Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Βρετανία: Στοπ στις εξαγωγές ουσιών για εκτελέσεις στις ΗΠΑ

Η Βρετανία θα σταματήσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ τριών φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση κρατουμένων. Θα απαγορευτούν οι εξαγωγές του pentobarbital, του pancuroniumbromide και του χλωριούχου καλίου, που χρησιμοποιούνται ως θανατηφόρες ενέσιμες ουσίες...


Ο Υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας δήλωσε ότι «εναντιωνόμαστε στην θανατική ποινή και ξεκαθαρίζουμε ότι τα βρετανικά φάρμακα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον θάνατο ανθρώπων. Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της αναγκαιότητας της περίπτωσης αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε».

Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από ένα ερώτημα που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για το πόσα φαρμακευτικά φάρμακα της Βρετανίας χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση θανατικών ποινών. Ήδη από το καλοκαίρι έχουν εκτελεστεί 100 καταδικασμένοι χρησιμοποιώντας φαρμακευτικές ουσίες κατασκευασμένες στην Βρετανία.

Η Υπηρεσία Επιχειρήσεων, Πρωτοπορίας και Ικανοτήτων τον περασμένο Νοέμβρη έθεσε σε εφαρμογή τον περιορισμό και τον έλεγχο των εξαγωγών της νάτριοθειοπεντάλης, η οποία είναι μια ιδιαίτερα σπάνια αναισθητική ουσία. Την ουσία αυτή την προμηθεύονταν τα σωφρονιστικά ιδρύματα των Πολιτειών της Τζόρτζια και της Αριζόνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, Reprieve, παρά τα θετικά σχόλια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απλά θα στραφούν προς την εταιρία Δανικών συμφερόντων, LundbeckA/S, για να προμηθευτεί την ουσία pentobarbital. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ότι θα πιέσει τις πολιτείες των ΗΠΑ, Τέξας και Οχάιο, να σταματήσουν την χρήση των θανατηφόρων ουσιών.

Το Pentobarbital είναι ένα αναισθητικό με πολλές ιατρικές χρήσεις, ανάμεσα σε αυτές και η θεραπεία των κρίσεων επιληψίας. Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά για την νάρκωση ζώων. Από το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιείται και για την εκτέλεση των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ μετά από την έλλειψη του sodiumthiopental.

Ωστόσο, η Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λένε Έσπερσεν, είπε ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναγκάσει την Lundbeck να μην εξάγει το φάρμακο γιατί η μονάδα παραγωγής της στεγάζεται στο Κάνσας.

Η ουσία Pentobarbital χρησιμοποιείται στις πολιτείες του Οχάιο και της Οκλαχόμα, ενώ και στο Μισσισσίππι και στην Αριζόνα σκέφτονται να στραφούν προς αυτή την φαρμακευτική ουσία για την εκτέλεση με θανατηφόρες ενέσεις.

Η εταιρία Lundbeck έχει αποστείλει γράμματα στα σωφρονιστικά καταστήματα των ΗΠΑ, ζητώντας την αποφυγή χρήσης της ουσίας pentobarbital, αλλά δεν είχε μεγάλο αποτέλεσμα. Η εταιρία τώρα βρίσκεται υπό πίεση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Από την μεριά της, η εταιρία ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο εξάγει 50 δόσεις pentobarbital, αλλά αρνήθηκε να σταματήσει τις πωλήσεις.
epikaira.gr



Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/04/blog-post_4533.html#ixzz1JtBbKNXV