Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κούλουμα στο δήμο Παλαμά

Παρά το τσουχτερό κρύο που μας επιφύλαξε η καθαρά Δευτέρα, οι Παλαμιώτες και πολλοί επισκέπτες, βγήκαν από τα σπίτια τους και έκαναν μια "βόλτα" από το πάρκο «Αστέριο» να γευτούν την παραδοσιακή φασολάδα και τα άλλα νηστίσιμα εδέσματα που προσφέρθηκαν από το δήμο.....
Ήταν η κεντρική εκδήλωση του δήμου Παλαμά για τα Κούλουμα, τα «Μουχουρλούκια» όπως τα λέγανε οι παλιότεροι…
Τα παιδιά του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου "Οι Καραγκούνηδες" χόρεψαν τοπικούς χορούς αλλά και χορούς από άλλες περιοχές της χώρας. Φυσικά, δεν έλειψε και το παραδοσιακό "γαϊτανάκι" με το οποίο άνοιξαν οι εκδηλώσεις στο "Αστέριο" πάρκο.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Βαϊόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Παλαμά κ.κ. Κώστας Νασιούλης και Δημήτρης Πάτας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τζέλλας, η γραμματέας του τοπικού συμβουλίου Παλαμά κ. Μαρίτσα Μουτσανίδου, κ.ά.
Στη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας έγινε στο ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Οι επισκέπτες, αγναντεύοντας το νοτερό κάμπο από το λόφο της Σωτήρας, κάτω από τις σκόρπιες νυφάδες του χιονιού που άρχισε να πέφτει, γεύτηκαν ένα διαφορετικό νηστίσιμο έδεσμα: Καραβίδες με πλιγούρι. Αυτή η πολύχρονη παράδοση με τις καραβίδες (4 καζάνια μαγειρεύτηκαν φέτος!), είναι που κάνει τη διαφορά κάθε Καθαρά Δευτέρα στη Μεταμόρφωση, και φυσικά συνοδεύεται από χαλβά, ελιές, λαγάνα και ντόπιο τσίπουρο. Στην επιτυχία της εκδήλωσης στη Σωτήρα, συνέβαλαν τα μέγιστα ως διοργανωτές και «οικοδεσπότες», η δημοτική σύμβουλος κ. Ντίνα Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Θανάσης Κωστής.
Στην ΙΤΕΑ, στα υπόστεγα του Αγροτικού Μουσείου, ο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν, το κέφι καλά κρατούσε και ο χορός διήρκεσε πολλές ώρες, σχεδόν μέχρι το απόγευμα, παρά το χιόνι που άρχισε να πέφτει πυκνό. Η φασολάδα τιμήθηκε δεόντως, το κρασί έρεε άφθονο και ο δήμαρχος Παλαμά, με τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, έδωσαν το παρών τους, συμμετέχοντας και στο χορό. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρώην δήμαρχος Φύλλου, νυν περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Αναστασόπουλος. Ο αντιδήμαρχος Φύλλου κ. Λιάχανος και ο πρόεδρος της κοινότητας Θοδωρής Σδόγγος, μαζί με τους άλλους αιρετούς της περιοχής και τους πολίτες της Ιτέας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει η εκδήλωση και να ευχαριστηθεί ο κόσμος. Και τα κατάφεραν!..
Στην ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, επίσης, έγινε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, με τη συνδρομή του δήμου Παλαμά. Στην εκδήλωση χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πλούσια νηστίσιμα εδέσματα και να διασκεδάσουν με την ορχήστρα των Τάκη Βλάστου και Φούλια Καραγιώργου.
* Τα κούλουμα γιορτάστηκαν επίσης στην Ψαθοχώρα, στο Μάρκο και στο Βλοχό, όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν το ίδιο μεγάλη.