Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: ΠΛΑΣΤΟΣ ♡

 ΠΛΑΣΤΟΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ
recipe image 
Πλαστός Καρδιτσιώτικος
Περιγραφή 
Παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας!


Συστατικά
  •     1κ. αλεύρι καλαμποκιού
  •     1/2κ. τυρί φέτα
  •     1/2 λ. γάλα φρέσκο
  •     φυτίνη ή μαργαρίνη
  •     1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  •     ½ κ. σπανάκι
  •     2 πράσα
  •     1 ματσ. κρεμμυδάκια
  •     1 κρεμμύδι ξερό
  •     άνηθο-μαιντανό-δυόσμο
  •     1κ. διάφορα αγρια χόρτα (λάπατα-ραδίκια-τσουκνίδες-σέσκουλα)
  •     λίγο αλάτι
Οδηγίες
  1. Σε ένα σουρωτήρι ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά (ψιλοκομμένα) με τα μυρωδικά τα κρεμμύδια και το πράσσο. Με μια πρέζα αλάτι τα μαραίνουμε και τα στίβουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και το μισό ελαιόλαδο.
  3. Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το υπόλοιπο λάδι και τα 3/4 από το γάλα και κάνουμε τη ζύμη.
  4. Τη μισή την απλώνουμε στο ταψί με τα δάχτυλα αφού το έχουμε βουτυρώσει. Από πάνω απλώνουμε τα χόρτα και τα ισιώνουμε καλά. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το γάλα που κρατήσαμε και περιχύνουμε τα χόρτα να πάει παντού.
  5. Προσθέτουμε από πάνω λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 ώρα περίπου.
  6. http://www.mageirikesdiadromes.gr/ 
ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Πλαστός 
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι,από καλαμπόκι.Κίτρινο...δηλαδή.
1 κιλό,σπανάκι
3 πράσα
350 γρ.περίπου φέτα
λάδι
μαργαρίνη
αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτη μας δουλειά,τα λαχανικά,που θα πρέπει να τα πλύνουμε και να τα ψιλοκόψουμε,αρκετά.Θα τα βάλουμε σε μεγάλη λεκάνη,όπου θα ρίξουμε αλάτι,θα τα τρίψουμε να μαραθούν και θα τα αφήσουμε για 10 λεπτάκια,να στραγγίξουν τα υγρά τους.Στη συνέχεια,σε μεγάλο μπολ,ρίχνουμε το αλεύρι,λίγο αλάτι και νεράκι,για να κάνουμε έναν πολτό(όχι ζύμη).Προσθέτουμε σ'αυτόν,το 1/3 της φέτας,που θα έχουμε τρίψει.
Με τη μαργαρίνη,αλοίφουμε ένα αντικολλητικό,μέτριο ταψάκι,ρίχνουμε τον μισό από τον πολτό μας και πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 της φέτας.Προσθέτουμε το σπανάκι με τα ψιλοκομμένα πράσα,αφού τα έχουμε στραγγίξει πολύ καλά και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 της φέτας.Κατόπιν,προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε τον πλαστό,με τον υπόλοιπο πολτό.Θα πρέπει να φροντίσουμε,να καλυφθεί το σπανάκι,καλά.Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς,μέχρι να ροδίσει.Περίπου 45-50 λεπτά της ώρας.
Κόβουμε τον πλαστό σε κομμάτια και αν θέλουμε,τον συνοδεύουμε με γιαούρτι,που ταιριάζει....πολύ
    http://liantinaki1.blogspot.gr/  
     ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΡΙΤΗ
    SYNTAGI1 












    Πλαστός Καρδιτσιώτικος
    -Μία πίτα γεμάτη Ελλάδα
    Υλικά:
    1 ματσάκι άνηθο,
    1 ματσάκι μαϊντανό,
    1 ματσάκι τσουκνίδες,
    750 γρ. σπανάκι,
    2 πράσα
    1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
     1 κιλό καλαμποκάλευρο,
     1 λίτρο φρέσκο γάλα,
    1 κιλό τυρί φέτα,
    200 γρ. φυτική μαργαρίνη,
    ενάμισι ποτήρι ελαιόλαδο
    και 1 μπέικιν πάουντερ.

    Τρόπος παρασκευής:
    1. Σ΄ ένα μεγάλο σουρωτήρι αναμειγνύουμε τα πλυμένα ψιλοκομμένα λαχανικά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
    2. Μαραίνουμε τα χορταρικά με μία πρέζα αλάτι.
    3. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.
    4. Προσθέτουμε την φέτα, το λάδι και ανακατεύουμε.
    5. Σε μία λεκανίτσα αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε τα 3/4 του γάλακτος, το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
    6. Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
    7. Βουτυρώνουμε με τη φυτική μαργαρίνη ένα ταψάκι 45cm, ρίχνουμε το μισό μείγμα ζύμης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας.
    8. Απλώνουμε τη γέμιση λαχανικών πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε καλά.
    9. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το υπόλοιπο γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός και τον απλώνουμε πάνω στα χόρτα για να καλυφθούν.
    10. Πασπαλίζουμε με λίγη φετούλα και λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για μία ώρα περίπου.
    11. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε μια πίτα γεμάτη Ελλάδα.

    *Για να γίνει νηστίσιμος ο πλαστός αντικαταστήστε το γάλα με νερό και μή βάζετε τυρί.

      http://www.epikairotita.info/ 

      ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

      Πλαστός για μεγάλο ταψί κουζίνας

      1 1/2 κιλ. διάφορα χόρτα
      1 πράσο
      1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
      1 κρεμμύδι ξερό
      διάφορα μυρωδικά
      (όλα ψιλοκομμένα)


      Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα πράσινα και τα στύβουμε με αλάτι.Προσθέτουμε φέτα και ελαιόλαδο.

      Σε άλλη λεκάνη βάζουμε 1 κιλό καλαμποκάλευρο-πλην μιας κούπας-,ρίχνουμε αλάτι,1 κ.γ. baking powder,φέτα,λίγο λάδι,γάλα ώστε να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή για να απλώνεται στο ταψί.

      Βιταμώνουμε ένα ταψί πολύ καλά,απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο,από πάνω προσθέτουμε τα χόρτα και πατάμε πολύ καλά ώστε να έχουμε το ίδιο πάχος με τη ζύμη.

      Όση ζύμη κρατήσαμε την αραιώνουμε με γάλα και την ρίχνουμε πάνω στα χόρτα με ένα κουτάλι.Πασπαλίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 1 ώρα και κάτι.

      Έτοιμος!!!