Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δύο Έλληνες πρωτοπορούν στην τεχνολογία video για το internet

Με αυτή την ευρεσιτεχνία επεξεργασίας video για το internet, δύο συμπατριώτες μας τεχνικοί διαδικτυακών εφαρμογών, μέσω ενός μείγματος τεχνικών post-processing, κατόρθωσαν να ανεβάσουν αισθητά την ποιότητα της εικόνας των on line video, διατηρώντας ή ακόμη και μειώνοντας το μέγεθος του αρχείου!.....
Τα οφέλη από τη χρήση αυτής της τεχνικής καθώς και το τι συνεπάγεται η χρήση της, εξηγούνται παρακάτω.

Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου επεξεργασίας εικόνας μπορεί στο άμεσο μέλλον να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ WEB TV και τηλεόρασης στη Χώρα μας, μιας και απαιτεί μικρότερο εύρος διαμεταγωγής δεδομένων, αυξάνοντας παράλληλα τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (κριτήριο) που γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι. Αν και η τεχνολογία είναι ακόμη σε στάδιο εξέλιξης, μπορείτε να δείτε δείγματα αυτής της τεχνικής επεξεργασίας video, στο site cinebox.gr

Το video ως το κυρίαρχο μέσο στο internet του αύριο.

Από τότε που μπήκε στη ζωή μας το internet παρατηρούμε την εκθετική ανάπτυξη των διαδικτυακών πολυμέσων με πιο πρόσφατο εκφραστή τα viral videos (περιεχόμενο που γίνεται αστραπιαία γνωστό σε όλο το κόσμο μέσω των video sharing sites, κινητών τηλεφώνων, E-mail, κλπ) τα οποία συχνά πλαισιώνουν την είδηση και την εμπλουτίζουν ως εμπειρία (user experience). Υπό τον γενικό όρο Rich Media, τα online videos έχουν μπει για τα καλά στη καθημερινότητα μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα "πονοκέφαλο" για τον εκάστοτε πάροχο: Την απόδοση της καλύτερης δυνατής ποιότητας εικόνας και ήχου με το μικρότερο δυνατό μέγεθος αρχείου.

Το πλέον διαδεδομένο πρότυπο κωδικοποίησης - ή συμπίεσης - περιεχομένου Υψηλής Ευκρίνειας (HD) αυτή τη στιγμή, είναι το H.264/MPEG-4 Part 10 ή AVC (Advanced Video Coding) για ροές εικόνας, συνοδευόμενο συνήθως από ροή ήχου σε μορφή AAC, τα οποία πακετάρονται σε διάφορους τύπους "φακέλων", όπως τα αρχεία mov, mp4, flv, κ.α.. Με αυτό το πρότυπο κωδικοποιείται το περιεχόμενο των δίσκων Blu-Ray και σχετικά πρόσφατα το πρότυπο βρήκε εφαρμογή και στο διαδίκτυο, στα on line videos. Και εδώ είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν...

Το video για το internet έχει ένα "αδυσώπητο αντίπαλο" που ακούει στο όνομα Εύρος Ζώνης (Bandwidth) και μεταφράζεται στην (ποσοτική) δυνατότητα διαμεταγωγής δεδομένων της σύνδεσης του κάθε χρήστη. Σε απλή γλώσσα αν η σύνδεση μου δεν είναι επαρκώς γρήγορη δεν μπορώ να δω περιεχόμενο Υψηλής Ευκρίνειας. Αυτός είναι ο διαρκής πονοκέφαλος των μεγαλύτερων παρόχων video παγκοσμίως και η πλέον διαδεδομένη λύση είναι η κωδικοποίηση video σε διάφορα μεγέθη και ποιότητες (bitrates), ώστε ο χρήστης (ή αυτόματα μέσω bandwidth detection) να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο αντίστοιχο προς την ταχύτητα σύνδεσής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια "αργή σύνδεση" να επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει μια πολύ χειρότερη ποιοτικά εκδοχή του HD video, μιας και η ευκρίνεια θυσιάζεται για χάρη της ταχύτητας. Εξάλλου "bad content is better than no content". Στη Χώρα μας τα προβλήματα στις ευρυζωνικές συνδέσεις είναι ακόμη πολλά, με κυριότερους λόγους την αδυναμία των υποδομών του Ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου και το overselling συνδέσεων χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις για την όλο και αυξανόμενη ζήτηση σε bandwidth.

Με την μέση ταχύτητα των συνδέσεων στην Ελλάδα να παραμένει χαμηλή, οι δυο συμπατριώτες μας τεχνικοί διαδικτυακών εφαρμογών προχώρησαν στην έρευνα και ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας εικόνας και ήχου με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας video, διατηρώντας παράλληλα μικρό το μέγεθος αρχείου, προσαρμόζοντας το bitrate στην Ελληνική πραγματικότητα. Μέσα από εκτενή έρευνα που περιελάμβανε ακόμη και την μελέτη την ανθρώπινης οπτικής αντίληψης, κατόρθωσαν να παράξουν ένα βιώσιμο μοντέλο video post-processing που στο ίδιο ή μικρότερο μέγεθος αρχείου, είναι χρωματικά ανώτερο (vibrant colors), πιο ευκρινές (Less Compression Artifacts) και αισθητικά ευχάριστο (Psychovisualy Enhanced) από ένα μη-επεξεργασμένο, κωδικοποιημένο κατά H.264. Η τεχνική αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το Φθινόπωρο του 2010 σε μία cut down version προσαρμοσμένη στην ταχύτητα των Ελληνικών συνδέσεων αν και σχεδιάστηκε με σκοπό την βελτιστοποίηση HD περιεχομένου για τις ανάγκες Web TV. Η υποδοχή από το κοινό ήταν περισσότερο από ενθαρρυντική.

Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε την έννοια του "bandwidth Waste", ένα κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων video παγκοσμίως. Καλά καταλάβατε, πρόκειται για μία φιλοσοφία εκλογίκευσης της διαχείρισης των διαδικτυακών πόρων, κάτι σαν οικολογική συνείδηση (!) στο internet. Αν αυτό σας ακούγεται παράξενο σκεφτείτε ότι ο παγκόσμιος ιστός θα πρέπει να συνεχίσει με αμείωτο (έως εκθετικό) ρυθμό την ανάπτυξη του, τόσο σε επίπεδο εξυπηρετητών (Servers), όσο και υποδομών, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση bandwidth και ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό που ζητά πρόσβαση σε πολυμέσα, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο οποιεσδήποτε τεχνολογίες, μέθοδοι ακόμη και πρακτικές εξοικονόμησης πόρων είναι καλοδεχούμενες, ειδικά όταν συνδυάζονται με την απαίτηση των χρηστών για εφάμιλλη ποιότητα εικόνας και ήχου των video στο internet με αυτή των οικιακών συστημάτων.

Στη παρούσα συγκοιρία που η Χώρα μας "βάλλεται πανταχόθεν" πρέπει να αναδυκνείονται οι προσπάθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε τεχνολογίες αιχμής, όπως αυτές του διαδικτύου. Σημειωτέον, ότι οι συμπατριώτες μας ξεκίνησαν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας βελτίωσης των video εδώ και ένα χρόνο, ενώ ήδη έχουν δεχθεί προτάσεις για την εφαρμογή της και από site του εξωτερικού.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/03/video-internet.html#ixzz1HFzyL1P0