Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πέλετ εναντίον ξύλου

Θεωρείται σε γενικές γραμμές ως γεγονός ότι οι σόμπες πέλλετ είναι οι πιο οικολογικές από τις σόμπες που καίνε ξύλο και έχουν λιγότερες εκπομπές σωματιδίων, όμως παρόλα αυτά δεν αποτελούν την ιδανική λύση...
Αρκετές σόμπες πέλετ χρειάζονται ηλεκτρισμό διότι χωρίς ηλεκτρισμό δε μπορούν να λειτουργήσουν και επίσης το πέλετ όπως και άλλα είδη καυσίμων δε μπορούν να βρεθούν σε όλες τις περιοχές.Από την άλλη πλευρά οι σόμπες ξύλου καίνε καύσιμα που υπάρχουν σε αφθονία, και μπορούν να δημιουργήσουν θερμότητα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νεότερα μοντέλα σόμπας ξύλου έχουν συσκευές οι οποίες μπορούν και ελαττώνουν τις εκπομπές των ρύπων, και με αυτό τον τρόπο γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι τα παλιότερα μοντέλα.

Πέλετ: Τα πλεονεκτήματα

pelet - πλεονεκτήματα
Οι σόμπες πέλετ είναι πολύ αποτελεσματικές και μπορεί να έχουν απόδοση από τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από το ξύλο. Οι σόμπες πέλετ επίσης έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές σωματιδίων – 50% λιγότερες από τις εκπομπές σωματιδίων των μη πιστοποιημένων ξυλόσομπων ΕΡΑ – καθώς και δύο με πέντε φορές χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων από τις πιστοποιημένες ξυλόσομπες EPA. Οι σόμπες πέλετ μπορεί να είναι μία καλή επιλογή για εκείνους που το σπίτι τους δεν διαθέτει τζάκι ή καμινάδα, διότι ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιείται από μια μικρή τρύπα στο τοίχο αντί να πραγματοποιείται από τη καμινάδα. Τα πέλετ συχνά κατασκευάζονται από πριονίδι και άλλα μικρά σωματίδια ξύλου που είναι υποπροϊόντα της επεξεργασίας του ξύλου που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν στα σκουπίδια.

Πέλετ: Τα μειονεκτήματα

pelet - τα μειονεκτήματα
Αρκετές σόμπες πέλετ απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν – περίπου 100 κιλοβατώρες το μήνα – η οποία προσθέτει περίπου 171 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, κατά μέσον όρο (αυτό εξαρτάται από τη πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει ο καθένας). Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν για οποιαδήποτε αιτία σταματήσει το ρεύμα, ταυτόχρονα σταματάει να λειτουργεί και η σόμπα πέλετ, εκτός από μερικές σόμπες πέλετ οι οποίες διαθέτουν εφεδρική μπαταρία για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οι σόμπες πέλετ απαιτούν την αγορά του καυσίμου πέλετ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν σόμπες πέλετ χρησιμοποιούν δύο με τρείς τόνους καυσίμου πέλετ το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και τα πέλετ δεν απαιτούν κάποια συγκόλληση για να συγκροτηθούν σε μορφή πέλετ, ωστόσο ασκείται πολύ υψηλή και έντονη ενεργειακή πίεση για να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της παραγωγής τους.

Σόμπες ξύλου: Τα πλεονεκτήματα

σόμπες ξύλου - τα πλεονεκτήματα
Τα νεότερα μοντέλα πιστοποιημένων σομπών ξύλου EPA είναι πολύ περισσότερο καθαρά από ότι τα ανοιχτά τζάκια και οι μη πιστοποιημένες σόμπες ξύλου ΕΡΑ. Εφόσον γίνει σωστή διαχείριση του ξύλου, η χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας μπορεί να είναι ένας εξολοκλήρου ανανεώσιμος πόρος. Το ξύλο τείνει να χρησιμοποιείται με πολύ πιο εύκολο τρόπο από ότι τα πέλετ, και οι σόμπες ξύλου δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, έτσι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν θέρμανση ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλεκτρισμός.

Σόμπες ξύλου: Τα μειονεκτήματα

σόμπες ξύλου - τα μειονεκτήματα
Οι σόμπες ξύλου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο σόμπες πέλετ – οι πιο αποτελεσματικές σόμπες ξύλου έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όταν φτάνουν στο μέγιστο της θέρμανσης που μπορούν να παράγουν, με την χαμηλότερη σε αποτελεσματικότητα σόμπα πέλετ – και οι πιο αποτελεσματικές σόμπες ξύλου παρουσιάζουν επίπεδα υγρασίας δύο έως και τρείς φορές υψηλότερα από ότι οι σόμπες πέλετ.  Οι σόμπες ξύλου επίσης παρέχουν 75% με 80% λιγότερες BTU ανά κυβικό καυσίμου.

Συμπέρασμα

Έτσι με όλες αυτές τις πληροφορίες, ποιες σόμπες μπορούν να θεωρηθούν ως οι πιο οικολογικές; Οι σόμπες ξύλου ή οι σόμπες πέλετ; Τα πέλλετ είναι πιο αποτελεσματικά αλλά δε μπορούν να παρθούν από τον κήπο και την εξοχή. Από την άλλη τα ξύλα είναι πιο εύκολο να βρεθούν αλλά η ποσότητα που απαιτείται για την παραγωγή θερμότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η ποσότητα των πέλετ που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας θερμότητας.
Επειδή και τα ξύλα και τα πέλετ είναι καύσιμα που έχουν ως βάση τους τον άνθρακα, η ουσία έγκειται στο κατά πόσο είναι εύκολη η παροχή τους προς τους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα εφόσον μπορεί κάποιος να προμηθευτεί πέλετ τα οποία κατασκευάζονται και πωλούνται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο διαμονής, αυτή είναι ίσως και η πιο οικολογική λύση εφόσον βέβαια όλα είναι εντάξει και με το θέμα του ηλεκτρισμού.
Αλλά εφόσον κάποιος δεν έχει μία αξιόπιστη πηγή για την αγορά δύο με τριών τόνων πέλετ το χρόνο τότε τι γίνεται; Με δεδομένο το ότι ένας τόνος πέλετ εκπέμπει γύρω στα 16 με 18 κιλά CO2 άνα 100 μίλια, έτσι ως συνέπεια η αποτελεσματικότητά τους αρχίζει να μειώνεται. Έτσι αγοράζοντας ένα τόνο πέλετ σε απόσταση το πολύ μέχρι 600 μίλια από τον τόπο διαμονής, τότε γίνεται χρήση τόσης ενέργειας όση περιλαμβάνουν τα ίδια τα πέλετ μαζί. Επομένως θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να φορτωθούν τα πέλετ στην οικία από ότι για να γίνει η καύση τους. Όμως εφόσον δεν μπορεί να γίνει η αγορά των πέλετ από εκεί που κατασκευάζονται και πωλούνται εντός 600 μιλίων από την κατοικία, τότε καλύτερα να προτιμηθεί η χρήση σόμπας με ξύλο.
[treehugger]
 
http://www.ecotimes.gr/