Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ομόνοια 1931 «Εννέα μούσες» - Τι απέγιναν οι Μούσες που κάποτε κοσμούσαν την πλατεία Ομόνοιας?

ΟΙ 4 ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οι άσπρες κολώνες που βλέπουμε περιμετρικά στην πλατεία Ομονοίας του 1931 ( κάτω φωτό ), είναι τσιμεντένιες και λειτουργούσαν σαν αεραγωγοί του υπογείου της πλατείας  με αποτέλεσμα να ασχημαίνει το περιβάλλον.
Ο τότε δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης για να διορθώσει την ασχήμια της κατασκευής τοποθέτησε οκτώ αγάλματα των εννέα μουσών.  (η ένατη δεν τοποθετήθηκε για λόγους  διακοσμητικούς ).
Τελικά, μετά από χρόνια και κατόπιν των πολλών παραπόνων των πολιτών, αφαιρέθησαν για να βρεθούν στην Καρδίτσα, τοποθετημένες μόνο οι τέσσερεις και οι υπόλοιπες πέντε να βρίσκονται σε αποθήκη της πόλης.
Θυμάμαι πως παλαιότερα για το WC χρησιμοποιούσαμε την οναμασία «Καλλιόπη». Αυτή η ονομασία είχε προκύψει από το άγαλμα της Καλλιόπης το οποίο , μάλλον ως ένατο, είχε αποθηκευτεί προσωρινά δίπλα στις τουαλέτες του υπογείου. Ο κόσμος τότε, όταν ρωτούσε για το που είναι τα δημόσια ουρητήρια, έπαιρνε την απάντηση : Κάτω στην Καλλιόπη ! Έτσι μια από τις ονομασίες  για τις τουαλέτες, χρόνια ήταν και είναι, ιδίως στο περιβάλλον των στρατιωτών : «Καλλιόπη» .
logo13.gifΥΓ. Μετά από το σχόλιο του σΤελιος, έψαξα μια ακόμη φορά και βρήκα ότι οι Μούσες μοιράστηκαν κάπως έτσι : 4 στην Καρδίτσα, 2 στις Καρυές Λακωνίας , 2 στην Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε. Οι τρείς Χάριτες μπερδεύουν την υπόθεση, αφού ήδη υπάρχει μια στην Καρδίτσα.

Οι 4 Μούσες που ακολουθούν βρίσκονται στην Καρδίτσα : Στο άγαλμα της Μούσας ( κάτω φωτό)  δεν διακρίνεται το όνομά της.

Κάτω, η Αγλαία.Προσωπικά την γνωρίζω σαν μια απο τις τρείς Χάριτες,τώρα πώς βρέθηκε μαζί με τις Μούσες, δεν το γνωρίζω.

Κάτω, η Θάλεια, προστάτιδα της κωμωδίας.

Κάτω, η Κλειώ,προστάτιδα της Ιστορίας.
<
 Οι υπόλοιπες όταν εμφανιστούν δημοσίως,θα φωτογραφηθούν ανάλογα.
logo13.gifΣήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2007,μετά από ευγενική παραχώρηση του Blog : http://karyes.blogspot.com/το οποίο και ευχαριστώ,δημοσιεύω τις 2 μούσες που βρίσκονται στις Καρυές Λακωνίας :



Η Ερατώ στα Κατάπολα Αμοργού
φωτό : http://www.panoramio.com/photo/23821128

https://glypto.wordpress.com/