Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

♥ Καρδιτσιώτικη συνταγή από τη Μαρία Κοσκινιώτου: Σαραντόκλουρες



Μικρές, νόστιμες στριφογυριστές κουλούρες! Τις φτιάχνουμε στη γιορτή των Αγίων Σαράντα, στις 9 Μαρτίου, υπέρ υγείας των αγαπημένων μας προσώπων. 

Υλικά

1,5 κιλό αλεύρι μαλακό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 μαγιά Μπύρας 
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
Λίγο μέλι για το άλειμμα στο τέλος


Εκτέλεση 

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Στο κέντρο κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό. Όσο παίρνει μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα δάχτυλα. Αρχίζουμε  το ζύμωμα έως ότου γίνει μια σφιχτή ζύμη. 
Μετά σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Όταν περάσει η ώρα, κόβουμε μεγάλες μπουκιές από το ζυμάρι και ξεκινάμε να τις ανοίγουμε σε λωρίδες. Τις περνάμε με λίγο λάδι και ζάχαρη (το έχουμε διαλύσει σε μια κούπα προηγουμένως) και τις τυλίγουμε σε ρολάκια. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και αν θέλουμε βάζουμε κάτω λίγο σουσάμι. Τις αφήνουμε κάνα μισάωρο να φουσκώσουν όσο προθερμαίνουμε το φούρνο.

Τις ψήνουμε για μια ώρα ακριβώς στους 220 βαθμούς.
Όταν πάρουν να ροδίσουν και ενώ είναι μέσα στο φούρνο τις αλείφουμε με αραιωμένο μέλι με νερό.

Καλή επιτυχία!