Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Δικαιοσύνη – Παιδεία – Έρευνα;

Πριν απο αρκετά χρόνια, και σαφώς πολύ νωρίτερα από την κρίση, προσπάθησα να σκεφτώ τί χρειάζεται περισσότερο αυτή η χώρα για να πάει μπροστά...

Φοιτητής τότε και βλέποντας άγχη και αγωνίες για το μέλλον, κατέληγα μετά απο κάθε σκέψη οτι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η χώρα είναι η αξιοκρατία, πράγμα που δεν συνέβαινε και ούτε, όπως φαίνεται, θα συμβεί τουλάχιστον σε τούτη την ζωή.
Σκέψη στην σκέψη και συζήτηση στην συζήτηση με φίλους, γνωστούς αλλά και κάθε είδους μόρφωσης ανθρώπους που εργάζονται και στο Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα, κατέληξα στο συμπέρασμα οτι αυτά που χρειαζόμαστε είναι τρια πολύ βασικά πράγματα, τρείς πυλώνες αν θέλετε: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ.
Την Δικαιοσύνη την χρειαζόμαστε για ευνόητους λόγους, όχι όμως όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα. Την θέλουμε δυναμική, γρήγορη στην απόδοση, αποφασιστική, ευέλικτη και το κυριότερο, απολύτως ανεξάρτητη.
Την Παιδεία, αχ αυτή η Παιδεία, την θέλουμε πρωτοποριακή και με τσαγανό. Να γράφονται τα βιβλία της απο επιστήμονες που ασχολούνται και διδάσκουν το εκάστοτε αντικείμενο στον αντίστοιχο κλάδο εκπαίδευσης. Οχι κάθε φορά ανάλογα με το πως βολεύονται οι επαίοντες να βλέπουμε και άλλα. Υπάρχουν πολλά αποστήματα που πρέπει να σπάσουν. Θάρρος και κοινή λογική χρειάζονται.
Την Έρευνα την χρειαζόμαστε απαραίτητα για να πάμε μπροστά σαν κράτος. Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, βοήθεια στις απομείναντες βιομηχανίες ωστε να παράξουν νεα προιόντα για να δουλεύει ο κόσμος. Εχουμε άριστους επιστήμονες όπως Ιατρούς, Βιολόγους, Καθηγητές, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες κλπ ή μήπως αμφιβάλει κανείς; Είναι καλυτεροι απο εμάς οι Ισραηλινοί ή οι Τούρκοι, για να μιλήσουμε για την γειτονιά μας, αυτοί οι Τούρκοι, κοιτάξτε γύρω σας πόσα προιόντα παίρνουμε-εισάγουμε- απο αυτούς, δείτε πόσο γρήγορα αναπτύξανε την στρατιωτική τους τεχνολογία, δείτε πόσα λεωφορεία και αυτοκίνητα made in Turkey κυκλοφορούν στους δρόμους μας, μέχρι και οι καραβοκύριδες μας πηγαίνουν εκεί και κτίζουν απο βάρκες μέχρι βαπόρια.
Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση απο την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, τελικά τι θα μπορούσε να είχε κάνει και δεν έκανε;
Πόσα ΨΕΜΜΑΤΑ ακούσαμε και πόσα θα ακούσουμε ακόμη; Γιατί να γίνονται ολα αυτά τα πράγματα; Γιατί να την πληρώνει ο κόσμος-ο λαός- μόνιμα; Γιατί μέχρι σήμερα να μην έχει πληρώσει κανείς πλούσιος την φοροδιαφυγή του; Γιατί μόλις το κεφάλαιο διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση πληρωμής των διοδίων απο τους πολίτες τότε το κράτος έσπευσε να μας πάρει την άδεια κυκλοφορίας, να μας βάλει πρόστιμο 300 ευρώ και να μας στείλει και στο δικαστήριο; Γιατί για να αλλάξεις όνομα στον Λογαριασμό της ΔΕΗ θέλεις χαρτιά απο ηλεκτρολόγο και διάφορα άλλα παραχάρτια ενω για το κοινωνικό τιμολόγιο όλα αυτά μπορούν να παραβλέπονται την στιγμή που ούτως ή άλλως θα μπορούσαν όλες αυτές οι διαδικασίες να είχαν απλοποιηθεί; Γιατί να πληρώνω στο λογαριασμό της ΔΕΗ για το επικουρικό του Τελωνειακού υπαλλήλου; Γιατί να κόβονται επιδόματα, βαρέα ανθυγιεινά, μισθοί και να απαξιώνονται οι συνταξιούχοι και απο την άλλη όποιος έκανε μια ζωή οικονομίες και έφτιαξε ένα ή και δύο σπίτια αυτά να τα πληρώνει χρυσά κάθε φορά που το κράτος θέλει χρήματα, ενω οι γνωστοί άγνωστοι με τις βιλλάρες τους και τις off shore εταιρείες τους να μην πληρώνουν; Την Αττική όδο πόσα χρόνια θα μου την έχουν σελλωμένη στην πλάτη; Ως πότε για να πάρει το κράτος έσοδα, το πρώτο πράγμα που θα σκέφτεται θα είναι ο μισθωτός και οχι ο πλούσιος; Γιατί, στο όνομα της ανάπτυξης, να μην προσπαθούν οι διορισμένοι των κυβερνήσεων πρόεδροι οργανισμών, Διευθυντάδες και άλλοι μπόλικοι σαν και αυτούς να μην προσπαθούν να τιμήσουν το μισθό που παίρνουν δίνοντας λύσεις και προτείνοντας τρόπους που θα βοηθήσουν να λυθεί το αδιέξοδο; Γιατί παραμένουν ατιμώρητοι οι ΚΛΕΦΤΕΣ του δημόσιου χρήματος; Ένας τους να μην πληρώσει ποτέ ; ! Να μην του Δημευθεί η περιουσία; Τόσα χρόνια ακούμε για απλοποιήσεις διαδικασιών και κυρήξεις πολέμων στα τέρατα της γραφειοκρατίας. Πού είναι τα αποτελέσματα; Γιατί όταν συντάσσονται όροι δόμησης αυτοί να γίνονται με γνώμονα το πόσο εύκολα μπορούν να καταπατηθούν ώστε να πάει μετά ο έλεγχος και να πρέπει να πράξεις τα δέοντα για να γλιτώσεις; Αυτά και άλλα πολλά που άμα κάτσω να τα γράψω ένα-ένα θα ξημερώσει θα ξαναβραδιάσει και ακόμα θα γράφουμε…..
Τελικά ο τίτλος θα πρέπει να αλλάξει σε : ΤΟΛΜΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αυτά χρειαζόμαστε τούτη την στιγμή, σε αυτή την συγκυρία για μπορέσουμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια αλλά και τους νέους που φεύγουν στα ξένα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_7403.html