Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ginger Tea: Αρωματικό και θεραπευτικό

Η ρίζα που ξυπνάει τις αισθήσεις και γιατρεύει τις παθήσεις

Έχουμε διαβάσει πολλά για τις μοναδικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Tι γνωρίζουμε, όμως, για εκείνες που διαθέτει μια κούπα γεμάτη τσάι από ginger ή Ελληνιστί πιπερόριζα ;.....
Αυτή η αγαπημένη ρίζα που «ντύνει» μοναδικά τα πιάτα και τα μπισκότα μας με την ιδιαίτερη πιπεράτη και πικάντικη γεύση της, έχει θεωρηθεί ως αφροδισιακή και χρησιμοποιείται εδώ και 2.500 χρόνια από τους Kινέζους και τους Ινδούς ως θεραπευτικό βάλσαμο κατά την περίοδο μιας εποχικής ίωσης αλλά και πολλών άλλων προβλημάτων.

Ακόμα λοιπόν που ο καιρός παίζει μαζί μας και το κρύο διαδέχεται την ζέστη, σαν Σκωτσέζικο ντους – ιδανικό για να «ευδοκιμήσουν» όλων των ειδών οι ιώσεις – το ginger μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου, να αντιμετωπίσεις ένα κρυολόγημα και όχι μόνο.

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητες του ginger tea και ρωτήσαμε την σύμβουλο ενεργειακής διατροφολογίας Ρένα Διπλάρη.

"Το ginger μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διεγερτικό της περιφερειακής κυκλοφορίας όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία, αλλά και για τις χιονίστρες και τις κράμπες ενώ σε εμπύρετες καταστάσεις δρα σαν χρήσιμο εφιδρωτικό. Επιπλέον, το ginger προάγει τις γαστρικές εκκρίσεις και χρησιμοποιείται στην δυσπεψία, τον τυμπανισμό, την ναυτία και τον κολικό, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Όταν χρησιμοποιείται σε γαργάρες ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό και σαν ρόφημα έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και τονωτικές. Η χρήση του εξωτερικά είτε ως έλαιο, είτε σε μορφή κομπρέσας, αποτελεί την βάση για πολλές θεραπευτικές μεθόδους αγωγής της συνδετικίτιδας και των μυϊκών διαστρεμμάτων".


Να μερικοί τρόποι που μπορείς να το καταναλώσεις:

1. Ως τσάι. Αφού το καθαρίσεις, βράζεις ένα κομμάτι απο την ρίζα, το σουρώνεις και τοπίνεις με λίγη μαύρη ζάχαρη και λεμόνι, που του ταιριάζει πολύ. Εναλλακτικά μπορείς να βρείς και έτοιμα tea bags.
2. Φρέσκο. Καθιέρωσε να μασάς μέσα στη μέρα μερικά κομμάτια φρέσκο ginger (αν δεν καταφέρεις να βρεις, χρησιμοποίησε τριμμένο, το οποίο θα αναμείξεις με ζάχαρη)
3. Ως χυμό. Καθάρισε και κόψε στο μπλέντερ περίπου 200-250γραμ. πιπερόριζα μαζί με 2-3 κουταλιές ζεστό νερό. Σούρωσε το καλά και voila ο χυμός, που διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες αεροστεγώς κλεισμένος.

Μην ξεχνάς: Εάν είσαι εγκυμονούσα ή έχεις κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πάντα να συμβουλεύεσαι τον προσωπικό σου γιατρό πριν καταναλώσεις κάτι που δεν γνωρίζεις.

Αναζήτησε το: Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, και στα βιολογικά ως ρίζα, και σκόνη αλλά και σε εναλλακτικά φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής.