Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με ύλη 174 εφημερίδων και... δεν το ξέρουμε,

Αν πιστεύετε ότι κατακλύζεστε από πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να έχετε δίκιο. Σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δεδομένα τα οποία θα ισοδυναμούσαν με ύλη 174 εφημερίδες.

Η ανάπτυξη του Διαδικτύου, η ύπαρξη 24ωρων τηλεοπτικών προγραμμάτων και των νέων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων στις μέρες μας μάς οδηγούν στο να δεχόμαστε πέντε φορές περισσότερες πληροφορίες κάθε μέρα σε σχέση με αυτές που λαμβάναμε το 1986.

Όμως αυτά τα στοιχεία ωχριούν μπροστά στην αύξηση της ποσότητας των πληροφοριών που παράγουμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και γραπτών μηνυμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλή της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Χίλμπερτ, ο μέσος άνθρωπος παράγει στοιχεία ισοδύναμα έξι εφημερίδων, την στιγμή που πριν από 24 χρόνια παρήγαμε πληροφορίες που θα γέμιζαν μόλις δυόμισι σελίδες. Παράλληλα η αποθήκευση όλων αυτών πληροφοριών σε υπολογιστές και μικροτσίπ αναλογεί σε 600.000 βιβλία.

Για τον υπολογισμό όλων των δεδομένων που στέλνονται και λαμβάνονται, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πολύπλοκη εξίσωση.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο μέσον της εποχής της πληροφόρησης. Πριν από 100 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν τυχεροί αν καταφέρνουν να διαβάσουν το ισοδύναμο 50 βιβλίων σε ολόκληρη τη ζωή τους και τώρα τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη παρακολουθήσει μερικές εκατοντάδες ταινίες. Όμως ο εγκέφαλος είναι πολύ ‘’εύπλαστος’’ και είναι πολύ καλός στα να κατανοεί και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.», δήλωσε ο δόκτωρ Χίλμπερτ.

Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο 295 δισεκατομμύρια Gb. Ενώ το ποσό αυτό είναι ιλιγγιώδες, καθώς ισοδυναμεί με τον αριθμό των κόκκων άμμου που βρίσκονται επί Γης πολλαπλασιασμένο επί 315, ο δόκτωρ Χίλμπερτ τονίζει ότι και πάλι αναλογεί σε λιγότερο από 1% των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στο DNA ενός και μόνο ανθρώπου.

Η ικανότητα επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων με υπολογιστές διπλασιάζεται περίπου κάθε 18 μήνες και με τις συσκευές τηλεπικοινωνίας διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες κρίνουν ότι απέχουμε πολύ από το σημείο κορεσμού και ότι δεν πλησιάζουμε ούτε στο ελάχιστο την ικανότητα διαχείρισης της ποσότητας πληροφοριών που υπάρχει στον φυσικό κόσμο.

«Σε σύγκριση με την φύση, είμαστε ταπεινοί μαθητευόμενοι. Αν προσπαθούσαμε να αποθηκεύσουμε το όνομα κάθε άστρου του σύμπαντος, θα μπορούσαμε να καταχωρήσουμε μόνο το 1%.», λέει ο δόκτωρ Χίλμπερτ.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

http://molibixarti.blogspot.com/