουν οι πόρτες αυτόματα. Εννοείται ότι αν βρεθείς εκεί κατά τις ώρες της μεσημεριανής τους ανάπαυσης δεν πρόκειται να σου ανοίξουν. Μπαίνεις λοιπόν μέσα, έχει ωραία αυλή, κήπο, λιμνούλα, ζωάκια, λουλούδια κλπ. Τι πιο φυσικό επομένως να βγεις εκεί (στον κήπο, όχι μέσα στο ιερό βήμα...) μια φωτογραφία ή ακόμη και να τραβήξεις βίντεο. Αυτό ήταν! Μόλις δουν την κάμερα εξαγριώνονται! Διότι λέει κάποιοι τραβάνε και "πρόσωπα" και μετά τα ανεβάζουν στο youtube... Κατά τα άλλα εκεί συρρέει όλη η καλή κοινωνία της Καρδίτσας, άλλος για να του ευλογήσουν το ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, άλλος για να του "διαβάσουν" το ρούχο κάποιου ασθενούς κλπ. κλπ.

Με τα πρώτα χιόνια του Νοέμβρη η λίμνη Πλαστήρα γίνεται ομορφότερη

Ήδη από το Μοσχάτο στο οπτικό μας πεδίο έχουν προστεθεί και εκτάσεις με αμπέλια. Σ' αυτά καλλιεργείται η ονομαστή ποικιλία "Μεσενικόλα", η οποία μας δίνει ένα εξαιρετικό σκούρο ερυθρό κρασί, ιδανικό για να συνοδεύσουμε διάφορα πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Το όνομα αυτό βέβαια οφείλεται στο χωριό Μεσενικόλας, το οποίο πολύ γρήγορα θα βρούμε μπροστά μας. Αμπέλια θα βρούμε και πιο κάτω, π.χ. στο επόμενο χωριό, το Μορφοβούνι. Όπως και το Μοσχάτο, έτσι και τα χωριά Μεσενικόλας και Μορφοβούνι δεν έχουν καθόλου οπτική επαφή με τη λίμνη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με κάποια άλλα χωριά, αξίζει όμως να πάμε να τα γνωρίσουμε και ειδικά όσοι έχουν μικρά παιδάκια που αγαπούν τα ζώα. Θα εκπλαγούν ευχάριστα. Είχαμε γράψει πιο πάνω (όταν ξεκινήσαμε για το γύρο της λίμνης) για το χωριό Κερασιά. Στρίβουμε λοιπόν εκεί, φτάνουμε γρήγορα στην Κερασιά και συνεχίζουμε. Θα περάσουμε και το μικρό Ανθοχώρι και θα κάνουμε μια στάση στην καταπράσινη και δροσερή Κρυοπηγή για να επισκεφθούμε το "Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο", το οποίο βρίσκεται μέσα στην έκταση που καταλαμβάνει ο ξενώνας Αγροικία Φώτη (τηλ. 2445042595). Θα δούμε οικόσιτα ζώα της πατρίδας μας (μοσχαράκια, γαϊδουράκια, άλογα πόνυ, πρόβατα, κότες, πάπιες, χήνες, κύκνους κ.ά.), άγρια ζώα (ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αγριόπαπιες, κρι κρι, αγριόγατες κ.ά.) αλλά και κάποια πιο... εξωτικά (μαϊμούδες, στρουθοκάμηλους, λάμα, κροκόδειλους κ.ά.).

Ακολούθως κατηφορίζουμε προς το Μουζάκι. Από κει έχουμε 3 επιλογές: ή να πάρουμε το δρόμο προς την Ορεινή Αργιθέα (μια περιοχή για την οποία θα γράψουμε σε επόμενη ανάρτηση) ή να επισκεφθούμε τον οικισμό Κεραμαριό Δρακότρυπας (τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα ελάφια) ή να... επιστρέψουμε στη λίμνη Πλαστήρα.

Φεύγοντας από τα Καλύβια Πεζούλας προς το Νεοχώρι θα βρούμε στα δεξιά μας το κέντρο ενημέρωσης και διοργάνωσης δραστηριοτήτων Tavropos (τηλ. 2441092552 & 6977740066).

Γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν αρκετά βενζινάδικα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επί τούτου.

ΦΑΓΗΤΟ

Γαλέος σκορδαλιά στο αναψυκτήριο - ταβέρνα του Αποστόλη Θέου

ΝΕΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Βασίλης Κελεπούρης. Πραγματικό κελεπούρι! Λειτουργεί από το 1959 και σερβίρει αγραφιώτικες χειροποίητες πίτες, κατσικάκι στη γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι κρασάτο, χοιρινό πρασοσέλινο, κόκορα με χυλοπίτες, ζαρκάδι κοκκινιστό, χωριάτικο λουκάνικο, λαγό στιφάδο κλπ. Δεν έχει θέα. Τηλ. 2441093207.

Ταβέρνα Το Αγνάντι. Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Πολύ καλή κουζίνα. Γιουβέτσι από χωριάτικο κοτόπουλο και χειροποίητο κριθαράκι, γίδα βραστή, πρασοτηγανιά, φασολάδα, αρνάκι φούρνου με δενδρολίβανο, αγριογούρουνο με πορτοκάλι, σπανακολουκάνικο, ζυμωτό ψωμί και στο τέλος σπέσιαλ πάστα "μελαχροινή". Όλα αυτά θα τα απολαύσουμε με ντόπιο μαύρο κρασί "Μεσενικόλα" στη βεράντα με την απίστευτη θέα στη λίμνη. Ιδανική ώρα το βραδάκι με την πανσέληνο να καθρεφτίζεται στη λίμνη. Τηλ. 2441093190, 2441093151, 2441093063 & 2441093152.

Ψησταριά Το Κουτούκι. Ο Παντελής είναι αρχιμάστορας στη σούβλα! Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ, κατσικάκι σούβλας, σπληνάντερο, παϊδάκια στα κάρβουνα, μπριζόλες, σουβλάκια, μπιφτέκια κλπ. Τηλ. 2441093282, 6973714669 & 6937330465.

Ταβέρνα Το Μανιτάρι. Λίγο έξω από το χωριό, έχει όμως ωραία θέα. Αγριογούρουνο κρασάτο, μοσχαράκι στο πήλινο, πιπεριές γεμιστές, κεφτεδάκια, μανιτάρια με κρέμα γάλακτος, χοιρινό με δαμάσκηνα, αρνάκι φρικασέ κλπ. Τηλ. 2441093322.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ναϊάδες. Δίπλα στην πισίνα, με θέα στη λίμνη. Το μενού περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ με βάση τα ντόπια κρέατα, τα λαχανικά του χωριού και τα ψάρια της λίμνης. Τηλ. 2441093333, 2441093252, 2441093380 & 2441093382.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Νεβρός. Με ατέλειωτη θέα στη λίμνη. Σνίτσελ βιενουά, σουφλέ λαχανικών, πατάτες au gratin, σολωμός καπνιστός, πέστροφα ψητή κλπ. Τηλ. 2441093201.

ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗΣ
Ταβέρνα Πανόραμα. Χωριάτικες πίτες, πέστροφα τηγανητή, φασολάδα, λαχανοντολμάδες και ντόπιο τσίπουρο με σπιτικό τουρσί. Τηλ. 2441093103 & 2441093214.

Ταβέρνα Ψαρόγιαννος. Μπριζόλα μόσχου στα κάρβουνα, σουβλάκι χειροποίητο, μπάτζος σαγανάκι, μπιφτέκι γεμιστό και φρέσκια πέστροφα από το ενυδρείο τους. Τηλ. 2441093280.

ΚΑΡΙΤΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΜΑ
Εστιατόριο - ιχθυοτροφείο πέστροφας Εύρυτος. Ζωντανές πέστροφες κατευθείαν από το νερό στη φωτιά. Ο Γιάννης Μίσσας και η σύζυγός του Ρούλα τις κάνουν με 3 τρόπους. Είτε ψητές στα κάρβουνα, είτε τηγανητές με φρέσκο βούτυρο είτε σπέσιαλ καπνιστό φιλέτο: ό,τι πρέπει για ένα ντόπιο τσιπουράκι κάτω από τα πλατάνια, σε μια ξύλινη εξέδρα ακριβώς πάνω από τα νερά του ποταμού Καριτσιώτη. Λειτουργεί μόνο το μεσημέρι. Τηλ. 2441094881.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΛΑΜΠΕΡΟ)
Εστιατόριο Υπερώον. Ανήκει στον κο Κώστα Χρήστου. Άνετη αίθουσα με τζάκι και απρόσκοπτη θέα στη λίμνη. Τηλ. 2441094555 & 6938175942.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Σαρακατσάνα. Προβατίνα στη γάστρα ψημένη σε φούρνο με ξύλα, μοσχαράκι γιουβέτσι, παϊδάκια στα κάρβουνα, κοκορέτσι, γαλοτύρι και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί κατευθείαν από τον παραδοσιακό ξυόφουρνο. Τηλ. 2441097095 & 6979316894.

ΚΡΥΟΠΗΓΗ
Ταβέρνα Λαδόκολα. Μέσα στην "Αγροικία Φώτη", δίπλα στο θεσσαλικό ζωολογικό πάρκο. Τα τραπέζια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο μοιράζονται σε διάφορα επίπεδα, ανάμεσα σε κιόσκια, σκαλάκια, γεφυράκια, συντριβάνια, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Τηλ. 2445042595.
 
Μιλφέιγ μελιτζάνας στο εστιατόριο Φαγοτόπι

ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Εστιατόριο Φαγοτόπι. Καπνιστή πέστροφα με κάπαρη, σουγάνια Μυτιλήνης, ανιθοσαλάτα, μιλφέιγ μελιτζάνας, λαδοτύρι σαγανάκι, πουγκί με κοτόπουλο, συκωτάκια πουλιών, χοιρινό καπαμά, γαλοπούλα στιφάδο, κουνέλι με κουκουνάρια, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα, αρνάκι με χυλοπίτες στο φούρνο, κότσι μελωμένο στη λαδόκολα κλπ. Τηλ. 2441092998.

Ταβέρνα Νεβρόπολις. Γνωστή και ως "Ζαρνάβαλος", από το όνομα του ιδιοκτήτη Γιάννη Ζαρνάβαλου. Κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ χοιρινό, κεμπάπ πρόβειο, ζυγούρι στη γάστρα, μπριζόλα κρασάτη, σουβλάκι χειροποίητο, κλπ. Τηλ. 2441092008 & 2441092042.

Μεζεδοπωλείο Κληματαριά. Πέστροφα καπνιστή, πατάτα στη θράκα, τυροσαλάτα σπιτική, μελιτζάνα τουρσί, λιαστές ντομάτες, φασόλια μαυρομάτικα, πιπεριές καφτερές, φάβα, λουκάνικο με θρούμπι κλπ. Τηλ. 2441092027.

Ταβέρνα Δειπνοσοφιστής. Γνωστή και ως "Καλούτσας", από το όνομα του ιδιοκτήτη Δημήτρη Καλούτσα. Πλαστός, μπατζίνα, κρεατόσουπα, χοιρινό με λάχανο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, αγριογούρουνο με σύκα, κεφτέδες με πράσο, χοιρινή τηγανιά κλπ. Τηλ. 2441092977.

Μεζεδοπωλείο Το Καπηλειό. Γάβρος αχνιστός, σκουμπρί καπνιστό, πατάτα πονηρή, σαγανάκι του πρίγκηπα, χανούμ μποχτσά, μανιτάρια με σκόρδο, ντοματοκεφτέδες, παντζαροσαλάτα, λουκάνικο με πράσο κλπ. Τηλ. 2441092796 & 6937197891.

Καφέ σνακ μπαρ Άμπια. Ακριβώς πάνω στη διασταύρωση. Έχει πίτσες, κρέπες, πεϊνιρλί, τοστ, κρέπες, σάντουιτς, γλυκά, λουκουμάδες κλπ. Δίπλα λειτουργεί από τους ίδιους και το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων "Επίλεκτον". Τηλ. 2441092127 & 2441092991.

Χασαποταβέρνα Το Κάστρο. Του κου Γιάννη Αντωνάκη. Η πινακίδα του γράφει "Καφέ Μπαρ Κρεοπωλείο Ψησταριά". Τηλ. 2441092339 & 2441092867.

Χαντζόπουλος. Πέτρινο κτίριο που λειτουργεί ως πολυχώρος. Μπορείς να ψωνίσεις χωριάτικο ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, χωριάτικες πίτες, παραδοσιακά κουλούρια, ελιόψωμο, τηγανόψωμο κλπ. Μπορείς ακόμη να καθίσεις στην πρώτη σάλα για καφέ, για ποτό, για γλυκό ή για παγωτό. Μπορείς τέλος να καθίσεις στην άλλη σάλα και να παραγγείλεις φαγητό επιλέγοντας από μια ποικιλία παραδοσιακών πιάτων. Τηλ. 2441092644 & 2441092577.

ΠΛΑΖ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Αναψυκτήριο - ταβέρνα Αποστόλης Θέος. Ακριβώς δίπλα στη λίμνη! Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα, σολωμός ψητός, γριβάδι πλακί, γουλιανός σούπα, γαλέος σκορδαλιά, μπακαλιαράκια τηγανητά κλπ. Τηλ. 2441092477.

ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ
Ταβέρνα Μπάμπης Ζέρβας. Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα, γαρδούμπα στο φούρνο, χωριάτικες πίτες και ντόπιο κρασάκι "Μεσενικόλα" δίπλα ακριβώς στην όχθη της λίμνης. Τηλ. 2441094114 & 2441094278.

Εστιατόριο Το Πέτρινο. Του κου Κωνσταντίνου Μούστου. Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, το καλοκαίρι έξω, κάτω από το κιόσκι με θέα στη λίμνη. Τραχανάς, πίτες, αρνάκι κλέφτικο, πέστροφες στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 2441094400.

ΤΣΑΡΔΑΚΙ
Ταβέρνα Το Κονάκι. Από το 1936! Σήμερα ανήκει στον κο Γιάννη Αλεξίου. Έχει άνετη αίθουσα με τζάκι και μεγάλη βεράντα με θέα στη λίμνη. Πέστροφα καπνιστή, σολωμός, κορέγονος, πίτες, σαλάτες, ορεκτικά, αρνάκι εξοχικό, κατσικάκι γάστρας, κλέφτικο στη λαδόκολα, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2441020680.

Κρέμα Καραμελέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Kazarma

ΚΑΛΥΒΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Kazarma. Εμφανίσιμα πιάτα εμπνευσμένα από την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και με πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης. Τηλ. 2441092290.

ΦΥΛΑΚΤΗ
Ψησταριά Ηλίας Κορκοτάρας. Τσουκνιδόπιτα, γαλοτύρι, χωριάτικο λουκάνικο, παϊδάκια στα κάρβουνα, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και κρασάκι μπρούσκο "Μεσενικόλα". Τηλ. 2441092268.

ΝΕΡΑΪΔΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Νικόλαος Πλαστήρας. Με θαυμάσια θέα προς τη λίμνη. Διαθέτει και πετρόχτιστο τζάκι. Τηλ. 2441092460.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ταβέρνα Τσουκαλάς. Οι αδερφοί Τσουκαλά σερβίρουν γουρονόπουλο σούβλας, κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα, μοσχαράκι γιουβέτσι, εξοχικό, μουσακά, αγριογούρουνο με κυδώνια κλπ. Τηλ. 2441092926.

ΜΟΥΧΑ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Η Μούχα. Μπριζολάκια χοιρινά, σουβλάκια, μπιφτέκι βουτύρου, πατάτες τηγανητές και ολόφρεσκες πέστροφες από το ενυδρείο τους. Τηλ. 2441094252, 2441094731, 6972774749 & 6977808577.

Ταβέρνα Η Ωραία Κοιμωμένη. Χωριάτικες πίτες, φασολάδα, γίδα βραστή, μπριζόλα χοιρινή, λουκάνικο στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 6977067393.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ονείρων Άκρη. Σαλάτα ταμπουλέ με πληγούρι, αρνάκι λαδορίγανη, πέστροφα ψητή, μανιτάρια βουτύρου, μπον φιλέ με σάλτσα porto, ψαρονέφρι Αλσατίας, σκαλοπίνια με σως μουστάρδας κλπ. Τηλ. 2441094855 & 2441094155.

Ψησταριά Ηλίας Κολοβός. Σουβλάκια, πανσέτες, μπιφτέκι, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2441094392.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Στις ταβέρνες Τα Φιλαράκια (2441055770), Τα Αστέρια (2441055574), Θόδωρας (2441055231) και Θύμιος (2441055221).

ΜΟΣΧΑΤΟ
Στις ταβέρνες Προσήλιο (2441055015), Χαγιάτι (2441021120) και Σέρτικο (2441055628).

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ
Ταβέρνα Κληματαριά. Ανήκει στην κα Μαρία Κουνατίδου. Τηλ. 2441095419.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ναϊάδες

ΝΕΟΧΩΡΙ
Ξενοδοχείο Πανδίων. Ανήκει στον κο Αντώνη Κρομμύδα. Διαθέτει 12 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, DVD, video, mini bar, τζάκι και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη), 4 δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επί πλέον και καθιστικό) και 2 σουίτες (που έχουν επί πλέον και καθιστικό και μπάνιο με υδρομασάζ). Room service 24 ώρες. Σερβίρεται πρωινό δίπλα στο τζάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ. 

Ξενώνας Κατσαρός. Του κου Ηλία Καραβίδα. Όμορφα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Υπάρχουν και κάποια δωμάτια που έχουν και τζάκι και κουζινούλα. Ο ξενώνας έχει κοινόχρηστο σαλόνι με παραδοσιακό τζάκι και wi fi internet. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Ναϊάδες. Μεγάλο συγκρότημα στο χαμηλότερο σημείο του χωριού. Αποτελείται από 32 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα & τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Κάποια δίκλινα έχουν και τζάκι. Υπάρχουν ακόμη 3 δίχωρες σουίτες με καθιστικό, τζάκι και υδρομασάζ καθώς και 15 τετράκλινα διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια και κουζινάκι. Επίσης καφέ μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, βιβλιοθήκη, εξωτερική πισίνα με θέα στη λίμνη, γυμναστήριο, σάουνα, τζακούζι, αίθουσα μασάζ, παιδότοπος, γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2005 στο διαμέρισμα Νο 310 τρία άτομα προς 176 € με πρωινό.

Ενοικ. Δωμάτια Σοφία Μαρρά. Πετρόχτιστος ξενώνας με 5 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) που έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Θα βρούμε ακόμη κι ένα κοινόχρηστο σαλονάκι με κουζινούλα. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Fotas Palace. Διαθέτει 20 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι και TV. Λειτουργεί καφέ μπαρ και εστιατόριο, όπου σερβίρεται το πρωινό. Στο μέλλον επίκειται η λειτουργία σάουνας και γυμναστηρίου.

Ξενοδοχείο Αντιγόνη. Έχει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV. Στο κοινόχρηστο καθιστικό σερβίρεται παραδοσιακό σπιτικό πρωινό δια χειρός κας Αντιγόνης. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Θέα. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, εκεί όπου η θέα είναι...θεά. Αποτελείται από 5 στούντιο (2 δίκλινα & 3 τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, TV και βεράντες με καταπληκτική θέα στη λίμνη. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Ιωάννα Γιαννακοπούλου. Ιδανικό για επταμελή παρέα. Έχει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και TV. Διαθέτει κοινόχρηστο καθιστικό με κουζίνα για self service πρωινό.

Ξενώνας Άρτεμις

Ξενοδοχείο Νεβρός. Κι αυτό ψηλά, με απίστευτη θέα. Αποτελείται από 7 δίκλινα και 3 τετράκλινες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι TV, mini bar, υδρομασάζ και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Λειτουργούν εστιατόριο, ταβέρνα, καφέ μπαρ και τμήμα spa με σάουνα, τζακούζι και γυμναστήριο. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Διονυσία Κρομμύδα. Υπάρχει 1 μονόκλινο καθώς και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2441093355, 2441020460 & 6972200887.

Ξενοδοχείο Αέναο. Ανήκει στο Βασίλη Κελεπούρη, ιδιοκτήτη της ταβέρνας "Κελεπούρης", η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο. Αποτελείται από 7 σουίτες των 35 m², όλες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, επιτραπέζια παιχνίδια και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμές: από 50 € έως 130 €. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Ευαγγελία Φώτα - Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για 3 δίκλινα & 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και τηλεόραση. Τηλ. 2441093306.

Ξενώνας Άρτεμις. Απέναντι από την ταβέρνα του Κελεπούρη. Διαθέτει 4 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, DVD, A/C, mini bar και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια. Τιμές: δίκλινο το χειμώνα 50 €. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Λαμπρινή Τσιούνη. Υπάρχουν 4 δωμάτια με ατομική θέρμανση, μπάνιο & TV καθώς κι ένα κοινόχρηστο καθιστικό με σαλόνι, τζάκι, κουζίνα και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Κύνθια. Διαθέτει 5 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 σουίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση και TV. Τα 4 από τα 7 δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. μονόχωρες κατοικίες "Βαϊράμης". Τηλ. 2441093415.

Ξενώνας Αγαλλίαση. Ανήκει στο Νίκο & τη Στέλλα Μητσιοπούλου. Αποτελείται από 7 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα & τετράκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στο κοινόχρηστο καθιστικό με το τζάκι σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό. Τιμές: από 45 € ως 60 € με πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Διαμέρισμα Μητσιόπουλος. Ενοικιάζεται ολόκληρο. Έχει 3 υπνοδωμάτια, μπάνια, κεντρική θέρμανση, σαλοκουζίνα, TV, wi fi internet και μπαλκονάκια. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Αρχοντικό Ζακόνι

Αρχοντικό Ζακόνι. Ακόμη ένας ξενώνας με πανοραμική θέα στη λίμνη. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, DVD, mini bar και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Ο ξενώνας έχει αίθουσα πρωινού και καφέ μπαρ με δωρεάν wi fi internet. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Ανθέμιον. Αποτελείται από 2 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση & TV) καθώς και 4 σουίτες (που επί πλέον έχουν και κουζίνα και σαλονάκι με τζάκι), όλα με ανεμπόδιστη θέα στη λίμνη. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό, δίπλα στο τζάκι. Τιμές: από 45 € έως 140 €.

Ενοικ. Δωμάτια Σωτηρία Μπουρντούβαλου. Υπάρχουν 2 δίκλινα, 2 τρίκλινα και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441093352.

Ξενοδοχείο Αγνάντι. Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στη λίμνη Πλαστήρα. Είναι χτισμένο σε φυσικό μπαλκόνι με εξαιρετική θέα. Διαθέτει 14 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκόνι. Στο ισόγειο θα βρούμε το σαλόνι με το μπαρ και το τζάκι, καθώς και ένα πολύ καλό ταβερνάκι. Την καλύτερη θέα έχουν τα δωμάτια Νο 21 και Νο22. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Διαμερίσματα Αλεξάνδρα. Πρόκειται για 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, TV και μπαλκόνια με θέα. Σερβίρεται πρωινό.

Ξενοδοχείο Νεφέλες. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010. Τα δωμάτια κατανέμονται σε 2 κτίρια, είναι δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα  και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV 22", ψυγείο, κουζίνα και μπαλκόνια με θέα. Στην αυλή θα βρούμε και χτιστή ψησταριά (barbeque). Τιμές: από 60 € έως 95 €.

Ενοικ. Δωμάτια Κρουσταλία Ζώτου. Υπάρχουν 4 δίκλινα και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2441093433.

Ενοικ. Δωμάτια Αγρογιάννη Ξανθή. Υπάρχουν 3 τρίκλινα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και TV καθώς και μία κοινόχρηστη σαλοκουζίνα με καθιστικό και τζάκι.

Ξενώνας Ανεράδες. Πρόκειται για 2 ανεξάρτητα επιπλωμένα διαμερίσματα. Το καθένα από αυτά διαθέτει 2 υπνοδωμάτια (ένα με θέα στη λίμνη & ένα με θέα στο βουνό), 2 μπάνια, 2 TV, αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία και μπαλκόνια με θέα. Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα. Εναλλακτικά μπορούμε να κατεβούμε στο ισόγειο, όπου λειτουργεί καφέ μπαρ. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Γώγουλου Παναγιώτα. Δυώροφος ξενώνας με 4 δωμάτια. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV. Το ένα δωμάτιο έχει και τζάκι.

Ξενοδοχείο Αιολίδες

Ξενώνας Αμαδρυάς. Τα δωμάτια είναι δίκλινα ή τρίκλινα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, τηλεόραση, ψυγείο και ατέλειωτη θέα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι.

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Κρομμύδας. Ο ξενώνας αποτελείται από 1 δίκλινο, 2 τρίκλινα και 2 τετράκλινα. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV, ενώ υπάρχει και καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό.

Το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα. Πέτρινος ξενώνας με ωραία θέα. Αποτελείται από 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο & 1 τετράκλινο (όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV, τζάκι, κουζίνα και ψυγείο) καθώς και 1 μεγάλο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων για 8-10 άτομα (με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και κουζίνα με τραπεζαρία).

Ενοικ. Δωμάτια Σταυρούλα Κελεπούρη. Υπάρχουν 2 μονόκλινα και 2 δίκλινα που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, τηλεόραση και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη.

Ξενοδοχείο Ανατολή. Από τα παλαιότερα στην περιοχή. Διαθέτει 15 δίκλινα, 6 τρίκλινα και 6 σουίτες, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Στον 3ο όροφο (όπου βρίσκεται και η reception) λειτουργούν εστιατόριο με τζάκι (στο οποίο όμως σερβίρεται μόνο πρωινό) καθώς και καφέ μπαρ με τζάκι. Την καλύτερη θέα στη λίμνη έχουν τα δωμάτια Νο 42, 43 & 44, τα οποία βρίσκονται στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το καφέ μπαρ. Μείναμε εδώ τον Ιούλιο του 1998 στο δωμάτιο Νο 44 δύο άτομα προς 14.000 δρχ. (41,09 €) με πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Ραχάτι. Μόνιμο στέκι των απανταχού ραχατλήδων. Υπάρχουν δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση και TV) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επί πλέον και τζάκι και κουζινάκι).

Ξενώνας Γης Χρυσοπέλεια. Πετρόκτιστος και καλαίσθητος, διαθέτει 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar, υδρομασάζ και μπαλκονάκι με θέα. Στο ισόγειο βρίσκεται μια άνετη σάλα, που λειτουργεί ως αίθουσα πρωινού και ως καφέ μπαρ. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Καραντώνη Ελένη (του Δημητρίου). Με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τιμές πάρα πολύ προσιτές.

Ενοικ. Δωμάτια Καραντώνη Ελένη (του Γεωργίου). Υπάρχουν 2 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2441093038.

Ξενοδοχείο Πεζούλα

ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Ξενοδοχείο Μέγδοβας. Ανήκει στο Γιάννη Ζαρνάβαλο και διαθέτει 20 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar & μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται η αίθουσα πρωινού και το καφέ μπαρ με το καθιστικό και την TV. Τιμές: δίκλινο από 50 €. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Ζαρνάβαλος. Κι αυτά στον ίδιο ανήκουν. Είναι 3 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Τηλ. 2441092008.

Ενοικ. Διαμερίσματα Χρυσούλα Ζαρνάβαλου. Πρόκειται για 2 δίχωρα διαμερίσματα, το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, ψυγείο, TV, τζάκι και αυτόνομη θέρμανση. Τηλ. 2441092952.

Villa Montania. Πέτρινος ξενώνας με 8 δωμάτια, τα οποία έχουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, μπάνιο με στήλη υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι και σαλονάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό.

Ενοικ. Δωμάτια Ελπίδα. Αποτελούνται από 2 δίκλινα και 6 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τα 4 από τα 8 έχουν και τζάκι. Μέσα θα βρούμε αίθουσα για το πρωινό (με τζάκι και TV), ενώ έξω θα βρούμε κήπο (με γκαζόν και παιδική χαρά). Τηλ. 2441040385, 6944634256 & 2441092644.

Ξενοδοχείο Αιολίδες. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέτρινων κτιρίων, που στεγάζουν δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, μπάνιο με στήλη υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί και το καφέ μπαρ "Οινάνθη" με wi fi internet, αλλά το πρωινό σερβίρεται αποκλειστικά στο δωμάτιο (φέρνουν ένα δίσκο κάθε πρωί).

Ενοικ. Δωμάτια Αρμονία. Ανήκουν στην κα Σοφία Λιαπή και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Πεζούλα. Από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στην περιοχή, ανακαινίσθηκε ριζικά πρόσφατα και διαθέτει 8 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι), 2 σουίτες (που έχουν επί πλέον και καθιστικό με τζάκι) και 1 διαμέρισμα 55 m² (με 2 υπνοδωμάτια, 2 TV, 2 μπαλκόνια, κουζίνα & μπάνιο). Θα βρούμε ακόμη καφέ μπαρ με τζάκι και wi fi internet, αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ, κήπο και παιδική χαρά.

Ενοικ. Διαμερίσματα Άννα Λιαπή. Με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τηλ. 2441092587.

Ξενοδοχείο Οδυσσέας

Ξενώνας Ακρολιμνιά. Διαθέτει 6 δίκλινα, 1 superior και 2 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι, ενώ άλλα έχουν και υδρομασάζ. Υπάρχει αίθουσα πρωινού με τζάκι και τηλεόραση. Τιμές: από 40 € το δίκλινο.

Ξενοδοχείο Πράττας. Τα δωμάτιά του έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι. Δεν προσφέρεται πρωινό.

Ξενώνας Παραλίμνια. Υπάρχουν 5 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι, καθώς επίσης και μία κοινόχρηστη αίθουσα με τζάκι, TV και τραπεζαρία για το πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Κάστρο. Έχει 6 δωμάτια και 1 σουίτα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και κουζίνα με τραπεζαρία, όπου η κα Άννα Αντωνάκη σερβίρει παραδοσιακό πρωινό. Τιμές λογικές. Τηλ. 2441092339 & 2441092867.

Ξενοδοχείο Οδυσσέας. Αποτελείται από δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια,  όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, ψυγείο και βεράντα καθώς και δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα, που έχουν επί πλέον και κουζίνα και σαλονάκι. Υπάρχει αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό καθώς και καθιστικό με τζάκι για καφέ ή ποτό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Μαρία Θάνου. Υπάρχουν 3 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV και μπάνιο. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται η κουζίνα, η τραπεζαρία για το σπιτικό πρωινό της κας Μαρίας και το καθιστικό με το τζάκι.

ΠΕΖΟΥΛΑ
Ξενώνας Το Πέτρινο. Αποτελείται από 2 κτίρια, ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του 1900 και ένα νεόκτιστο πέτρινο σε παραδοσιακό στυλ. Το παλιό κτίριο έχει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Το καινούριο έχει 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό με βάση τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ξενώνας Νερόμυλος. Διαθέτει 5 σουίτες των 30 m², όλες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και υδρομασάζ. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου μπορεί κανείς να πιει καφέ, ποτό, κρασί κλπ. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Αλέξανδρος Αντωνάκης. Είναι 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και βεράντα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2441092530.

Τ' ασπρολίθια

ΚΑΛΥΒΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ
Κατοικίες Τ' ασπρολίθια. Πρόκειται για 6 πέτρινες δυώροφες ανεξάρτητες μεζονέτες των 62 m². Η κάθε μεζονέτα έχει στο ισόγειο ευρύχωρο καθιστικό με καναπέδες που γίνονται και κρεβάτια, πέτρινο τζάκι, TV, DVD, Hi Fi stereo καθώς και κουζινούλα με τραπεζαρία. Μία ξύλινη σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο, όπου βρίσκονται το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο με δεύτερη TV και το μπαλκονάκι του. Το πρωί παίρνεις τηλέφωνο στην κα Θάλεια και σε 10΄ σου φέρνει στο δωμάτιο έναν τεράστιο δίσκο με χίλια δυο καλούδια. Αφού λοιπόν κατεβάσουμε τον αγλέουρα, θα ντυθούμε γερά και θα πάρουμε τα βουνά. Τότε αναλαμβάνει δράση ο σύζυγος της Θάλειας. Η αρμοδιότητα του Δημήτρη, είναι ο εφοδιασμός του τζακιού με καυσόξυλα. Βάζει λοιπόν καθημερινώς σε κάθε μεζονέτα και από ένα καλάθι ξύλα (περίπου 8-10 κιλά) και τα υπόλοιπα τα κλειδώνει (με λουκέτα!) κάτω από ένα υπόστεγο. Το χειμώνα νυχτώνει νωρίς, οπότε επιστρέφεις στο δωμάτιο κατά τις 5 το απόγευμα και ανάβεις το τζάκι. Η ποσότητα που σου άφησαν μέχρι τις 8-9 το βράδι  έχει γίνει στάχτη, οπότε πας στο Δημήτρη να του ζητήσεις κι άλλα. "Αυτά για σήμερα" λέει, "άλλα δεν δικαιούστε, αύριο πάλι...". Γιατί τόσο σφίξιμο βρε παιδιά με τα ξύλα, όταν με 1 ευρώ αγοράζετε 12 κιλά; Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2007 στη μεζονέτα "Τέμπλα" τρία άτομα προς 145 € με πρωινό και τέσσερα άτομα στη μεζονέτα "Γκαβέλ" προς 160 € με πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Αντάμωμα Resort Inn. Διαθέτει 3 δίκλινα (το ένα με τζάκι) και 2 τρίκλινα στη σοφίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει επίσης κοινόχρηστο καθιστικό με καναπέδες, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, TV και επιτραπέζια παιχνίδια. Στη διάθεση των φιλοξενουμένων ο κήπος, το barbeque και τα mountain bikes. Ιδανική λύση για παρέα 10-13 ατόμων, αφού μπορούν να το κλείσουν ολόκληρο προς 220 € τη βραδιά. Δείτε και εδώ.

Kazarma Lake Resort & Spa. Το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της λίμνης Πλαστήρα. Υπάρχουν 20 standard δίκλινα των 27 m² (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar, jacuzzi, wi fi internet & μπαλκόνι με θέα στη λίμνη), 16 superior δίκλινα των 35 m² (έχουν επί πλέον και καφετιέρα και καθιστικό και μπορούν να γίνουν και τρίκλινα ή και τετράκλινα), 2 junior σουίτες των 40 m² (έχουν επί πλέον και μηχανή espresso), 3 executive deluxe σουίτες των 52 m² (δίχωρες με σαλονάκι και 2η TV), 2 μεζονέτες των 45 m² (έχουν κάτω σαλόνι, τζάκι, TV και μπάνιο και επάνω υπνοδωμάτιο και 2η TV), 6 superior μεζονέτες των 60 m² (έχουν και 2ο μπάνιο με jacuzzi) και 1 προεδρική σουίτα των 76 m² (τρίχωρη με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 TV και prive πισίνα). Οι υπηρεσίες spa περιλαμβάνουν εξωτερική πισίνα, εσωτερική πισίνα, σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ, γυμναστήριο και αίθουσες για διάφορα μασάζ. Λειτουργούν παραδοσιακό καφενείο, εστιατόριο με τζάκι, whiskey bar, pool bar & relax bar. Επίσης παιδότοπος, ανοιχτό θέατρο & συνεδριακό κέντρο.

ΦΥΛΑΚΤΗ
Ξενώνας Φυλακτής. Ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται ψηλά, στα 1.000 μ. υψόμετρο, κυριολεκτικά μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές, είναι τριώροφο, δεν έχει όμως καθόλου θέα στη λίμνη. Έχει 23 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι. Τηλ. 2441092840, 2441092850 & 2441092222.

Πανσιόν Λινάς. Υπάρχουν 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο και TV, καθώς και 1 διαμέρισμα που επί πλέον έχει και κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2441092514 & 2441092914.

ΝΕΡΑΪΔΑ
Ξενοδοχείο Νικόλαος Πλαστήρας. Αυτό ήταν το εξοχικό σπίτι του Νικολάου Πλαστήρα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και σήμερα διαθέτει 17 δωμάτια σε 2 ορόφους, άλλα δίκλινα, άλλα τετράκλινα και άλλα στη σοφίτα, επενδεδυμένα εξ ολοκλήρου με ξύλο. Λειτουργεί εστιατόριο και καφετερία. Τιμές: από 40 € έως 70 € το δωμάτιο. Δείτε και εδώ.

Πανσιόν Λήθης Δώμα. Ανήκει στον κο Βασίλη και τη σύζυγό του Μιμόζα Μαυρομάτη, οι οποίοι προσπαθούν να το πουλήσουν. Υπάρχουν 7 δωμάτια, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο, καθώς και 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι και αίθουσα πρωινού.

ΚΕΡΑΣΙΑ
Ξενοδοχείο Άγραφα. Διαθέτει 18 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, ψυγείο και TV. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία για το πρωινό και το καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Βάιος Ζαρκάδας. Ο ξενώνας διαθέτει 6 τρίκλινα με κεντρική θέρμανση και τηλεόραση. Τηλ. 2441092945.

Ενοικ. Δωμάτια Δρυμός. Αρχοντικό του 1815 που αποτελείται από 2 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, τζάκι, ψυγείο και μπαλκονάκι με θέα. Τιμές: από 65 € το δίκλινο. Δείτε και εδώ.

Πανσιόν Η Ράχη. Υπάρχουν 4 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Σερβίρεται πρωινό δια χειρός κας Αγορίτσας.

Ενοικ. Διαμερίσματα Οδυσσέας. Πρόκειται για 2 διαμερίσματα, το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση και τηλεόραση. Θα βρούμε ακόμη και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441092001.

Ξενοδοχείο Kazarma Lake Resort & Spa

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ξενοδοχείο Εσπέρια. Λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010. Διαθέτει 16 δίκλινα, 4 τρίκλινα και 2 δίχωρες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καθιστικό με σαλονάκι, τζάκι & μπαρ καθώς και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό.

Ξενοδοχείο Ανδρομέδα. Καινούριο κι αυτό, διαθέτει 12 δωμάτια, εκ των οποίων τα 8 με τζάκι, όλα όμως με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV και μπαλκόνι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με σαλονάκι και πετρόχτιστο τζάκι, όπως επίσης και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό με βάση τα ντόπια παραδοσιακά υλικά. Τιμές: δίκλινο με τζάκι από 50 €.

Ξενοδοχείο Όραμα. Του κου Σεραφείμ Κρικέλη. Αποτελείται από 2 πέτρινα κτίρια, τα οποία στεγάζουν 10 studios (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, κουζίνα και μπαλκόνι) καθώς και 6 σουίτες (που έχουν επί πλέον και σαλονάκι και τζάκι). Τιμές λογικές (από 45 € το στούντιο).

Ξενώνας Γιαννίκη. (Πρώην ξενώνας Μπαλακώστα). Διαμονή σε 2 σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και μπαλκονάκι ή λίγο πιο πάνω, στις 2 σοφίτες κάτω από την ξύλινη οροφή. Υπάρχει και κοινόχρηστη τραπεζαρία, όπου σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Φιλοξενία. Υπάρχουν 3 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και μπαλκονάκι καθώς και ένα κοινόχρηστο καθιστικό (με τζάκι και TV) όπου σερβίρεται και το πρωινό.

Ορειάδες Σουίτες. Αποτελείται από 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV & wi fi internet. Κάποια έχουν και τζάκι, ενώ άλλα έχουν και καμπίνα υδρομασάζ. Υπάρχει και ένα δίχωρο διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 TV, 2 ψυγεία, 2 μπαλκόνια, 1 τζάκι και αυτόνομη θέρμανση. Στο ρομαντικό καθιστικό του ξενώνα σερβίρεται σπιτικό πρωινό. Τιμές: από 60 € έως 120 €. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Έλενα. Ανήκουν στον κο Σπύρο Αλεξίου. Πρόκειται για 6 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο & TV. Ο ξενώνας διαθέτει καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία (όπου σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό) και αυλή με παιδική χαρά. Τηλ. 2441092367.

Silva Suites. Ξενώνας για μερακλήδες! Υπάρχουν άφθονες σουίτες για όλα τα γούστα, μικρές, μεγάλες, ιδιωτικές, οικογενειακές, νυφικές ή προεδρικές, η κάθε μία και με το ατομικό της spa: με χαμάμ, με υδρομασάζ, με τζακούζι, με μηχανισμό μασάζ, με χρωματοθεραπεία, με αρωματοθεραπεία, με οζονοθεραπεία, με ένα τζάκι, με δύο τζάκια, με αερομασάζ, με θερμαντήρα νερού, με ένα μπάνιο, με δύο μπάνια, με εσωτερικό φωτισμό, με μουσική, ακόμη και με εσωτερικούς περιμετρικούς καταρράκτες! Εκτός αυτών όλες οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD, mini bar & wi fi internet. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με δερμάτινο σαλόνι και πέτρινο τζάκι όπου σερβίρεται το πρωινό. Δείτε και εδώ καθώς και εδώ όπως και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Σοφία Σκότη. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441092617.

Ορειάδες Σουίτες

ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗΣ
Κτήμα Αλωνάκι. Βρίσκεται μετά το χωριό, στο δρόμο για το φράγμα, πάνω σε ένα λόφο, σε μία καταπληκτική τοποθεσία, κυριολεκτικά βουτηγμένο στο πράσινο και με απίστευτη θέα στη λίμνη. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 5 ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 2 δίκλινα studio, 2 τρίκλινα studio, 4 δίχωρα διαμερίσματα και 2 bungalows. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και TV. Το πρωινό σερβίρεται σε ανεξάρτητη αίθουσα.

Ξενώνας Ίριδα. Υπάρχουν δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD & mini bar καθώς και στούντιο που έχουν επί πλέον και κουζίνα. Το πρωινό σερβίρεται ό,τι ώρα θέλουμε, είτε στο καφέ μπαρ είτε στο δωμάτιό μας. Τιμές: δίκλινο από 40 € με τζάκι και πρωινό.

Ενοικιαζόμενη ανεξάρτητη εξοχική κατοικία. Το σπίτι ανήκει στον κο Βαγγέλη Συργκάνη και ενοικιάζεται ολόκληρο, με την ημέρα, με την εβδομάδα ή με το μήνα. Λειτουργεί όμως μόνο από Σεπτέμβριο έως Μάιο διότι τους θερινούς μήνες το χαίρεται ο ιδιοκτήτης του. Είναι 65 m², έχει 2 υπνοδωμάτια με 5 συνολικά κρεβάτια, 1 μπάνιο, πλήρη κουζίνα, καθιστικό με σαλονάκι και τζάκι με απεριόριστα καυσόξυλα. Τηλ. 2441093309, 2441028719 & 6972338532.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΠΛΑΚΩΤΟ)
Ξενώνας Ευήλιον. Αποτελείται από 5 δωμάτια (που χωρούν έως και 4 άτομα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι & TV, ενώ τα 2 από αυτά έχουν επί πλέον και κουζινάκι και ψυγείο) καθώς και 2 διαμερίσματα (το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα και καθιστικό με τζάκι). Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι για καφέ, ποτό κλπ.

ΜΟΥΧΑ
Ορειάδες Ινν mountain resort. Μεγάλο ξενοδοχείο, μέσα στα έλατα και με θέα στη λίμνη. Διαθέτει 19 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, A/C, mini bar, wi fi internet & μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη) αλλά και 2 δίχωρες σουίτες (που έχουν επί πλέον και άνετο σαλονάκι με καναπέδες και 2η TV). Σερβίρεται πρωινό στο cafe snack bar με το πέτρινο τζάκι και την απαράμιλλη θέα. Ενοικιάζονται ποδήλατα και κανώ.

Ξενώνας Η Μούχα. Αποτελείται από 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο & 1 τετράκλινο, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ψυγείο, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Λειτουργεί εστιατόριο, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Ήδη ο ξενώνας επεκτείνεται και στο μέλλον θα διαθέτει περισσότερα δωμάτια.

Ξενώνας Το Πανόραμα. Ιδανικός για παρέα έως και 12 ατόμων. Διαθέτει 1 δίκλινο (με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV) και 4 στούντιο με κουζίνα και μπαλκόνι (εκ των οποίων τα 3 έχουν επί πλέον και τζάκι). Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό. Δείτε και εδώ.

Ενοικ. Δωμάτια Κώστας Κωνσταντίνου. Δυώροφος ξενώνας με 2 δίκλινα στο κάτω πάτωμα (με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, κουζίνα και TV) και 4 τρίκλινα στο πάνω πάτωμα (που έχουν επί πλέον και καθιστικό με τζάκι). Τηλ. 2441094257 & 6973845915.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Ξενώνας Ονείρων Άκρη. Αποτελείται από δωμάτια δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, NOVA, mini bar και μπαλκόνι) καθώς και σουίτες (που έχουν επί πλέον και καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, γυμναστήριο και σάουνα. Δείτε και εδώ. Τιμές: δίκλινο από 60 €.

Ξενοδοχείο Καλλιστώ. Έχει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV, μπάνιο και καθιστικό. Στο κοινόχρηστο σαλόνι σερβίρεται πρωινό.

Πανδοχείο Καστανιάς. Διαθέτει 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, τζάκι, TV και κουζινάκι. Τιμές πολύ λογικές. Τηλ. 2441094326, 2441097101 & 6974428270.

Ενοικ. Δωμάτια Αναστασία Γιαννουσά. Υπάρχουν 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο (όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV) καθώς και κοινόχρηστη κουζίνα με τραπεζαρία.

Silva Suites

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΛΑΜΠΕΡΟ)
Ξενοδοχείο Τιτάγιον. Διαθέτει 15 δίκλινα, 5 τρίκλινα και 2 δίχωρες σουίτες με τζακούζι, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, room service και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν και ταβέρνα ακριβώς μπροστά στην πλαζ. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

Ενοικ. Διαμερίσματα Απόστολος Νάκος. Υπάρχουν 1 δίκλινο, 1 διαμέρισμα με δύο δίκλινα υπνοδωμάτια και 1 διαμέρισμα με δύο τρίκλινα υπνοδωμάτια. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV & μπαλκόνια, ενώ τα 2 διαμερίσματα έχουν επί πλέον και κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 6979338520.

Ξενώνας Λαμπερό. Ανήκει στον κο Λάμπρο Μήνο και διαθέτει 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Υπάρχει και κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι και μπαρ. Σε περιόδους αιχμής λειτουργεί και εστιατόριο. Τιμές εξαιρετικά συμφέρουσες: δίκλινο από 35 € με πρωινό, τρίκλινο από 40 € με πρωινό και τετράκλινο από 45 € με πρωινό. Τηλ. 6973206450, 6936476293 & 6936476293.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Ξενώνας Σαρακατσάνα. Γνήσια αγραφιώτικη φιλοξενία από την κα Ελπίδα Ζαρκάδα και το σύζυγό της Φίλιππο. Διαμονή σε απλά και καθαρά δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV και κουζινούλα. Λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακές συνταγές. Δίκλινο από 40 €.

ΤΣΑΡΔΑΚΙ
Ξενώνας Χαγιάτι. Διαθέτει 10 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο, δίπλα ακριβώς στην ομώνυμη ταβέρνα του Δημήτρη. Τηλ. 2441021120.

ΜΟΣΧΑΤΟ
Ξενώνας Du Lac. Ανήκει στον κο Απόστολο Παπακωνσταντίνου και αποτελείται από 4 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441021523.

Ενοικ. Δωμάτια Βάκχος. Υπάρχουν 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και βεράντα με θέα στον κάμπο της Καρδίτσας. Λειτουργεί ταβερνούλα. Τηλ. 2441055435.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Ξενοδοχείο Μητρόπολις. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Αφροδίτη. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου "Μεγάλη Ράχη" με θέα τη Μητρόπολη και τον κάμπο της Καρδίτσας. Διαθέτει 22 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπάνιο. Τα 20 από τα 24 δωμάτια έχουν και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2441055860, 2441055955 & 2441079929.

Ορειάδες Ινν mountain resort

ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ
Ξενώνας Μορφοβούνι. Ανήκει στην κα Ελένη Σταμούλη και αποτελείται από 8 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Διαθέτει κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2441079678 & 6972923833.

Πανσιόν Το Σπιτικό. Ανήκει στην κα Ελένη Παπακώστα και διαθέτει 3 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με σαλόνι και πέτρινο τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441095582, 2431024594 & 6932197272.

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ
Πανσιόν Πολίχνη. Θα μας υποδεχθεί η κα Πολυτίμη Μηλίτση και θα μας φιλοξενήσει σε 4 δίκλινα. Τηλ. 2441095417.

Κοινοτικός ξενώνας Μεσενικόλα. Αυτός είναι οπρώτος ξενώνας που χτίστηκε στη λίμνη Πλαστήρα, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Τηλ. 2441095419.

Ενοικ. Δωμάτια Καραμήτρος. Τηλ. 2441095250.

Ενοικ. Δωμάτια Ποδηματάς. Τηλ. 2441095400.

ΚΡΥΟΠΗΓΗ
Αγροικία Φώτη. Μέσα σ' αυτό το αγρόκτημα βρίσκονται το θεσσαλικό ζωολογικό πάρκο, οι ξενώνες με τα διαμερίσματα, η καφετερία και η ταβέρνα Λαδόκολλα. Υπάρχουν 3 μεζονέτες με ένα υπνοδωμάτιο καθώς και 2 διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια. Όλα τα διαμερίσματα έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, καθιστικό με τζάκι και TV, μπάνιο και κουζίνα. Δείτε και εδώ.

ΡΑΦΗΝΑ
Wild Life. Πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. Διαμονή σε 8 αυτόνομες ξύλινες κατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, τζακόσομπα και καθιστικό με τηλεόραση. Σερβίρεται σπιτικό πρωινό, το οποίο το φέρνουν κάθε πρωί μέσα στο σπιτάκι. Δείτε και εδώ.

ΑΝΘΗΡΟ ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΟΥ
Δασικό Χωριό Δρυάδες. Συγκρότημα με ξύλινα σπιτάκια, τοποθετημένα αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά, που διαθέτουν 4 κρεβάτια σε δύο δωμάτια, μπάνιο, ψυγείο, τζάκι και TV. Επίσης διαθέτει εστιατόριο, καφέ και παιδική χαρά. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2003 τρία άτομα στο σπιτάκι "Φιγαλεία 5" προς 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ.

ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ
Πέτρινα σπιτάκια Κεραμαριό. Υπάρχουν 8 αυτόνομα σπιτάκια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, τζάκι, κουζίνα και υδρομασάζ. Λειτουργεί εστιατόριο και πισίνα για το καλοκαίρι. Την παράσταση όμως κλέβουν τα ελάφια, που βγαίνουν βόλτα το βραδάκι στο γκαζόν. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2009, τέσσερα άτομα στο σπιτάκι Νο 1 προς 150 € και τρία άτομα στο σπιτάκι Νο 8 προς 130 €, όλοι με πρωινό.
http://partetavouna.blogspot.com/

Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα- Έθιμα και διαδρομές στη φύση

  του ανταποκριτή μας Α. Ζώη
Υπάρχει μια περιοχή στο νομό Καρδίτσας, όπου το απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον, η "ευωδιά" της φύσης και ο πλούτος των θρησκευτικών και άλλων μνημείων είναι σε απόλυτη αρμονία με την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων. Ο λόγος για τη Λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ δυτικά της πόλης της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, μέσα σ' ένα έξοχο περιβάλλον.

Αυτή η περιοχή συγκεντρώνει και το φετινό Πάσχα τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών, αν και η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις αρνητικές καιρικές προγνώσεις, ενδέχεται ν' ανατρέψουν τα σχέδια ορισμένων.

Όπως εξηγεί, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λίμνης Πλαστήρα, Γιάννης Βασιλάκος, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι στο 80%, υπάρχει ωστόσο έντονο ενδιαφέρον και αναμένεται να υπάρξει πληρότητα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές ενοικίασης των δωματίων έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις σε σχέση με πέρυσι να φτάνουν έως και 35%.

Όσον αφορά την προέλευση των επισκεπτών, ο κ. Βασιλάκος τονίζει πως ένα ποσοστό περίπου 60% προέρχεται από την Αττική.

--------------------------------------------

Τα έθιμα της Πασχαλιάς στην περιοχή

---------------------------------------------

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται με έντονο το χρώμα της παράδοσης. Από τα πασχαλινά έθιμα, πέραν του παραδοσιακού οβελία και των άλλων γνωστών που επιβάλλει η μέρα, στην περιοχή Πλαστήρα ξεχωρίζουν τα εξής έθιμα:

Το κάψιμο του αφανού

Το βράδυ της Ανάστασης και την ώρα που ο παπάς δίνει το Άγιο φως, οι νέοι του χωριού βάζουν φωτιά στον "αφανό", το ομοίωμα του Ιούδα, μια μεγάλη θημωνιά με κέδρα, και ψέλνουν το "Χριστός Ανέστη".

Το έθιμο που συμβολίζει την ανάσταση και ανάληψη του Χριστού στον ουρανό, παραμένει ζωντανό στα χωριά Μορφοβούνι - Μεσενικόλα - Κρυονέρι, Νεοχώρι κ.α.

Ο διπλός χορός

Το απόγευμα της Κυριακής της Λαμπρής, μετά τον εσπερινό της αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού σχηματίζουν τέσσερις χορούς: δύο οι γυναίκες και δύο οι άνδρες. Πρώτος σέρνει το χορό ο παπάς της ενορίας, ενώ οι χορευτές τραγουδούν ένα ειδικό, αναστάσιμο τραγούδι, το "Σήμερα Χριστός Ανέστη". Σταδιακά, οι δύο κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας, καθώς οι χορευτές σταυρωτά "διπλώνουν" το χορό και μετά τον "ξεδιπλώνουν". Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των χορών, οι συμμετέχοντες τραγουδούν οι ίδιοι και μετά ακολουθεί χορός με παραδοσιακές ορχήστρες.

Ο διπλός χορός πραγματοποιείται κυρίως στο Μορφοβούνι.

Τα σίγνα

Πρόκειται για ένα καθαρά θρησκευτικό έθιμο, κατά το οποίο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, μετά τη λειτουργία, σχηματίζεται πομπή με τα λάβαρα, τις εικόνες, τα εξαπτέρυγα, τον ιερέα και τους ψάλτες, ενώ ακολουθούν οι πιστοί με τις λαμπάδες.

Η πομπή κάνει τον κύκλο του χωριού ψέλνοντας, εν χορώ, το "Χριστός Ανέστη", ενώ στις εισόδους του χωριού ψέλνονται δεήσεις. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, ξορκίζεται το κακό.

Το έθιμο απαντάται κυρίως στα χωριά της ανατολικής πλευράς του Νομού.

----------------------------------------

Ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον

----------------------------------------

Η λίμνη δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου, Νικόλαου Πλαστήρα. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης, η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της.

Μάλιστα, οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών, την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όλες τις εποχές του έτους.

Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση περίπου 55 χλμ. και προσφέρει μια εμπειρία μοναδική στον επισκέπτη, καθώς η ποικιλομορφία του τόπου, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του φυσικού τοπίου, προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ανάπαυση.

Ο επισκέπτης, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας), μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες ηρεμίας και ξεκούρασης στην περιοχή, να γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους των χωριών γύρω από τη λίμνη, να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία, την τοξοβολία, την ποδηλασία και τα υδάτινα σπορ, να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα, να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα τοπικά πανηγύρια, αλλά και να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και το γευστικό τοπικό κρασί.

-------------------------------------------

Τρεις διαδρομές οδηγούν στη λίμνη

--------------------------------------------

Με αφετηρία την πόλη της Καρδίτσας, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μια από τις τρεις διαδρομές, που οδηγούν στη λίμνη. Αν και η απόσταση που χωρίζει την ανατολική πλευρά της λίμνης από τη δυτική είναι πολύ μικρή, οι υψομετρικές τους διαφορές είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα, σε μια περιμετρική περιήγηση, ο επισκέπτης ν' ανακαλύπτει διαφορετικά σε ομορφιά και φυσικό περιβάλλον τοπία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή, Καρδίτσα - Μητρόπολη - Μοσχάτο - Λίμνη Ν. Πλαστήρα, γνωστή ως ανατολικός παραλίμνιος (δρόμος).

Εννέα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, στην είσοδο του χωριού Μητρόπολη, η αριστερή κατεύθυνση του δρόμου, οδηγεί στον ανατολικό παραλίμνιο. Το τμήμα αυτό της λίμνης, παρόλο που δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος, παρουσιάζει μικρότερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το δυτικό τμήμα.

Τρία χιλιόμετρα από τη Μητρόπολη βρίσκεται η αναρρυθμιστική λίμνη, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν. Πλαστήρα, ταβέρνες, κέντρα αναψυχής και μέρος της αμπελουργικής ζώνης Μοσχάτου - Μεσενικόλα -Μορφοβουνίου.

Ανεβαίνοντας τρία χιλιόμετρα ψηλότερα, σε υψόμετρο 450 μέτρων, βρίσκεται το Μοσχάτο. Είναι χωριό με πλούσια αμπελουργική παράδοση, πανέμορφη θέα και τουριστική υποδομή. Πήρε το όνομά του από την ποικιλία σταφυλιών "μοσχάτο", που καλλιεργούταν στους αμπελώνες του χωριού, πριν από αρκετά χρόνια.

Ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, πάνω στο δρόμο, υπάρχει μια μικρή, μονότοξη, πέτρινη γέφυρα, ενώ στο τέρμα της ανηφορικής διαδρομής- 18 χλμ. από την Καρδίτσα- σε περίοπτη θέση και υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται η Ι.Μ. Κορώνας .

Η Μονή Κορώνας (Γενέσιον της Θεοτόκου) αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1123 επί Αυτοκράτορος Κομνηνού , αλλά ξαναχτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού (1587 του μοναχού του Δανιήλ) είναι οι παλαιότερα χρονολογημένες των Αγράφων. Η Μονή είναι ανδρώα και επισκέψιμη συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

Ο δρόμος κάτω από τη Μονή (προπολεμική χάραξη Καρδίτσας - Αγρινίου) αποτελεί μία όμορφη, εναλλακτική διαδρομή, που συνδέει τα χωριά του Δήμου Πλαστήρα και την ανατολική με τη δυτική πλευρά της λίμνης.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της Κορώνας βρίσκεται το Τσαρδάκι. Εδώ, ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες με πλούσια τοπικά εδέσματα, ξενώνα για τη διαμονή του και ποδηλατόδρομο για ν' απολαύσει τις βόλτες του γύρω από τη λίμνη.

Τρία χιλιόμετρα μετά το Τσαρδάκι συναντάει ο επισκέπτης την Πλαζ Λαμπερού, με τις μεγάλες ταβέρνες, τα τουριστικά περίπτερα, τα τοπικά προϊόντα και την όμορφη θέα στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Είναι από τις πρώτες τουριστικές υποδομές της περιοχής και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τους επισκέπτες της Λίμνης. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '90 και συνέβαλε καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του οροπεδίου.

Πολύ κοντά στην Πλαζ βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, οικισμός του Λαμπερού. Πρόκειται για ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο οικισμό δίπλα στη λίμνη, με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και τουριστική υποδομή σύγχρονων προδιαγραφών.

Η "Κοιμωμένη" των Αγράφων και οι άλλες βουνοκορφές της Πίνδου, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, μοιάζουν σαν να έχουν "ξεπηδήσει" από κάποιο πίνακα ζωγραφικής, ιδίως κατά τη δύση του ήλιου.

Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού (Κοντά στο Χωριά Καταφύγι) βρίσκεται η Ι. Μ. Πέτρας (1550 μ.Χ.), που είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο.

Η διαδρομή από τον Άγιο Αθανάσιο συνεχίζει νότια και καταλήγει στην Καστανιά. Από εκεί, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην Καρδίτσα ή εξερεύνησης κι άλλων διαδρομών.

Η διαδρομή που είναι γνωστή ως δυτικός παραλίμνιος (δρόμος) περιλαμβάνει τις περιοχές: Καρδίτσα - Μορφοβούνι - Λίμνη Ν. Πλαστήρα - Φράγμα.

Το τμήμα αυτό του οροπεδίου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, με έδρα την Πεζούλα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

Από τη Μητρόπολη, ακολουθώντας πορεία προς το Νεοχώρι και σε απόσταση 14 χλμ. αριστερά στη βουνοπλαγιά, βρίσκεται ο Μεσενικόλας. Δίπλα του είναι το Μαρφοβούνι, έδρα του δήμου Πλαστήρα και γενέτειρα του πατέρα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα.

Τόσο ο Μεσενικόλας όσα και το Μορφοβούνι διαθέτουν τουριστική υποδομή, πλούσια αμπελουργική παράδοσή, παραγωγή τσίπουρου και ποιοτικούς οίνους από ποικιλίες σταφυλιών που παράγονται στην οροθετημένη Αμπελουργική Ζώνη Ο.Π.Α.Π. Μοσχάτου - Μεσενικόλα - Μορφορβουνίου.

Στη συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται το Κρυονέρι (27 χλμ. από την Καρδίτσα), το οποίο οδηγεί στο χωριό Κερασιά, με το νερόμυλο και τα μαντάνια στον ποταμό Κερασιώτη, το Μουζάκι, τα χωριά της Αργιθέας, της Άρτας και το νομό Τρικάλων.

Στη βουνοπλαγιά, μετά το Κρυονέρι και το νεόδμητο οικισμό Κουτσοδήμος, βρίσκονται τα Καλύβια Φυλακτής, μικρός οικισμός με έντονη τουριστική ανάπτυξη, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται και τα Καλύβια Πεζούλας, που αποτελούν το κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής και ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο, με σύγχρονες υποδομές σ' όλους τους τομείς.

Ακολουθώντας τη δεξιά πορεία της διασταύρωσης, ο δρόμος οδηγεί στην Πεζούλα και τη Φυλακτή. Τα χωριά αυτά διαθέτουν ταβέρνες, καφενεία και σύγχρονους ξενώνες διαμονής.

Στην είσοδο της Πεζούλας υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή, ενώ στην κορυφή της Φυλακτής βρίσκεται η Ι. Μ. Αγίας Τριάδας (18ος αι). Από τη διασταύρωση πριν από την Πεζούλα, ο δρόμος οδηγεί στην ιστορική Νεράιδα, παραδοσιακό θέρετρο με τουριστική υποδομή και ανεπανάληπτη θέα.

Σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από τη Νεράιδα, στη θέση Καραμανώλη (υψ. 1535 μ.), βρίσκεται το "Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων", δυναμικότητας 24 κλινών και μερικές εκατοντάδες μέτρα απ' αυτό μικρή χιονοδρομική πίστα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Πλαζ Πεζούλας, όπου- μεταξύ άλλων- οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για σπορ στα λίμνη, να κάνουν ορειβατικό ποδήλατο, να εξασκηθούν στην τοξοβολία κ.ά.

Πέντε χλμ. από τα Καλύβια Πεζούλας, δίπλα στη λίμνη, βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, που είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο.

Κατηφορίζοντας μετά τον Μπελοκομύτη, ο επισκέπτης φτάνει στον ποταμό Καριτσιώτη, τα νερά του οποίου τροφοδοτούν τη Λίμνη Ν. Πλαστήρα. Στην απέναντι όχθη του ποταμού βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομύτη, έκτασης 5.680 στρ., με εύκολα προσπελάσιμα μονοπάτια, το φαράγγι Κερεντάν και η σπηλιά Γάκη, σε απόσταση περίπου τριών χλμ. από το δρόμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πληροφορίες για την Λίμνη Πλαστήρα:
http://www.plastiras-lake.gr/
http://www.odigoslimnisplastira.gr/
http://www.enavotsalostilimniplastira.gr/
http://www.limniplastira.net/
http://www.hotelslimnisplastira.gr/
 Μετάβαση: Θα φτάσετε στην Καρδίτσα (300 χλμ. από Αθήνα και 228 χλμ. από Θεσ/νίκη). Μετά θα κάνετε άλλα 30 χλμ. για τη Λίμνη. Τα χωριά δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και ο δρόμος είναι  καλός. Στην Καρδίτσα μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (Αθήνα τηλ.: 210-8317181, Θεσ/νίκη τηλ.: 2310-522162)και Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας και ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΕ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ