Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ερευνα Πάρε πτυχίο για να ζήσεις περισσότερο

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το μέσο επίπεδο της συστολικής πίεσης και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ήσαν τα χρόνια σπουδών τόσο μικρότερη έτεινε να είναι η πίεση.........

Τι κι αν απαιτεί πολύωρη μελέτη, συνήθως καθισμένοι ακίνητοι σε κάποια καρέκλα και μας κατακλύζει με άγχος την περίοδο των εξετάσεων; Νέα αμερικανική έρευνα του πανεπιστημίου Μπράουν που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BCM Public Health αποκαλύπτει ότι η εκπαίδευση κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και μάλιστα περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, τα άτομα που έχουν φτάσει υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης φαίνονται να έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και η χαμηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να είναι η αιτία για αυτό.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από 30ετή μελέτη 3.890 ατόμων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, εκείνους του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (12 ή λιγότερα χρόνια), εκείνους του μέσου (13 ως 16 χρόνια) και εκείνους του υψηλού (17 ή περισσότερα χρόνια). Έπειτα υπολογίστηκε η μέση συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Οι γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είχαν πίεση υψηλότερη κατά 3,26mmHg από εκείνες με υψηλό, ενώ στους άντρες η αντίστοιχη διαφορά ήταν 2,26 mmHg.

Στις περιπτώσεις που λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και η κατανάλωση αλκοόλ, η γενική τάση συνέχιζε να ισχύει απλώς σε μικρότερη κλίμακα.

«Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο εμφανίζουν μια προδιάθεση να κάνουν αγχογόνες δουλειές που χαρακτηρίζονται από υψηλές απαιτήσεις και χαμηλά επίπεδα ελέγχου, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους άντρες, να γίνουν ανύπαντρες μητέρες, να ζήσουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και μάλιστα κάτω από το όριο της φτώχιας. Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δόκτωρ Έρικ Λουκς.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

http://molibixarti.blogspot.com/2011/03/blog-post_5577.html