Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΝ... ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Η ΓΚΛΑΒΑ



9-March-2011-samprakos.jpg
γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος (exedrasports.gr)
Παρακολουθούσα το Αναγέννηση Καρδίτσας – ΠΑΣ Γιάννινα και έπιανα τον εαυτό μου να αναρωτιέται ποιο το νόημα της ύπαρξης μιας ομάδας των προδιαγραφών της Αναγέννησης στο ποδόσφαιρο και στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Γιατί υπάρχει και για ποιον παίζει;..... Για ένα άδειο γήπεδο και μια πόλη που αδιαφορεί για την ύπαρξή της και την προσπάθεια που κάνει να μείνει στην κατηγορία; Ποιον στόχο έβαλε το περασμένο καλοκαίρι;Να μαζέψει μια καραβιά από ξένους και ένα τσούρμο από «μεσήλικες», ποδοσφαιρικά, Ελληνες, προκειμένου να τη βγάλει καθαρή και να μείνει στην κατηγορία; Ποιο είναι το όραμα στην Καρδίτσα για την Αναγέννηση; Να υπάρχει η ομάδα και… τέλος. Να μένει στην κατηγορία και τέλος;
Πήρα ως παράδειγμα την Αναγέννηση, διότι είναι ένα τυπικό δείγμα ομάδας της Β’ και της Γ’ κατηγορίας. Ποδόσφαιρο χωρίς όραμα, χωρίς στόχους, χωρίς φιλοδοξίες. Ποδόσφαιρο που δεν έχει στόχο ούτε καν τη χαρά του παιχνιδιού, δηλαδή να απολαμβάνει μια ομάδα, μαζί με τους οπαδούς της, το παιχνίδι. Ποδόσφαιρο από συνήθεια, δίχως καμιά προοπτική.


Η ίδια ομάδα, αν είχε μαζέψει τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες της περιοχής και των γύρω περιοχών και είχε βάλει δίπλα τους έναν – δύο έμπειρους ξένους και ακόμη δύο τρεις ταλαντούχους ξένους, θα είχε λόγο να υπάρχει. Διότι θα είχε βλέψεις, να βγει κερδισμένη μέσα από την καλλιέργεια των ταλέντων, την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Και με έξυπνη διαχείριση των εσόδων που θα δημιουργούσε από τις πωλήσεις θα μπορούσε να μεγαλώσει. Την ίδια ώρα που θα απολάμβανε το παιχνίδι και θα έδινε κίνητρο σε όλους τους πιτσιρικάδες της περιοχής να παίξουν ποδόσφαιρο για να φορέσουν τη φανέλα της.


Πόσο ουτοπικό μοιάζει το σκηνικό που περιγράφω παραπάνω στην Ελλάδα του 2011. Αν δεν έχει 1 ημίχρονο, 2 τελικό, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον το σχέδιο. Αυτή την εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο, και ειδικά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής υπάρχει μόνο γι’ αυτό: για το κουπόνι.


η επιστολή που στείλαμε gate3.grΣτο τέλος του ονόματος μίας από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα υπάρχει η ημερομηνία που σε μία επαρχιακή πόλη στις αρχές του 1900 δημιουργήθηκε μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Πέρασαν χρόνια, η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1904 δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, δεν ακολούθησε κανένα καράβι, δεν μπήκε ποτέ στην παράγκα, δεν πούλησε το όνομα της, δεν πουλήθηκε σε κανέναν και δεν μπήκε σε ύποπτα παιχνίδια.
Ήμαστε περήφανοι για την ομάδα της καρδιάς μας. Όπου βρεις καρδιτσιώτη ρώτησε τον τη ομάδα είναι. Ρώτησε τον, τη είναι αυτό που αγαπάει σε αυτή την ομάδα. Το σήμα της θα σου πει και τα χρώματα. Δεν με νοιάζει θα συνεχίσει η Α Εθνική, δεν με νοιάζει να με φωνάζουν πουλημένο... θέλω ότι κάνει αυτή η ομάδα να είναι με τη μαγκιά της.
Έφερες ως παράδειγμα την ομάδα μας. Στη Β Εθνική υπάρχουν ο Ιωνικός, ο Εθνικός, ο Αγροτικός Αστέρας, ο Θρασύβουλος, η Καλλιθέα, η Ηλιούπολη, που αν μαζέψεις όλους τους φιλάθλους της δεν φτάνουν όσοι πάμε εμείς κάθε Κυριακή στο γήπεδο.
Όταν λοιπόν γράφετε στις εφημερίδες σας, ο Αγροτικός Αστέρας είναι του Ριαβόγλου, η Ηλιούπολη του Τσακογιάννη, ο Εθνικός του Πιρούνια, η Καλλιθέα του Σαλευρή και ο Ιωνικός του Κανελάκη. Γνωρίζεις το ΔΣ της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ; Όχι. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. Δεν γνωρίζουν από 1 ημίχρονο, 2 ΤΕΛΙΚΟ.

Εσείς λοιπόν οι δημοσιογράφοι γράψτε για τον Μπέο, και τον Ψωμιάδη... βγάλτε την αλήθεια στην επιφάνεια και αφήστε τις βαθυστόχαστες σκέψεις για την άδεια – χαλασμένη κερκίδα της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.

Ξεκινήστε από τα απλά..!!



γράφει ο Θεοδόσης Κατσάρας (mikriliga.com)
Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ? Προφανώς ο έγκριτος και έμπειρος συνάδελφος δεν γνωριζε πόσο κόσμο είχε το γήπεδο και τι σημαίνει το όνομα Αναγέννηση για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ που είτε ζούν στην περιοχή είτε είναι ξενιτεμένοι εχουν προσδιοριστικό καταγωγής αυτό το όνομα και ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ αγάπη στον ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ της κατηγορίας και απο τους ιστορικότερους στην Ελλάδα. Κι αν δεν γνωριζε δεν όφειλε να ρωτήσει; Δεν όφειλε να διασταυρώσει τα στοιχεία για να έχει μια πιο σφαιρική και συγκροτημένη άποψη περι του συλλόγου στον οποίο έκανε αναφορά; Αυτό δεν μαθαίνουν πρώτα απ ολα στις σχολές δημοσιογραφίας;

Κι αλήθεια, η Αναγέννηση του έφταιξε του κ. Σαμπράκου στη φετινή (και όχι μόνο) Β Εθνική Κατηγορία; Μια απο τις πιο ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ομάδες της περιφέρειας που σε καλές περιόδους οι φιλαθλοι της μπορούν να ξεπεράσουν τους 10.000 σ εναν αγώνα; Η Αναγέννηση που απο τότε που βρίσκεται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο είναι ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ και ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ χωρίς να δώσει δικαίωμα σε κανέναν; Που έχει αποκτήσει - και δικαίως τη συμπάθεια - όλης της φίλαθλης Ελλάδας; Δεν ρίχνει μια ματιά όχι πολύ μακριά του, αλλά στη γειτονιά του να δει κάποιες ομάδες που έχουν βγάλει τον όποιο κόσμο τους απέμεινε έξω απο το γήπεδο; Που εφαρμόζουν τη νέα... τακτική της νεοελληνικής πραγματικότητας δεν πληρώνω - δεν πληρώνω εφορίες και δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση; Δεν ξέρει για τις... ομορφιές της κατηγορίας; Μήπως εκεί οι αναφορές κάνουν... τζίζ και ειναι επικίνδυνες;

Στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα τον οποίο παρακολούθησε ο κ. Σαμπράκος απο τον καναπέ του σπιτιού του ή το γραφείο του, στο γήπεδο υπο καταρρακτώδη βροχή, ημέρα Σάββατο, με τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση και με την Αναγέννηση στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, εδωσαν το παρών 1000 οπαδοί της! Σε κάθε παιχνίδι και της φετινής προβληματικής απο πλευράς αγωνιστικής παρουσίας, δεν πέφτει ο αριθμός κάτω απο τους 1500. Και παρόλα αυτά κάνει λόγο για μια πόλη που αδιαφορεί για την ύπαρξη της ομάδας; Δεν γνωρίζει ότι η απέναντι εξέδρα είναι σφραγισμένη και απ αυτή έβγαλε άποψη που την κατέθεσε σε έγκριτη εφημερίδα;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Δικαίως εισπράξαμε την αγανάκτηση εκατοντάδων φιλάθλων της Αναγέννησης Καρδίτσας απο την συγκεκριμένη αναφορά του έγκριτου συναδέλφου! Οι περισσότεροι αισθάνονται προσβεβλημένοι αφάνταστα απο την συγκεκριμένη αναφορά. Μιλάμε για μια ομάδα που δεν είναι τυχαία. Που ασφαλώς και έχει λόγο ύπαρξης, που έχει αναδείξει σπουδαίους παίκτες, που έχει ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ παρουσία μέσα στο χρόνο χωρίς εύνοιες με ρυθμίσεις του δημοσίου, χωρίς συγχωνεύσεις - εκτρώματα, χωρίς να είναι ποτέ φίλος του παρασκηνίου. Δημοσιογράφοι που υποτίθεται μάχονται για την ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του ποδοσφαίρου στη χώρα μας τέτοιες ομάδες έπρεπε να τις έχουν πρότυπο και παράδειγμα και να τις αναδεικνύουν με τις αναφορές τους.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Οι άνθρωποι που συγκροτούν τη διοίκηση της Αναγέννησης φέτος είναι Καρδιτσιώτες φίλαθλοι της ομάδας και με σοβαρή διαδρομή στον κοινωνικό στίβο της πολης. Ανέλαβαν το καλοκαίρι σε μια άκρως καταστρεπτική (απο τον προηγούμενο... επενδυτή που μοιάζει σ αυτούς που υπάρχουν σε πληθώρα στο ελληνικό ποδοσφαιρο και το έχουν φτάσει στον πάτο!) το σύλλογο προσπαθώντας να τον διατηρήσουν στη ζωή. Εχουν ξοδέψει χρήματα και προσωπικό χρόνο και ανεξάρτητα αν καταφέρουν να σταθεροποιήσουν το δημοφιλές σωματείο στην κατηγορία, η παρουσία τους είναι στα συν οχι μόνο για το σύλλογο, αλλά γενικότερα για την κατηγορία. Διότι μέσα σε απιστευτες συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική κοινωνία προσπαθούν να τηρούν τις συμφωνίες που έχουν κάνει (κ. Σαμπράκο για ρωτηστε απο ποτε έχουν να πληρωθούν ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων της κατηγορίας!!!) και να πορευτούν ΚΑΘΑΡΑ χωρίς τις γνωστές πατέντες που έχουν κάνει θράυση και έχουν καταεξευτελίσει το ελληνικό ποδοσφαιρο.
Ε, αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι φίλαθλοι που στηρίζουν μια προσπάθεια αξίζουν έναν καλό λόγο. Ποσo δε μάλλον απο ανθρώπους που και τη γνώση έχουν και πλούσιες παραστάσεις απο τα όσα συμβαίνουν στον... μαγικό κόσμο του ελληνικού φουτ μπολ! Κρίμα...



γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος (sambrakos.blogspot) σήμερα


Στεναχωρήθηκα πολύ με τη διαπίστωση ότι στεναχωρήθηκαν οπαδοί της Αναγέννησης Καρδίτσας με το post μου στο blog του exedra.gr σχετικά με το λάθος που κάνει η ομάδα να επενδύει σε ταβανάτους μεσήλικες ποδοσφαιριστές και καραβιές ανώνυμων ξένων αντί να βάλει στόχο την παραγωγή και την ανάδειξη ποδοσφαιριστών.

Επειδή συχνά συμβαίνει κανείς να παρανοεί, εξήγησα, μέσα από μια απάντηση στο ίδιο blog ότι δεν εννόησα ή υπονόησα ότι η Καρδίτσα έχει σχέση με φραγμένα, σημαδεμένα ή διεφθαρμένα ματς. Το αντίθετο, όσα έχω ακούσει και αντιληφθεί με οδηγούν στην εντύπωση ότι η Καρδίτσα είναι στο «πάω με τον σταυρό στο χέρι» γκρουπ των ομάδων. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουν αυτοί που σήμερα τη χρηματοδοτούν είναι αξιέπαινη, διότι ξαφνικά τους έμεινε η ομάδα στα χέρια και προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή.

Εγώ όμως δεν αναφερόμουν σε αυτά. Αναφερόμουν, ξεκάθαρα, στην ιδέα, το όραμα, τη φιλοδοξία που έχουν για την ομάδα τους και για το σχέδιο που έχουν εκπονήσει. Αυτή η ιδέα, μαζεύω μια καραβιά ξένους και ένα τσούρμο ξεπερασμένους, με αφήνει αδιάφορο, δεν με συγκινεί. Αυτή η διαφορά αντίληψης για το ποδόσφαιρο όμως δεν υποδηλώνει υποτίμηση του συλλόγου. Στη συνείδησή μου η Αναγέννηση είναι μια καθαρή, περήφανη ομάδα. Και της εύχομαι να παραμείνει τέτοια και να μην συναντήσει κακοποιούς και παράνομους του ποδοσφαίρου στη ζωή της.



ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ:http://www.gate3.gr/