Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»

Η εξελισσόμενη τραγωδία στη Φουκουσίμα ξυπνάει μνήμες από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ στο τέλος του Απρίλη του 1986 και φέρνει ξανά στο προσκήνιο το «καυτό» ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας....








Από τη μια μεριά υπάρχει η κοινή γνώμη, που είναι γενικώς κατά των πυρηνικών επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας,και από την άλλη, μια τεράστια βιομηχανία και ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και κυβερνήσεων.


Εως τώρα υπερίσχυε η δεύτερη πλευρά. Μετά τον τελευταίο πυρηνικό εφιάλτη, όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα έχει ήδη αναζωπυρωθεί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν λόγο για επανεξέταση του ζητήματος της πυρηνικής ενέργειας.

Πάντως, είναι βέβαιο πως η παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα αμαχητί. Τα κέρδη της είναι τεράστια. Αλλά τεράστια είναι και η ευκαιρία που προσφέρει η τραγωδία της Ιαπωνίας για τον εκτοπισμό της πυρηνικής βιομηχανίας από την παγκόσμια ενεργειακή σκηνή. Γι' αυτόν εξάλλου τον λόγο οργανώσεις όπως η Greenpeace δηλώνουν πλέον αποφασισμένες να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να την αποτελειώσουν! Αυτό τουλάχιστον μας δήλωσε ο Kumi Naidoo, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί του από το Παρίσι, για τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ο Kumi Naidoo είναι ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Νότια Αφρική, που αγωνίστηκε κατά του συστήματος του απαρτχάιντ τις δεκαετίες του '70 και του '80 και φυλακίστηκε επανειλημμένως. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην πολιτική κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι ο πρώτος Αφρικανός που ηγείται της Greenpeace International.

Ε Θρι Μάιλ Αϊλαντ (1979), Τσερνόμπιλ (1986) και τώρα Φουκουσίμα. Τελικά, πόσο επικίνδυνη είναι η πυρηνική ενέργεια;
Α Τα παραπάνω περιστατικά αναφέρονται στα πολύ μεγάλα ατυχήματα που έχουν συμβεί στην ιστορία των πυρηνικών σταθμών. Με βάση μια μελέτη της οργάνωσής μας, έχουν επισήμως καταγραφεί, μετά το Τσερνόμπιλ, πάνω από 800 σοβαρά περιστατικά σε όλο τον κόσμο που αφορούν διαρροή ραδιενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια είναι φοβερά επικίνδυνη, καθώς επίσης και τρομερά κοστοβόρα.

Επιπλέον, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πυρηνική βιομηχανία, που προβάλλει τον εαυτό της ως την καλύτερη εναλλακτική λύση για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, έχει καταφέρει να διαδώσει έναν σωρό επικίνδυνους μύθους για την πυρηνική ενέργεια, επειδή λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, η πυρηνική βιομηχανία δεν μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια και να πει ότι έχει λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.
Οι αρχαιολόγοι σήμερα ανακαλύπτουν ιστορικά ευρήματα από τους αρχαίους χρόνους. Στο μέλλον, οι ανασκαφές των αρχαιολόγων θα βρίσκουν βαθιά στο εσωτερικό της γης ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, παραμένουν ενεργά για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τώρα, όσον αφορά το τελευταίο ατύχημα στην Ιαπωνία, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η κλίμακα αναβαθμίστηκε την ώρα που μιλάμε σε 6 και μπορεί να φτάσει και στο 7. Το πρόβλημα είναι ότι το Τόκιο είναι πολύ κοντά. Τι λες σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους; Πού να πάνε; Ελπίζω πραγματικά να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα αυτή τη φορά και αυτό να είναι το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα.

Ε Πόσο στενές είναι οι σχέσεις μεταξύ της πυρηνικής βιομηχανίας και των κυβερνήσεων;
Α Αναφορές για τη διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού κατέγραψαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και της βιομηχανίας πετρελαίου. Το ίδιο στενή είναι η σχέση μεταξύ της πυρηνικής βιομηχανίας και πολλών κυβερνήσεων στον κόσμο. Η πυρηνική βιομηχανία είναι αλαζονική και νομίζει ότι κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει εξαιτίας της όλης κατάστασης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Εκμεταλλεύεται αυτή την πραγματικότητα για να προβληθεί ως το μέλλον της καθαρής ενέργειας. Για την οργάνωσή μας, η πυρηνική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και σκοπός μας είναι να την αποτελειώσουμε.

Ε Πόσο ρεαλιστικός μπορεί να είναι αυτός ο στόχος, όταν η αντίδραση πολλών κυβερνήσεων (Κίνα, Νότια Κορέα, Τουρκία) αμέσως μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα ήταν να επιβεβαιώσουν το στόχο τους για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας ως καθαρή πηγή ενέργειας;
Α Ναι, δεν πρέπει να υποτιμάμε την πολιτική πίεση που ασκεί η βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας, αλλά υπήρχε μια εποχή που και το τέλος της δουλείας δεν φαινόταν να ήταν κάτι το πολύ ρεαλιστικό, όμως έγινε πραγματικότητα. Η συζήτηση για τα πυρηνικά εργοστάσια έχει αυτή τη στιγμή αναζωπυρωθεί. Το αντιπυρηνικό κίνημα έχει δυναμώσει σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να σταματήσουμε τα σχέδια της πυρηνικής βιομηχανίας και των φιλικά προσκείμενων προς αυτήν κυβερνήσεων.

Ε Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, πόσο ισχυρή είναι η επιρροή της πυρηνικής βιομηχανίας;
Α Θα έλεγα πως είναι πολύ περισσότερο ισχυρή απ' ό,τι επιθυμούμε να είναι, αλλά, στη δημοκρατία, πρέπει να αξιολογούμε με διαφορετικά κριτήρια το νόημα και το περιεχόμενο της ισχύος. Για παράδειγμα, τι λέει η κοινή γνώμη για την πυρηνική ενέργεια; Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ελάχιστη στήριξη από την κοινή γνώμη. Στη Γαλλία, το αντιπυρηνικό συναίσθημα είναι ακόμα πιο έντονο απ' ό,τι είναι στη Γερμανία. Τώρα, το αντιπυρηνικό κίνημα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και να δώσουμε όλοι μαζί την καθοριστική μάχη.

Ε Θεωρείτε πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ κρατικών επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια και πιθανού σχεδιασμού για μελλοντική κατασκευή πυρηνικών όπλων;
Α Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια κάποια στιγμή στο μέλλον για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Για παράδειγμα, η δική μου χώρα, η Νότια Αφρική, έχει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο Koeberg. Ποιος ξέρει όμως τι μπορεί να γίνει είκοσι χρόνια από τώρα; Μπορεί κάλλιστα αυτός ο σταθμός να χρησιμοποιηθεί από μια κυβέρνηση στο μέλλον για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ε Πώς βλέπετε το μέλλον της ενέργειας;
Α Η ενέργεια είναι το μεγάλο θέμα σήμερα για όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αποτοξίνωση μέσω μιας επανάστασης στο χώρο της ενέργειας. Χρειαζόμαστε ενέργεια για λόγους ανάπτυξης. Κι αυτά μπορεί να προκύψουν μόνο μέσω της επιβολής μέτρων άμεσης εξοικονόμησης και την εφαρμογή αποδοτικών τεχνολογιών ενέργειας. Είναι σημαντικό, στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να γίνει επίσης αντιληπτό ότι η πυρηνική ενέργεια, εκτός από άκρως επικίνδυνη και κοστοβόρα, δεν συνεισφέρει στο ελάχιστο στη μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε πραγματικά μια επανάσταση καθαρής ενέργειας αυτή τη στιγμή και είναι αναγκαίο ως πολίτες του κόσμου να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

http://www.enet.gr/



http://www.on-news.gr/2011/04/blog-post_2169.html